Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe’de görev yapan ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu basın mensupları, ‘Muğla Basın Emekçileri Platformu’nu kurdu. ‘Güncel ve Sosyal Mesleki Dayanışma’ ana fikriyle oluşturulan platformda; sahada görev yapan muhabirler başta olmak üzere, sayfa tasarımcıları, editörler, halka ilişkiler çalışanları ve ekmeğini bu sektörden kazanan medya mensupları yer alıyor.
Farklı dünya görüşlerine sahip, farklı kurumlarda çalışan, mesleki olarak farklı tecrübelere, akademik kariyerlere, yeteneklere ve ilişkilere sahip olan basın mensupları, bugüne kadar; çeşitli fikir ayrılıkları, bireysel çıkarlar, meslek üzerinden ekonomik ve politik temelli şahsi menfaat ve ilişkiler nedeniyle, maalesef yıllardır oluşturulamayan mesleki örgütlenmenin “Saygı” temasıyla hayata geçirilmesini sağlamak amacıyla bir araya geldi ve Muğla Basın Emekçileri Platformu’nu kurdu.
Muğla Basın Emekçileri Platformu tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:
“Genç gazeteciler olarak biliyoruz ki; basmakalıp ‘Dedi, Diye konuştu’ gazeteciliği artık popülerliğini yitirmektedir. Günümüzde gelişen teknoloji ve artan sosyal medya kullanımı, bilginin ve haberin kimi zaman ‘Doğruluğu ispatlanmadan’ kamuoyuna ulaşma hızını inanılmaz derecede arttırmıştır.
‘Konvansiyonel medya’ dönemi günümüzde sona ermekte ve yerini artık dijitalizm akımına bırakmaktadır. Gazetecilik mesleği bu kadar hızlı değişirken; gazeteci de değişmek zorundadır.Bilgi birikimini güncellemek, entelektüel seviyeye ulaşmak, ikili iletişimini güçlendirmek, yeni bağlantılar kurarak, gelişen teknolojiyi, global dünyanın politik ve sosyal gündemini takip etmek durumundadır.
“EN GÜÇLÜ OLANLAR DEĞİL, ŞARTLARA HER DAİM UYUM SAĞLAYANLAR VARLIKLARINI SÜRDÜREBİLİR”
Unutulmamalıdır ki; en güçlü olanlar değil, şartlara her daim uyum sağlayanlar varlıklarını sürdürebilir.
Muğla Basın Emekçileri Platformu olarak, halkın doğru bilgilendirilmesi adına önceliğimiz ‘Haberin en hızlı şekilde değil, en doğru ve hızlı şekilde kamuoyuyla paylaşılmasıdır.’
Bizler; gazeteciliğin aslen sosyoloji temelli, toplumcu düşünce ilkesine sahip ve pragmatik yapı gözetmeden, kamuoyunu doğru bilgilendirme mesleği olduğu fikriyle hareket etmekteyiz. Gazeteci ister yerel, ister ulusal, ister kurumsal bir çatıda çalışsın; gazeteciliğin sadece bir meslek olmadığını; bir tavır, bir şahsiyet olduğunu unutmamalıdır. Gazeteci haber kaynağına yakın olmalı ancak, farklı ilişkiler üzerinden haber kaynağının ‘yakını’ olmamalıdır.
Platform olarak; kentimizde bugüne kadar gazeteciler arasında sağlanamayan karşılıklı saygıyı, beraber gülüp yalnız ağlamamayı, güven üzerine kurulu dostluğu ve mesleki dayanışmayı mümkün kılmak istiyoruz.
‘GAZETECİ’ GÜÇLÜ OLURSA BU BİREYSELDİR, ‘GAZETECİLİK’ GÜÇLÜ OLURSA BU TOPLUMSALDIR
Bizler biliyoruz ki; ‘Gazeteci’ güçlü olursa bu bireyseldir, ‘Gazetecilik’ güçlü olursa bu toplumsaldır.Yapacağımız çalışmalar, üreteceğimiz projeler ve mesleki temelli birlikteliğimiz ile bölgemizdeki, ‘Gazeteciler güçlü, Gazetecilik güçsüz’ algısını değiştirmek, mesleğimiz ve meslektaşlarımızın hak ettiği saygınlığa ulaşması için el birliği ile çalışacağız. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”