Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Doğanköy Mahallesi’nde yaşayan İbrahim Yanık (58), marul yetiştiriciliği yapıyor. Yanık, son zamanlarda fiyat atışlarından dolayı tarım sektörünün belirsiz bir hal aldığını ifade etti.
Sinem Karakaya
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Doğanköy Mahallesi’nde yaşana 58 yaşındaki İbrahim Yanık, marul yetiştiriciliği yapıyor. Yanık, son zamanlarda fiyat atışlarından dolayı tarım sektörünün belirsiz bir hal aldığını, bu sektörün ileride yok olmaya yüz tuttuğunu ve artık üretim olamadığından fideyi dışarıdan aldıklarını söyledi.
“50 GÜNDE BİR MAHSUL ALINIYOR”
Gelecek kaygısını yaşadığını söyleyen Yanık, “Fideyi dışarıdan alıyorum, büyütmesini, ekmesini biz yapıyoruz. Marulun dikimi ve bitimi arasındaki zaman 50 gün. Marulların fidesini kendimiz yapma imkânımız çok düşük. Marulların fiyatı şu zamanlar çok yüksek bunun sebebi de havanın sıcak olması ile beraber son zamanlarda ülkemizi etkisi altına alan Covid–19 sebep oldu. Pazar satışında ki satışlar normal, uygun fiyatlar. Kesim zamanı geldiğinde kesilmezse eğer sütlenme yapar ve tadı acır. Pandemi sürecinde ne yapacağımızı şaşırdık, ürün dikecek miyiz, diksek satış yapabilecek miyiz, hep bir ikilemde kaldık. Pandemi bizim şaşkınlık dönemimizdi” diye konuştu.
“BİZ TURİZME ÇALIŞIYORUZ”
Yanık, yaşadığı zorlukları anlatarak, “Yaz aylarında genellikle otellere ve restoranlara veriyoruz. Bu sene Covid–19 nedeni ile Kara Lahana ekmedik, biz aslında turizme çalışıyoruz. Ben aslında kara lahana üreticisiyim. Bu sene alım satım az olduğu için üretmedik. Coronavirüs artık peşimizi bırakmalı” dedi.