MİLAS TMO’NUN KİRALANMASIYLA İLGİLİ MİZO’DAN AÇIKLAMA 

Milas Ziraat Odası (MİZO), Milas Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kiralanmasıyla ilgili yazılı basın açıklaması yayımlandı. MİZO tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Milas Ziraat Odası Başkanlığı’na bu konuda bir duyuru,...

Milas Ziraat Odası (MİZO), Milas Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kiralanmasıyla ilgili yazılı basın açıklaması yayımlandı. MİZO tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Milas Ziraat Odası Başkanlığı’na bu konuda bir duyuru, bilgi ya da bilgilendirme yapılmamış, ancak kiraya verildikten sonra haberimiz olmuştur. 1990’lı yıllarda çiftçimizin kara gün dostu olarak kurulan bu tesisin asıl sahibinin Milaslı çiftçilerimiz olduğu asla unutulmamalıdır” denildi.

 Kamuoyunda tepkilere neden olan Milas Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kiralanmasıyla ilgili MİZO tarafından konuya ilişkin açıklama yayımlandı.

2005’li yıllarda, milli ekonominin temeli olan tarımı Milas ve Yatağan bölgesinde destekleyen Milas TMO, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünün amaç ve hedefleriyle örtüşmeyen bir özelleştirme kararıyla karşı karşıya kaldığını söyleyen MİZO, “Çiftçilerimizin o dönemki tepkileri ile acilen girişimlerde bulunan ve kararın çiftçileri yaralayacağını anlatan Milas Ziraat Odası’nın girişimleriyle, bu özelleştirme kapsam dışına çıkarılmıştır. Kurum, uzun bir süre yine çiftçilerimizin kara gün dostu olarak hizmet vermiştir. Daha sonra 2019 yılında tekrar özelleştirme kapsamına alınmış yine Odamızın girişimleriyle özelleştirilme süresiz olarak durdurulmuştur. Bu süreç 2021 yılına gelindiğinde ise Toprak Mahsulleri Genel Müdürlüğü’nün özelleştirme/kiralama politikasını sürdürmesi sonucu Milas TMO’nun sektör dışından özel bir teşebbüse kiraya verilmesi ile devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Milas TMO’nun kiralanmasıyla ilgili kamuoyuna TMO Genel Müdürlüğü’nce yapılan duyuruda, kiralama ihalesi hakkında gerekli duyuruların, bilgilendirmelerin yapıldığının söylendiğini fakat MİZO’ya herhangi bir duyuru, bilgi ya da bilgilendirme yapılmadığı ifade edildi.

“TMO, TÜCCAR MIDIR?”

Milas TMO’nun “atıl durumda” olduğu iddialarına ilişkin MİZO tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Milas TMO’nun kiraya verilmesi ile gelir elde edildiğini, Milas TMO’nun zorunlu giderlerinden (güvenlik, bakım, onarım vb) tasarruf sağlandığını, 10 yıl süreli kira sözleşmesiyle kiralanan Milas TMO’nun kullanım amacının tarımsal faaliyet ve depolama olduğunu başka amaçla kullanılmasının mümkün olmadığını açıklayan ve kendi tesisini kiraya verdikten sonra Milas’ta ürün arzı olması halinde, TMO’nun alım faaliyetlerini ‘eksiksiz’ olarak yerine getireceğini açıklayan TMO Genel Müdürlüğü’ne ilçemizdeki 14 bini aşkın çiftçimiz adına soruyoruz;

TMO, tüccar mıdır? Buradan elde edilecek kira gelirine yada giderlerden tasarruf etmeye ihtiyacı var mıdır? Kiralama yada özelleştirme politikasının emek emek üreten çiftçilerimizi nasıl bir duruma soktuğu/sokacağı, ekonomik ve sosyal sonuçları hiç düşünülmüş müdür?

10 yıllık kiralama döneminde tarımsal faaliyet ve depolama amacı dışında kullanımı mümkün olmadığı ifade edilen Milas TMO, kiralama döneminden sonra nasıl değerlendirilecek? Yine kiralama/özelleştirme politikası sürdürülecek midir?

Milas TMO’yu yani kendi tesisini kiraya veren TMO Genel Müdürlüğü, Milas’ta ürün arzı olması halinde, TMO’nun alım faaliyetlerini eksiksiz olarak nasıl gerçekleştirecektir? Peki, böyle bir hizmet sunma düşüncesi TMO’ya gelir/tasarruf bakımından ekonomik olarak yük getirmeyecek midir?

1990’lı yıllarda çiftçimizin kara gün dostu olarak kurulan bu tesisin asıl sahibinin Milaslı çiftçilerimiz olduğu asla unutulmamalıdır.

Çiftçilerimizin talebi; Milas TMO’nun aktif olarak piyasaya girmesi, sökülen mısır kurutma tesisinin tekrar yerine kurularak dane mısır alımlarına aktif olarak girerek, çiftçilerimizin kara gün dostu olmasını göstermesidir. TMO’nun yapamadığını özel bir firmanın yapmasını beklemek, çiftçilerimize yapılacak bir darbedir. Özel firmaların kar amacıyla kurulmuş olduğu unutulmamalıdır.”

 

“TÜCCARIN İNSAFINA BIRAKILMIŞ OLACAK”

TMO Genel Müdürlüğünün Milas TMO’yu özelleştire kapsamından çıkararak, üretici tarafından üretilen arpa, buğday ve dane mısır gibi ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığının açıklayacağı taban fiyatları üzerinden satın alarak çiftçileri piyasaya ezdirmemesi gerektiğini savunan MİZO, “Çiftçilerimiz her ne olursa üretmeye devam etmek istiyorlar. Devletimiz, birçok il ve ilçede olduğu gibi (kuru üzüm, fındık, pirinç) gerektiğinde taban fiyatı açıklayarak, üreticilerimizin mağdur edilmesine izin vermemelidir.

Bu bakımdan TMO Genel Müdürlüğümüzce çiftçilerimiz adına kiralama sözleşmesinin iptal edilerek Milas TMO’nun tesisli ekip ve müdahale kurumu olarak üreticilerimizin hizmetine devam etmesini istiyoruz. Eğer kiralama ve özelleştirmede ısrar edilirse, Milaslı çiftçiler kara gün dostunu kaybetmiş, tüccarın insafına bırakılmış olacaktır” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muğla Haberleri