Muğla’nın Menteşe İlçesine bağlı Düzen Mevkiinde uzun yıllardır iletişim sıkıntısı yaşanıyor. Mahalle sakinleri telefon görüşmesi yapabilmek için 1 kilometre yol yürüyerek, tepeye çıkmak zorunda kalıyor. Acil durumlarda ise cep telefon operatörleri çekmediği için 112 ekiplerine ulaşım sağlanamıyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar, bölge ile ilgili kurumlara defalarca dilekçe vermelerine rağmen henüz bir geri dönüş olmadığını, bu bölgede kendilerini terk edilmiş olarak gördüklerini dile getirdiler.
Mustafa Yıldırım
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı 2.5 kilometre uzaklıktaki Düzen Mahallesi’nde, yaşayan mahalle sakinleri, 21. yüzyılda telefonun ve internetin çekmemesinden dolayı sıkıntı yaşadıklarını ifade ettiler.
Bazı mahalle sakinleri telefon görüşmesi yapabilmek için 1 kilometre yol yürüyerek, tepeye çıkmak zorunda kalırken, bazıları ise, evlerinin çatılarına çıkmak suretiyle telefon görüşmesi yapabiliyor.
ACİL DURUMLARDA İLETİŞİM SAĞLANAMIYOR
Sevdikleriyle diledikleri gibi görüşemeyen, bir hasta olduğu zaman sağlık ekiplerine ulaşmakta güçlük çeken köylüler, coğrafik yapısı nedeniyle tepelik alan arasında kalan köylerine bir şebeke alıcısı kurulmasını istiyorlar. Bölge itibariyle ormanlık alanda bulunan köyde, her hangi bir yangında kimseye ulaşamayacaklarını da ifade eden köylüler bu sorunun çözülmesini talep ettiler.
Telefonda çocukları ve torunları ile konuşmak için her gün 3 katlı evlerinin çatısına çıkan, Şadi Korkmaz (61), “2004 yılından beri bu mahallede ikametgah ediyorum, mahallemizde telefon çekmiyor, her günün belli saatlerinde evin çatı katına çıkarak burada telefonla görüşüyorum. Kısacası telefonla konuşmak için çatılara, tepelere çıkıyoruz, şimdi olduğu gibi şuan evimin 3’ncü katındayız, kimse telefonu ile konuşamıyor. Bu mahallede hiçbir yerde telefon çekmiyor, gece ben hasta olmuş olsam ne yapacağım bilmiyorum. Benim eşim rahatsız kas erimesi rahatsızlığı var ambulans çağırmaya telefonumuz çekmiyor Geçtiğimiz günlerde bu mevkide orman yangını çıktı orman bölge ekiplerine aramak istedim fakat telefon bir türlü çekmedi, yetkililer bu duruma artık el atmalı” dedi.
KONUŞMAK İÇİN DAĞLARA ÇIKIYORUZ
Hasta olduğunda ya da telefonla görüşmek isteyen herkesin tepeye çıkmak zorunda kaldığını ifade eden, Sultan Çiftçibaşı ise (70), “1994 Yılından itibaren burada oturuyorum, mahallemizde 45, 50 hane var, telefonlarımız çekmiyor, internetimiz çekmiyor. Çocuklarımız derslerine çalışamıyor, konuşmak için dağlara çıkıyoruz. Telefonla konuşmak için tepelere çıktığımızda telefonlarımız orada çekiyor. 112’ye ulaşamıyoruz, bunun için komşuya gidiyoruz, o götürüyor. Elimde görüyorsunuz telefon çekmiyor dağa çıkarsam belki çeker” dedi.
HEM TELEFON ÇEKMİYOR HEM DE SU YOK
Öte yandan telefon ve internet sıkıntısının yanı sıra su sıkıntısı da yaşadıklarını dile getiren Sultan Çiftçibaşı, “Düzen mevkiinde yaklaşık olarak 60 hane var. Burada telefon sıkıntısından ziyade büyük bir su sıkıntısı da yaşıyoruz. Yıllardır 4 kilometre uzaklıktaki dereden boru döşeme ile getirdiğimiz suyu kullanıyoruz, dereden getirmiş olduğumuz suyun sağlığımız açısından ne kadar iyi olduğunu bile bilmiyoruz. Yaz mevsimindeyiz ve bu pandemi döneminde ne kadar daha su sıkıntısı yaşayacağız bilmiyorum” şeklinde konuştu.
2012 yılında emekli olduğu zaman ikramiyesini dereden su getirmek için harcadığını söyleyen Korkmaz, “Bölgede yaşayan herkes kendi çapaları kendi imkanları ile evine dereden su getiriyor. Çözüm olarak tankerle su taşımak zorunda kalıyoruz. Meyve ve bahçelerimiz susuzluktan kuruyor. Kendimizden ziyade burada hayvanlarımızda susuzluk çekiyor. Bahçe ve ağaçlarımız su olmadığı için kuruyor, verim alamıyoruz. Sadece seçim zamanlarında buraya gelerek hal hatır soruyorlar. Seçim bittikten sonra buradaki vatandaş ile sorunlarını çözmek için ilgilenmiyorlar. Yetkili makamlardan su sorunu ile ilgili cevap bekliyoruz. Bizlerin halini yerinde görmeleri için düzen mevkiine davet ediyoruz” diyerek yetkilileri yaşadıklarını sıkıntıları göstermek için Düzen Mevkii’ne davet etti.