Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden 33 akademisyen, alanında uzman 17 öğretmen, 34 rehber olmak üzere toplam 84 kişilik dev proje ekibinin görev aldığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında hayata geçirdiği "Muğla'nın Bilim Yolcuları" Bilim Şenliği başladı.
3 gün boyunca devam edecek olan "Muğla'nın Bilim Yolcuları” Bilim Şenliğinin açılışı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay ve diğer resmi kurumların il müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden 33 akademisyen, alanında uzman 17 öğretmen, 34 rehber olmak üzere toplam 84 kişilik dev proje ekibinin görev aldığı bilim şenliğinde, 50 atölye çalışması stantlarda sergilendi.
“EĞİTİM VE ÖĞRETİM ANLAYIŞINDA YADSINAMAZ BİR YERE SAHİP”
Bilim ve Toplum Programları içinde her yaş kategorisinden öğrenci, her branştan öğretmenlerle beraber tüm halka hitap etme özelliğine sahip TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Programı, değişen ve gelişen eğitim ve öğretim anlayışında yadsınamaz bir yere sahiptir olduğunu dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, “Hepinizin bildiği üzere bilimsel ve teknolojik çalışmalara ilgi uyandırılması amacıyla düzenlenen 4007 Bilim Şenlikleri; öğrenmeye istekli, merak eden, araştırmacı, bilinçli bireylerin yetişmesine katkı sağlama özelliğine sahiptir. Öğrencilerimizde bilim kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılmasına zemin hazırlayan bu tip bilimsel faaliyetler inanıyorum ki bugün burada geleceğin Aziz Sancarlarının yetişmesine kapı aralayacak, çocuklarımızın ileride ülke yararına büyük buluşlar gerçekleştirmesine kaynaklık edecektir. Bizleri aydınlık yarınlara taşıyacak olan çocuklarımıza ve gençlerimize eğer biz uygun ortamı ve imkânları sağlarsak inanıyorum ki onların yapamayacağı hiçbir şey yoktur.” dedi.
Gerçekleştirilen bilim şenliğinin Muğla ve ülke adına büyük bir kazanım olduğunu belirten İl Müdürü Çay, “Bilime kapı aralayan, çocuklarımızın üstünde yepyeni ufuklar açan “Muğla’nın Bilim Yolcuları” Bilim Şenliğinin gerçekleşmesine vesile olan çok kıymetli Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi akademisyenlerini, öğretmenlerimizi emeği geçen herkesi canı gönülden kutluyorum.” dedi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek ve İl Müdürü Emre Çay, fuaye alanında yer alan 50 stanttı gezerek proje sorumlularından etkinlikler hakkında bilgi aldı.
50 ATÖLYE PROJESİ
Stantlar gün boyunca okullar tarafından ziyaret edildi. 50 atölyenin proje koordinatörleri, eğlenceli bilimsel faaliyetleri, sanatsal aktiviteleri, tematik bilim oyunlarını ve birbirinden değerli etkinlikleri öğrencilerle buluşturdu.
Öğrenciler, gerçekleştirdikleri etkinliklerde deneyerek ve yaşayarak öğrenme imkânına erişti.
Projenin hedef kitlesini Muğla'da öğrenim gören okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri oluşturuyor. Gerçekleştirilen etkinlik ile bilim kültürünün ve iletişiminin toplumun daha geniş kesimlerine yaygınlaştırılması, katılımcılara bilimsel bilginin ulaştırılması ve bilim-teknoloji arasındaki etkileşimin etkinlikler yoluyla kavratılması amaçlanıyor.
23-25 Ekim 2021 tarihleri arasında, Muğla Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen "Muğla'nın Bilim Yolcuları" Bilim Şenliği üç gün boyunca tüm halkın ziyaretine açık olacak.
‘Muğla'nın Bilim Yolcuları’ etkinlikleri şöyle:
“Zeytinyağında Asitlik Tayini ve Tat Farkı, Graf ile Modelliyorum, Geometrik Paneller, 3 Boyutlu Tasarım Atölyesi, Küplerle Hikaye Yazalım, Böcekleri Tanıyalım, Okul Öncesi Eğitimde Hava Kavramını Öğretiyorum, Tatlı ya da Tuzlu: Sucul Canlılar Hangisini Tercih Ederler? , Lazer CNC Baskı Uygulaması, Drama ile İletişim, Uzay Modelleri Yapıyoruz! , Bitki Anatomisi, Öğretmenler Fen Eğitiminde Artırılmış Gerçeklik Uygulamalarını Keşfediyor, Nanolif ve Akıllı Tekstil, Manyetik Nano Malzemelerin Çevre Dostu Yöntemlerle Sentezi, Bilim Şenliği Formula 1, Günaydın Robotu, Okul Öncesinde Robotik Kodlama ile Eğlenceli Matematik, Anamorfik Sanat, Ben DNA’yım, Mikroorganizmaları Tanıyorum, Uzaya Ulaşmak: Roketler, Halkaların Gizemi, Nabız Ölçer, Benim Dayanıklı Sandalyem, Artırılmış Gerçeklik Destekli Dijital Materyaller, Bazı İyonik Katılar Neden Renklidir? , Siber Güvenlik Hikayem, Ölçebiliyorum! , Rüzgar Enerjili STEM , Tek Hücreli Canlılar ve Protozoaları Tanıyalım, Hızlı Teslimat , STEM & Nano-Teknoloji Atölyesi, Batmayan Gemim, Matematik Okuryazarlığı Turnuvası, Kendi Android Mobil Uygulamamı Oluşturuyorum, Birlikten KUVVET doğar! , Robotik Kol Tasarlıyoruz, Arduino Lilypad ile Giyilebilir Teknolojiler, Kaleydoskop (Çiçek Dürbünü), Origami ile Matematiksel Sorgulamalar, Çözünme ve Çökelme Deneyleri, Okuduğumu Nasıl Anlarım? , Problem Çözme Becerileri Atölyesi, Doğamız Konulu Sanat Uygulaması, Kış Geldi Sıkı Sıkı Giyinmeli, Polen Morfolojisi, Fantastik Manyetik Dünyam, İlkokul Öğrencileri Eğlenerek Kodlama Öğreniyor, Takım Yıldızlarımı Yapıyorum.”