Muğla ve ilçelerine gelen tatilcilerin sahil kenarlarında yarattığı izdiham, coronavirüs salgınının artış göstereceği yönündeki endişeleri arttırırken, Prof. Dr. Ozan Bahar, “İnsanlar tatil yaparken parayı düşünüyor ama sağlığını -düşünmüyor” dedi.
4 günlük Kurban Bayramı nedeniyle Muğla kıyılarında oluşan tatilci izdihamı, yeni bir salgı dalgası endişesini gündeme getirerek, gözlerin Muğla ve kıyılarına çevrilmesine neden oldu.
Özellikle sahil kenarlarında sosyal mesafenin hiçe sayıldığı görüntüler, ‘virüs etkisini tekrar gösterecek’ yorumlarına neden olurken, tatil kavramına yeni bir boyut da kazandırdı.
Tatillerde otel kullanılmasının daha sağlıklı olduğunu belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ozan Bahar, “İnsanlar tatil yaparken parayı düşünüyor ama sağlığını düşünmüyor. Böyle giderse vaka sayısı da artacak” uyarısında bulundu.
“BİZ DE BELEŞÇİLİK KÜLTÜRÜ VAR”
Otellerin, plajlardan daha güvenli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ozan Bahar, “İnsanlarımız otellere gelsinler. Akyaka’daki o plajdan, oteller daha güvenli ve daha hijyenik. İnsanlar hizmetli, memur, profesör ya da işadamı olsun fark etmez biz de beleşçilik kültürü vardır. ‘Gideyim de çokta fazla para harcamamayım’ düşüncesinde insanımız. ‘Cebimden para çıkmasın ama en güzel tatili yapayım’. O güzel azmakta serinlemek amacıyla insanlar sosyal mesafeye uymuyor. Hem çevreyi kirletiyorlar hem sağlıklarını tehdit ediyorlar. İnsanlar tatil yapmak istiyorlarsa gelir durumlarına göre, turizm güvenlik sertifikası olan bir otele ya da pansiyona gitseler daha sağlıklı tatil yapacaklar. Plajlar ağzına kadar dolu, sosyal mesafe, maske kullanımı sıfır. Böyle giderse vaka sayısı da artacak. İnsanlar azmak kenarına arabasıyla geliyor, 3-4 gün o arabada kalıyor. Çok sağlıksız. Akyaka maalesef keşfedilmiş durumda. O yüzden dışarıdan kışın bile çok insan geliyor. Ama ne yazık ki tatil kültürümüz yok” dedi.
“İNSANLARIN UYARILMASI GEREKİYOR”
Sahil kenarlarında denetimin olmadığını savunan Prof. Dr. Ozan Bahar, “Oteller turizm sağlık sertifikası alıyor, her hizmeti hijyenik sunuyor ama sahil kenarlarında hiçbir denetim yok. İnsanların uyarılması gerekiyor. Biz bu virüsle yaşamayı öğrenmek zorundayız ama bizim toplumumuz ne yazık ki Mehmet Akif’in dediği gibi ‘medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar’. Eğitim, eğitim, eğitim. Geldiğimiz nokta sıkıntılı bir nokta. İnsanlar tatil yaparken parayı düşünüyor ama sağlığını düşünmüyor” diye konuştu.