MUĞLA’DAKİ YATIRIMLAR DEĞERLENDİRİLDİ

Muğla’da devam eden yatırımların koordineli bir şekilde sürdürülmesi ve kurumlar arasında iş birliğinin sağlanması amacıyla düzenlenen 2022 yılının üçüncü dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Muğla Valisi Orhan...

Muğla’da devam eden yatırımların koordineli bir şekilde sürdürülmesi ve kurumlar arasında iş birliğinin sağlanması amacıyla düzenlenen 2022 yılının üçüncü dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Muğla Valisi Orhan Tavlı başkanlığında gerçekleşti.

Toplantının açılışında konuşan Muğla Valisi Orhan Tavlı, 2022 yılı haziran sonu itibariyle, kamu kurum ve kuruluşları tarafından yürütülen yatırımların proje tutarının 11 milyar TL’yi aştığını, toplam 341 proje için ilk altı ayda 766 milyon TL harcama yapıldığını ifade etti.

Bakanlıklar tarafından yürütülen yatırımlara değinen Vali Orhan Tavlı, “Millî Eğitim Bakanlığımız tarafından 109 derslik, 400 kişilik pansiyon, 1 yemekhanenin yapımı sürmektedir. 178 derslik, 2 adet pansiyon ve 12 derslikli bodrum halk eğitim merkezi işleri ihale aşamasındadır. Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından spor alanında yürütülen toplam tutarı 527 milyon TL olan Milas, Marmaris spor salonları ile Marmaris Gençlik Merkezinin yapımı devam etmektedir. Yükseköğretim yurt inşaatlarımızda Menteşe’de 4048 kapasiteli birinci ve ikinci etap tamamlanmış, 1350 kapasiteli üçüncü etap ile Fethiye’de 1000 kapasiteli inşaatlarımızda çalışmalar sürmektedir. Ulaştırma Bakanlığımızın çalışmaları ile toplam bölünmüş yol uzunluğumuz 457 km’ye ulaşmış, 102 km’lik kesimde çalışmalar devam etmektedir. Bölünmüş yollarımız toplam yol uzunluğumuzun %47’sini oluşturmaktadır. Sağlık bakanlığı tarafından yürütülen toplam 425 yataklı Seydikemer, Marmaris, Bodrum Devlet Hastaneleri devam eden yatırımlarımız arasındadır. Menteşe, Milas ve Köyceğiz ilçe sağlık müdürlüğü/toplum sağlığı/112 acil sağlık hizmetleri merkezleri ile Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi radyasyon onkolojisi (linac) ek bina yapım işi yatırımları ihale aşamasındadır.” diye konuştu.

Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) finansmanı ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen projeler hakkında bilgi veren Vali Orhan Tavlı, Bitkisel Koruma Ürünleri Ve Gübre Ambalajları Bertarafı Projesi, Çilek Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi, Muğla İlinin Hastalıktan Arilik Projesi, Buzağı Kalkanı Projesinin toplam bütçesinin 10,3 milyon TL olan 12 projenin, yaklaşık 8 milyon TL’sinin YİKOB tarafından finanse edildiğini söyledi.

Diğer yatırım ve projelerden de bahseden Vali Orhan Tavlı konuşmasına şöyle devam etti:

“Tarım Ve Orman Bakanlığı DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından toplam 4,5 milyar tutarındaki 92 proje kapsamında, Dalaman, Girme ve Seki Ovaları sulama ve ikmal çalışmaları ile muhtelif ilçelerdeki dere ıslah ve taşkın koruma çalışmalarına devam edilmektedir. Muğla, Bodrum ve Milas içme suyu projeleri ihale aşamasındadır. Yılın ilk yarısında bu projeler için 92 milyon TL harcama yapılmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projesi kapsamında 11 milyon TL hibe verilmektedir. Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından Muğla’da uygulama aşamasında olan alternatif turizm ve kooperatiflere yönelik mali destek programları ile 31 projeye, sosyal gelişmeyi destekleme programı kapsamında 3 projeye ve apiterapik arıcılık ürünleri işleme merkezi güdümlü projesine toplamda 26 milyon TL destek sağlanmaktadır.

Seydikemer’e ve ilimize üretim ve istihdam anlamında büyük katkı yapması beklenen, Seydikemer tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi ile ilgili çalışmalar devam etmekte olup, projenin kısa sürede hayata geçirilmesi planlanmaktadır.  Gıda, inşaat, tekstil, makina ve entegre tesislerden oluşacak ve yaklaşık 2000 kişiye istihdam sağlayacak olan, toplam 1070 dönümlük alanda kurulan Milas Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapı ve elektrik işleri için Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sağlanan 15 milyon kredi desteği ile 2015 yılında başlanan altyapı çalışmaları tamamlanarak geçici kabulleri yapılmış olup, Milas OSB’de yapılan imar planına göre 550 dönümlük 57 sanayi parsellinin sanayicilere tahsisi yapılmıştır. Tahsis yapılan yatırımcıların 1 yıl içerisinde plan ve projelerini hazırlamaları beklenmektedir.”

Vali Orhan Tavlı’nın konuşmasının ardından yatırımcı kurum ve kuruluşlar tarafından sorumlu oldukları alanlarda yapılan yatırımlar, iş ve işlemler hakkında sunum yapıldı.

Orman Bölge Müdürlüğü sunumunun ardından Marmaris’te meydana gelen orman yangınıyla mücadele çalışmalarını değerlendiren Vali Orhan Tavlı “Yangınla mücadelede kamuoyuna yetkisi ve alanı olmadığı halde yalan yanlış bilgi vererek olumsuz algı oluşturmaya, moral bozmaya çalışanlara rağmen havadan ve karadan yüreğiyle, gayretiyle, cansiperane azimleriyle yangınla mücadeleye destek verenlere bir kez daha şükranlarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muğla Haberleri