Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, Milas Süt Birliği Başkan Yardımcısı Nurettin Pinar, Milas Süt Birliği Genel Müdürü Soner Güney 11 günde kontrol altına alınarak söndürülen ve kırsal mahallelerde hasara sebep olan yangının ardından afet bölgesindeki Beyciler ve Fesleğen mahallelerini ziyaret ederek, yöre halkına ve üreticilere geçmiş olsun dileğinde bulundu.
Milas Süt Birliği’nin Süt Toplama Merkezlerinde (STM) üreticilerle, vatandaşlarla ve muhtarlarla bir araya gelen Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, yangın sürecini yakından takip ettiklerini anlatarak yangın sebebiyle büyük üzüntü yaşadıklarını ifade etti.
Başkan Gezgin, “Etkisi büyük olan acı bir orman yangınını yaşadık. Sizlerle endişelendik, sizlerle üzüldük. İmkanlarımız dahilinde birlik ve beraberlik içerisinde yangın söndürme çalışmalarına destek verdik. İnşallah Allah böylesi afetlerin tekrarını yaşatmaz. Sizlere, üreticilerimize, milletimize geçmiş olsun.” dedi.
Üreticilerle konuşarak herhangi bir ihtiyaç halinde Milas Süt Birliği’nin imkanlar dahilinde her zaman olduğu gibi bugün de yaraları sarmaya hazır olduklarını söyleyen Başkan Gezgin, yöre halkının geçimini sağladığı tarımsal ve ormanlık alanların büyük zarar gördüğü afet bölgesinde yaşayanların, yangının ardından ekonomik yönden güçlü tutulması için üretimin mutlaka desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
KURULACAK OLAN KÖY ÇİFTLİKLERİ EKONOMİK GELİŞİMİ SAĞLAYABİLİR
Yangın afetinin yaşandığı kırsal mahallelerde devlet desteğiyle kurulacak köy çiftçiliklerinde modern hayvancılık ve süt üretimi yapılarak bölgeye ekonomik olarak destek verilebileceğini ifade eden Başkan Gezgin, “Yangının etkili olduğu kırsal mahallelerimizde, bazı evler yandı, bazı ahır ve samanlıklar yandı. Üreticilerimizin hayvanlarını otlattığı alanlar zarar gördü. Zeytin ve zeytinyağı üretiminin yapıldığı zeytinlikler de adeta kül oldu. Bal üretiminin yapıldığı çam ormanları ise büyük çapta zarar gördü. Hal böyle olunca aslında yangın yöre insanımızın geçim kaynağını yok etti diyebiliriz. Bu zeytinliklerin yeniden oluşturulması ve ağaçların meyve vermesi en az 20-25 yıl. Bunun dışında çam ormanlarının bal verebilecek duruma gelmesi ise en az 50-60 yıl. Afet bölgesinde yer alan kırsalda, mutlak suretle ekonomik bir faaliyet alanı oluşturulması gerekiyor. Devlet destekli toplu modern hayvancılığın ve süt üretiminin yapılabileceği köy çiftlikleri, bu konuda güzel bir alternatif olabilir. Uygun görülen arazilerde kurulacak olan köy çiftlikleri, afet bölgesinde hızlı bir şekilde ekonomik gelişimi sağlayabilir” dedi.
Başkan Gezgin, öte yandan kırsaldaki geçim kaynaklarına bakıldığında hayvancılığın ve süt üretiminin birçok mahallede itici güç olduğunu ve ekonomik yaşamı güçlü kıldığını belirtti.