MUĞLA’DA SOKAK HAYVANLARI ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Muğla’da ilk kez Sokak Hayvanları Çalıştayı programı yapıldı. Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde gerçekleşen programa il ve ilçelerden katılım yoğun olurken, programın ikinci oturumunda Doç. Dr. Mehmet Cengiz’in...

Muğla’da ilk kez Sokak Hayvanları Çalıştayı programı yapıldı. Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde gerçekleşen programa il ve ilçelerden katılım yoğun olurken, programın ikinci oturumunda Doç. Dr. Mehmet Cengiz’in oturum başkanlığında sivil toplum kuruluşları ve yerel hayvan koruma görevlileri ile paydaş kamu kurumu temsilcileri ve veteriner hekimlerle birlikte grup çalışması yapıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarının sorunlarına çözüm üretilmesi amacıyla Sokak Hayvanları Çalıştayıprogramı düzenledi.

Programa, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serkan Alpözen, daire başkanları, veterinerler ve hayvan severler katıldı.

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü çerçevesinde Muğla’da ilki gerçekleştirilen çalıştayın ilk oturumunda; kedi ve köpeklerin üremeleri, fizyolojik ve patolojik durumları, kontrolsüz üremenin önlenmesi için kısırlaştırmanın önemi, köpek ve kedilerde Leishmaniasis hastalığında tanı ve yönetim süreci, 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu ve yurtdışından mevzuat örnekleri,  Muğla’da hayvan bakımevlerinin durumları, faaliyetler, görev ve sorumluluklar, hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması ile sahada yaşanan sıkıntılar, geçici hayvan bakımevi faaliyetleri, paydaşlarla ilişkiler, belediye veteriner hekimleri açısından değerlendirmeler ele alındı.

“VETERİNER KORUMA GÜNÜNE İHTİYACIMIZ VAR”

Çalıştay, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serkan Alpözen’in yaptığı açılış konuşması ile başladı.

Başkan Alpözen, “Sahipli ya da sahipsiz olsun, sokakta veya evde yaşasın hiçbir hayvanın diğer bir hayvana zarar verdiğini kolay kolay görmezsiniz ama hayvanlara zarar verenler bizleriz. Buna da hakkımız yok. En büyük ihtiyaçlarımızdan biri de veterinerler koruma günü. Köye aşı yapmaya gidildiğinde, mezbahada kesimine izin vermediği et için ya da kliniğinde sözde hayvan severler tarafından darp edilen birçok meslektaşım var. Biz işimizi yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

“GERÇEĞİ SÖYLEMEK KORKUTTU”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise konuşmasında, “Neden sokak hayvanlarını korumaya ihtiyaç duyuyoruz, değerlendirmemiz gerekiyor. Sokak hayvanları bir oldu ama bu sokak hayvanları ile ilgili de neler yapmamız gerekiyor? Niçin sokağa bu kadar hayvan bırakılıyor? Korumakla ilgili içgüdümüz hepimizde var ama ben hekim olarak söylüyorum, bir kişi ‘ben köpekten korkuyorum’ diyorsa o tedavi edilmesi gereken bir olgu. Bu korkunun yaşanmaması için neler yapmalıyız ona bakmalıyız. Sokak hayvanlarının oluşmasını engellememiz gerekiyor. Niye sokakta bu kadar hayvan var? Kanun değişikliği yapıldı. Ben göreve geldiğimden kısa bir süre sonra ben kendi barınağımı kurdum ama buradaki çelişkileri ortaya koyarak, bunun böyle sürdürülebilir olmayacağı gibi bir takım önerilerde bulunduk. Kanun tasarısı bir türlü meclisten geçmedi. Meclise gelemedi, komisyonlardan çıkmadı. Niye? Gerçeği söylemek korkuttu insanları. O tasarının altında imza olmasın istedi. Biz doğruyu yapıyorsak, bu problemin çözülmesinde katkımız olacaksa o anda tepki de olsa yapmalıyız.” dedi.

“KANUNDA BAZI CÜMLELER SÖYLENMİŞ AMA NETLİK YOK”

“Bu kadar bekledikten sonra çıkan kanuna baktığımızda hala daha netleşmesi gereken ve kurumlar arası görevleri tam olarak tarif edilmiş yasaya ihtiyaç var” diyen Başkan Gürün, “Bazı cümleler söylenmiş ama orada netlik yok. Esas olan doğum kontrolüdür. Biz doğum kontrolünü yapabiliyor muyuz ve çıkan kanun ile çok kısa sürede doğum kontrolünü yapacak hale gelerek üretimi belli standartlara getirebiliyoruz. Problemin bu olduğunu düşünüyorum. Bütün kurumlarla birlikte olduğunun da altını çiziyorum.” diye konuştu.

“BAKANLIK MALZEME VERİYOR MU?”

Başkan Gürün şöyle devam etti:

“Kuduz hastalığının olabileceğini düşünüyorum. Bu feci bir şey. Bir kuduz geldiğinde de kanun gereği, insan sağlığını korumak için hayvanları telef etmeniz gerekiyor. Böyle büyük bir risk var. Sokak hayvanları koruyarak ya da çoğaltarak muhafaza etmek değil sokak hayvanlarını azaltmaya gitmemiz lazım. Bunu yaparken de en önemlisi doğum kontrolüdür. 2022 yılının sonuna kadar çip takma ile ilgili kanunda mevzuat var. Peki, kırsalda hepsine çip takmak mümkün mü? Bu konuda birinci derece sorumlu olan bakanlık, malzemeyi veriyor mu? Kırsaldaki tüm alanlarda hayvanlara çip takabilmek için organizasyon şeması tarif edilmiş mi? Çok büyük boşluklar var. Amacımız, büyük hayallerle, uzun mücadele ederek yeni kanun çıksın dediğimizde, çıkan kanunun yaramıza merhem olmadığını görüyoruz.”

Konuşmaların ardından birinci oturumda;  Doç. Dr. Mehmet Cengiz, Doç. Dr. Mehmet Gültekin, Veteriner Hekim Dr. İlknur Özdemir, Veteriner Hekim Özlem Yıldırım Yirmibeş, Veteriner Hekim AdemAybey ve Veteriner Hekim Ferit Kılıç sunumlarını gerçekleştirdi.

Programın ikinci oturumunda ise Doç. Dr. Mehmet Cengiz’in oturum başkanlığında sivil toplum kuruluşları ve yerel hayvan koruma görevlileri ile paydaş kamu kurumu temsilcileri ve veteriner hekimlerle birlikte grup çalışması yapıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haber Haberleri