Muğla’ ya Denizli Kale’ den gelip, Yatağan’ da, ilk iş adımını otomobil galerisi üzerine açan ve farklı girişim projeleri olduğunu söyleyen Güreş Ağası Sezer Tomay; “İlk ağalığımdan önce Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay ile bir güreşe gittik. O coşkuyu, o heyecanı ve o sevinci görünce, hep yaşamak istedim. Güreşle, yeni nesiller spora teşvik edilebilir. Ağa kim olursa olsun, gençlere destek verip, onları sevindirebilir.” dedi.
(Tülay SÜKÜN – Mustafa AKTAŞ)
“Her erkek çocuğun arabalara karşı bir merakı olur, bir yörede güreş sporu varsa orada Yörükler bulunur.” diyen Güreş Ağası Tomay, kendi ismini taşıyan kırmızı yaldızlı ‘Güreş Ağası’ araç plakası için “Para ile satın aldığım bir araç plakası değil! Beyağaç Hüseyin Çokal Güreş Ağası olduğum 2016 Yılı’ ndan beri, ağalığı hiç bırakmadığım için bu plakayı almaya hak kazandım. Bu araç plakası, hangi araç kullanılacaksa o araca takılabiliyor. Davaz Yağlı Pehlivan Güreşleri’ nde de 2019 – 2020 Yılı Güreş Ağasıyım. Dört yıl üst üste güreş ağası olunduğunda, bu kırmızı yaldızlı araç plakası verilebiliyor. Şahsi olarak değil ama genelde güreş alanlarına girerken bu plakayı takıyorum. Bir anlamda, ağaların kimliğini açık etme, gösterme amaçlı kullanılıyor. Kırkpınar, Balıkesir vb güreş alanlarına bu plaka ile gidince farklı ve özel bir karşılama sergileniyor.” derken, yaşının da 34 olduğunu belirtti.
Arabalara karşı bir merakının olduğunu söyleyen Ağa Sezer Tomay, Denizli Kale’de araba alıp satarken, zarar ettiğinin farkına varıp, “En iyisi bu oto alım satım işini kendimiz yapalım!” diye düşündüğünü anlattı ve güreş camiasından da çok sayıda tanıdığı olunca, oto ticaretine lüks otomobillerle başladığını söyledi.
Güreş sporunu kendisine sevdiren kişinin Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay olduğunu söyleyen Girişimci Sezer Tomay, “Güreş sayesinde gençler, kötü alışkanlıklardan kurtarılıp, ata sporu güreşe yönlendirilebilir. Ben güreşi çok sevdim. Ancak ağalık konusu, aslında bir külfet! Fedakâr ve cefakârca alt yapıdaki gençleri yetiştirmek için çalışmaktır. Ağalığın asıl iç kısmı, sıkıntıda olan pehlivanlara elinden geldiğince bir şeyler yapmaktır. Her zaman yanlarındayım, telefonum 24 saat açık ve ne zaman isterlerse bana ulaşabilirler.” şeklinde güreşe verdiği önem ve değeri ifade etti.
Güreş Ağası Sezer Tomay, Muğla’ nın coğrafi ve iklim yapısının kendisini çok mutlu ettiğini, dedesinin Muğla Yaşyerli Yörükleri’nden olup, Denizli’ nin Kale İlçesi’ ne yerleştiğini, kendisinin ise bir iş insanı değil, bir girişimci olduğunun altını çizdi...
“Kan mı çekti, ne çekti bilmiyorum ama Muğla’yı daha çok beğeniyor ve seviyorum. Ankaralılar’ ın bire bir geldiği bu güzellikler, bizim dibimizdeki bölgeler! Onlar bu güzellik için o kadar uzaktan gelirken, ben bu bölgeye niye gelmeyeyim?” diye Denizli Kale’ den Muğla’ ya geliş hikâyesini anlatan Güreş Ağası Sezer Tomay, “Yaptığı işin arkasında duran kişileri bulmak zor! İşimiz, tanıdık kişilere ve güven esasına dayalı!” anlatımı ile işlerine bakış açısından söz etti.