İstifa eden bankacı çiftçi oldu

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Derince Mahallesi’nde yaşayan Enise Soykan, 10 yıldır yaptığı Bankacılık işini bırakarak çiftçi oldu. Müşterilerine kredi verirken çiftçilik yapmaya karar veren Milaslı Soykan, Derince...

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Derince Mahallesi’nde yaşayan Enise Soykan, 10 yıldır yaptığı Bankacılık işini bırakarak çiftçi oldu. Müşterilerine kredi verirken çiftçilik yapmaya karar veren Milaslı Soykan, Derince Mahallesi’nde arazi kiralayarak salep üretimine başladı.

Sinem Karakaya

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Derince Mahallesi’nde yaşayan bankacı Enise Soykan, Tarımsal Krediler Departmanında çalıştığı özel bir bankadan istifa ederek, çiftçi olmayı tercih etti. Müşterilerine kredi verirken çiftçilik yapmaya karar veren Milaslı kadın girişimci Soykan, Derince Mahallesi’nde arazi kiralayarak salep üretimine başladı.

Hemcinslerine örnek olan genç kadın girişimci Enise Soykan, yaptığı araştırmalar sonucunda Derince Mahallesi’nde 4 Dekametrelik (dam) arazi kiraladı. Bunun bir kısmını salep üretimi için hazırladı ve bu hafta dikimlerini gerçekleştirdi.

Genç ve beyaz yakalı bir kadın girişimci olarak yeni nesile örnek olan Enise Soykan, hem üretim yaptığı mahallede yaşayan köylülere iş imkânı sağlayarak istihdam yaratıyor hem de bölgedeki kadınlarla dayanışma içinde çalışmalar gerçekleştiriyor.

 “TARIMLA İLGİLENMEKTEN ÇOK MUTLUYUM”

Tarımla ilgilenmekten çok mutlu olduğunu ve genç kadın girişimlere tarımı tavsiye eden Enise Soykan, “Bundan 10 sene önce özel bir bankada portföy yönetiyordum. Birkaç ay önce bu işten sıkıldığıma karar verdim ve tarımla ilgilenmek istediğime karar verdim. Zaten çok uzak olduğum bir iş değildi. Ben tarımla hep iç içeydim. Ama tabi ki işin keyifli taraflarını yapamıyordum. Bununla ilgili olarak Tarım ve Orman İl Müdürümüz Barış Saylak ile görüştüm. Ünal Bey’in de destekleriyle salep üretmeye karar verdik. Uzun zamandır tarımla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu bizi manevi olarak da çok rahatlatıyor. Eminim ki birkaç ay sonra maddi olarak da bir şeyler kazandığımızda çok da mutluluk yaşayacağız. Şu anda tarımla ilgilenmekten çok mutluyum. İnşallah bizim gibi başka gençlere de örnek olur. Herkese tarımı öneririm. Herkes bir şekilde ucundan da olsa tarımla ilgilenir” dedi.

 “FATMA TEYZE BİLE SALEP ÜRETİYOR”

Kiraladığı arazinin kalan 3 dam’lık kısmında da çilek üretimi yapmak için kolları sıvayan Soykan, tarlada hazırlıklarına toprak tahlili yaptırarak başladı.  Aynı zamanda 7’den 70’e tarım gönüllüsü olan bir ailenin çocuğu olan Enise Soykan’ın anneannesi Fatma Teyze bile salep üretiminin içinde yer alarak, hem boylama hem de tür seçimi yapıyor.

Devlet desteğiyle salep ürettiklerini söyleyen Fatma Teyze, “Bunlar bizim zamanımızda dağlarda kendi yetişirdi. Şimdi devlet desteğiyle kendimiz üretiyoruz. Para kazanmak istiyoruz” dedi.

“GENÇ KADIN GİRİŞİMCİLERİN DAİMA YANINDAYIZ”

Kadın girişimcinin yanında olduklarını belirterek destek verdiklerini açıklayan Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce şu açıklamalara yer verildi: “İl Müdürlüğü olarak üretime devam eden her üreticinin, özellikle de genç kadın girişimcilerin daima yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce ‘Itri, Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Yaygınlaştırılması Projesi’ kapsamında İl Müdürlüğümüz ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde, 2015 yılında ilimizde başlatılan salep üretimi, bugün itibariyle 60-65 dekar alana ulaştı. Katma değeri yüksek olması nedeniyle, genellikle ilimizde tohumluk olarak üretimi yapılan Salep’in kg’ı 300 ile 500 TL arasında alıcı buldu. İlimizde 4 çeşit salep üretimi yapılmakta olup, ağırlıklı olarak 2 çeşit üzerinde yoğun olarak üretim yapılmaktadır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haber Haberleri