Tahsin Boyacı, namı değer ‘Helvacı Tahsin’ nin olmadığı bir Muğla düşünebilir misiniz?
Kesinlikle olmaz! O, Muğla’ nın bir başka değeri! Muğla Merkezi’ ni yani Menteşe’ yi bilen herkes mutlaka kendisini tanır ve bilir…
Hemen her aile, çocukları bir iş sahibi olsun diye bir usta yanına çocuğunu çırak olarak verdiği o eski dönemlerde, Tahsin Boyacı’ yı da babası bir demirciye çırak veriyor…
İlk iş hayatına bu şekilde başlayan Tahsin Boyacı, ilerleyen zamanlarda ise dedesinin yanında çıraklık yapmaya başlıyor… Dedesi, Topalların Koca Ahmet’ in, Kuvayı Milliye zamanlarında bir helvacı dükkânı olduğunu, beş yıl kadar onunla çalıştığını ve daha sonra Arasta’ da dükkân açtığını kendisinden dinlediğimiz Tahsin Boyacı, o gün bu gündür, Muğla Merkez’ de ‘Helvacı Tahsin’ unvanıyla mesleğini devam ettiriyor…
Helvacı Tahsin, 10 yaşından beri sürdürdüğü mesleğindeki başarısını, aldığı ‘Helvacı Tahsin’ patentiyle de süslediğini belirtiyor… Tahsin Usta, dedesinden öğrendiği helvacılığını, esnaf kimliği ile bütünleştirdiğinin ve şimdi artık hemen her yerde, kendine ait ürünlerin satın alınabileceğinin de altını çiziyor…
Muğla Menteşe’ de, o zamanlar şehrin merkezi konumundaki Arasta Çarşısı’ nın en eski esnaflarından olup, 1934 Yılı doğumlu Helvacı Tahsin, aynı çarşıda, yün boyacısı olarak çalışan babasının, yaptığı iş nedeniyle ‘Boyacı’ soyadını aldığını ve her yön tariflerinde sıkça geçen isimleri sayesinde, iyice tanınıp bilindiklerini de sözlerine ekliyor…
Teknolojinin gelişmediği çıraklık ve ustalık dönemlerinde, el işi ile helva üretip, imalatlar yaptığını belirten Tahsin Usta, kara fırınlarda kavrulan susamları yine el ile dövdüğüne, geceleri bile çalışıp, helvalar ürettiğine dair anılarını anlatıyor…
İşinin inceliklerini, bin bir emek ile disiplinli bir çalışma ve alın terleriyle öğrendiğini söyleyen Helvacı Tahsin, bugün Muğla’ nın her yerinde, dileyen herkesin, çok farklı kişilerin damak tadına uygun olarak ürettiği helvalarındaki doğallığa ve lezzete ulaşabileceklerine vurgular yapıyor…
Helvacı Tahsin, gelenekselleşen helva tatlarında bir değişim yaşanmaması için bugün 86 yaşında ve hala imalatının başında işlerini takip ettiğini söylüyor…