Muğla’nın Menteşe ilçesinde kışlık hazırlıkları başladı. Muğlalılar domates, biber, patlıcan gibi birçok sebzeyi kilolarca satın alarak kış hazırlıklarına başladı. Taze sebze ve meyvelerin adresi Perşembe Pazarı’nda tezgâhları en çok süsleyen ürünler domates, biber, patlıcan, Muğla tarhanası ve konservelikler oldu.
Sinem Karakaya
Muğlalı ev hanımları kışlık yiyeceklerini hazırlamak için kolları sıvadı. Kış hazırlığına başlayan vatandaşlar bir yandan kışlık sebze kurutmaya çalışırken, bir yandan da kışlık salçasını yapıyor. Menteşe’nin meşhur Perşembe Pazarı’nda tezgahlarda yer alan sebze ve meyveler vatandaşların gözdesi oldu.
Kışlık yiyecek hazırlıklarına başlayan Muğlalı hanımlar, Perşembe pazarını tercih ederek buradan, salçalık domates, biber, tarhana, börülce ve konserve için kışlık sebze alışverişini yaptı. Uzun kış aylarında yiyecek kolaylığı sağlayan konserve yiyecekleri kendileri üreten ev hanımları, yaz ayından kış hazırlığına başladı.
Öte yandan geleneksel el yapımı salça ve Muğla tarhanasına hemen hemen her mahallede rastlamak mümkün.
En çok domates, patlıcan ve kuru fındık biberi satıldığını söyleyen pazarcı Sevgi Av, “Kışlık satışları başladı. En çok domates, patlıcan, Muğla tarhanası, kuru fındık biberi ve bamya satılıyor. Salçalık domateste satıyorum, salçayı kendim yapıp da satıyorum. Biber salçası ayrı, domates salçası ayrı birde ikisi karışık olan salça var. Ben hepsinden yapıp satıyorum. Vatandaş hangisini isterse onu alıyor. Muğla tarhanası da yaptım. Turşuları kurdum. Hepsi tezgâhta Muğlalı alıcıları bekliyor” dedi.
Pazarda kışlık alışverişi yapan ev hanımları, “Mutfakların olmazsa olmazı domatesten vazgeçemiyoruz. Yaz domatesleri lezzetiyle yemeklere ayrı bir tat katıyor. Kış mevsimini rahat geçirmek için kurutmalık bamya, patlıcan, domates ve biber gibi sebzeleri alıp şimdiden kurutuyoruz. Yaz mevsimi olduğundan ürünlerin çoğu tarlada yetişiyor. Doğal ve hormonsuz olduğu için hepsi sağlıklı. Kış mevsiminde sebzeler pahalı oluyor. Her sene bu zamanlar kışlık hazırlanmaya başlanır. Salçalar yapılır, tarhalar yapılır, biberler patlıcanlar dizilir kurumaya bırakılır, kışında afiyetle yenir. Coronavirüs hepimizi mahvetti. İlerleyen süreçte ne ile karşılaşacağımızı bilmiyoruz. O yüzden şimdiden hazırlık yapmakta fayda var” şeklinde konuştu.