Türkiye İstatistik Kurumu 2018 yılı, Kasım ayı Dış Ticaret İstatistiklerini yayımladı. Bu kapsamda TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ tarafından verilen bilgiye göre Muğla ilinde; İhracat %5,6 azaldı, ithalat %1,8 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2018 yılı Kasım ayında, 2017 yılının aynı ayına göre %5,6 azalarak 38 milyon 625 bin dolar, ithalat ise %1,8 azalarak 26 milyon 285 bin dolar olarak gerçekleşti.
Kasım ayında Muğla bu değerlerle Türkiye genelinde en fazla ihracatın gerçekleştiği 28. il olurken ithalatta ise 27. sırada yer aldı.
EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKE YUNANİSTAN OLDU
Muğla’dan, 2018 yılı Kasım ayında en fazla ihracat yapılan ülke Yunanistan oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 4 milyon 321 bin dolar olarak gerçekleşti. Yunanistan’ı sırasıyla 3 milyon 982 bin dolar ile Almanya ve 3 milyon 944 bin dolar ile Rusya Federasyonu izledi.
EN FAZLA İTHALAT YAPILAN ÜLKE İTALYA OLDU
Muğla’ya, 2018 yılı Kasım ayında en fazla ithalat yapan ülke İtalya oldu. Bu ülkeden yapılan ithalat 10 milyon 99 bin dolar olarak gerçekleşti. İtalya’yı sırasıyla 2 milyon 977 bin dolar ile Moritanya ve 2 milyon 673 bin dolar ile Güney Afrika Cumhuriyeti izledi.
En fazla ihracatı yapılan fasıl “Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar” oldu
TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ tarafından verilen bilgiye göre Kasım ayında Muğla’da fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi, “Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar” (23 milyon 833 bin dolar) oldu. Bu fasılı sırasıyla “Taş, alçı, çimento, amyant, mika veya benzeri maddelerden eşya” (4 milyon 837 bin dolar) ve " Tuz, kükürt, topraklar ve taşlar, alçılar, kireçler ve çimento” (2 milyon 276 bin dolar) fasılları izledi.
En fazla ithalatı yapılan fasıl “Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları” oldu
Kasım ayında, Muğla’da ithalatı en yüksek fasıl, ‘‘Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları” (10 milyon 515 bin dolar) oldu. Bu fasılı; “Gıda sanayinin kalıntı ve döküntüleri, hayvanlar için hazırlanmış kaba yemler” (7 milyon 672 bin dolar) ve “Hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, yemeklik katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumlar” (3 milyon 649 bin dolar) fasılları izledi. Haber Merkezi