Odalar Birliği Başkanı Ayyıldız, ‘Devletimiz, Babalık Yapsın!’

Muğla’ da yaşamını sürdüren esnaf, sanatkâr ve şoför esnafları ile ilgili bir durum değerlendirmesi yapan Muğla Esnaf ve Sanatkârla Odaları Birliği ve Marmaris Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ayyıldız, esnafın halinin...

Muğla’ da yaşamını sürdüren esnaf, sanatkâr ve şoför esnafları ile ilgili bir durum değerlendirmesi yapan Muğla Esnaf ve Sanatkârla Odaları Birliği ve Marmaris Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ayyıldız, esnafın halinin perişan olduğunu söyledi. Başkan Ayyıldız, “Devletimizden, tüm esnafın, bir defaya mahsus, bu güne kadar olan Kredi - Kefalet Kooperatifi’nden aldığı kredi ve vergi borçlarını kaldırmasını istiyorum. Devletimiz, büyük bir devlet! Bunu yapmakla devletimiz batmaz. Güçlü bir devletimiz ve güçlü bir ekonomimiz var, batmaz!” dedi.

Tülay SÜKÜN

Dünyada yaşanan pandemi önlemlerinin Muğla’ da esnafı çok fazla etkilediğini belirten Başkan Şükrü Ayyıldız, “Sağlık için tabii ki bazı kıstasların getirilmesi lazımdı! Alınan bütün sağlık önlemlerine katılıyoruz. Normalleşmeye döndüğümüz şu günlerde, bazı meslek kollarına öncülük verilmesi uygun olurdu. Şu anki haliyle barlar kapalı, kahvehaneler açık ama oyun oynanamıyor. Kahvehaneciler ise işletmelerini açtıklarına pişman oldu. Satılan üç – beş çay ile eve ekmek götüremeyip, bakkaldan veresiye almaya başladı. Sekiz – dokuz aydan beri kapalı olan dövmeci esnafımız da ekmeğini kazanamıyor. Esnafımızın durumu bu kadar kötü!” dedi.

Normalleşme sürecinde mesafeyi koruyacak şekilde esnafa izin verilmesini istediklerini söyleyen Ayyıldız, verdiği bir örnekle konuya açıklık getirdi.

Esnafa Eziyet

Başkan Şükrü Ayyıldız, “Belediye otobüslerinde bütün koltuklara oturulabiliyor, ayakta ise yüzde kırk civarında yolcu taşınabiliyor. Otobüs bir fren yaptığında, insanlar üst üste gelebiliyor. Şimdi burada pandemi önlemi yok da kahvehane ve barlarda mı var? Pandemi uygulaması adına iki masa yerine mesafe aralanır, bir masa konulabilir. Bir metrelik mesafelerde dört kişi değil, iki kişi oturtulacak şekilde önlemler alınır. Bu esnafa, bu eziyetin yapılmaması lazım!” şeklinde görüş belirtti.

Yaptıkları girişimlerle zar zor da olsa berberlerde sakal tıraşının serbest bırakılması kararına teşekkür eden Odalar Birliği Başkanı Ayyıldız, “Bir berber, sakal ve bıyık tıraşı yaparken müşterisi ile neredeyse ağız ağıza geliyor ve mesafe 10 cm kadar düşüyor. Kahvehanelerde ise oyun oynayan kişiler arasında neredeyse 75 cm mesafe var. Bu durum göz önüne alınıp, oyun oynanmasına müsaade edilmesi gerekir. Muğla Valiliği ve İl Hıfzıssıhha Kurulu’na konu ile ilgili yazılı teklifler sundum. Gündeme alınıp, en kısa sürede, esnaflarımızın mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorum.” diye konuştu.

Ülke, Zenginlerin mi?

Muğla’ da sahil kenarında bulunan işletmelerin yüzde yetmişinin kapalı olduğunu dile getiren Başkan Ayyıldız, bu sayının az bir sayı olmadığı belirtti. Muğla’nın turizm bölgeleri olan Bodrum, Marmaris, Fethiye, Datça ve Ortaca – Dalaman Sahilleri’ nde yer alan işletmelerin durumlarının vahim olduğuna vurgu yapan Ayyıldız, “Kiralarını ödeyemediler. Kredi Kefalet Kooperatifleri’ nden aldıkları krediler var. Krediler öteleniyor, ötelensin ama ötelenmesi bir işe yaramıyor. Devletimiz’ den istediğimiz, ‘Devlet Babalığı’ yapması! İş yapsın ya da yapmasın, tüm işletme ve esnaflarımıza, pandemi önlemleri bitene kadar, en azından üç - beş ay, bir asgari ücret yardımı yapılsın ki esnaf, elektrik, su parasını ödesin, evine ekmek götürebilsin!” dedi.

Marmaris’te yapılan esnaf ve işletme denetimlerinde, markaların taklit ürünleri yani imitasyon ürünler için cezalar kesildi. Bu imitasyon üretimler, Türkiye’ de yapılıyor. Üretimler yasaklansın ve esnaflar zarara sokulmasın! Sonuçta esnafa gelen mallar, kaçak mallar değil, faturalı ürünler! Satışına engel olunuyor ama üç - beş zenginin üretimine engel olunmuyor! Bu ülkeye yalnız zenginler mi sahip olacak? Normal vatandaş, ekmek parası kazanamayacak mı? İmitasyon satılması istenmiyorsa üretilen yer kaldırılsın! Üretim yasaklansın! İmitasyon ürün de kendiliğinden ortadan kalkar! Bataklık kurutulmadan sivrisinekten kurtulunmaz! Pandemi dönemi zaten iş yok, esnaf üzülüyor. Sekiz aydır kapalı bu esnaf!

Sicil Affı Getirilmeli

Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Oda Başkanı olarak devletimizden, tüm esnafın, bir defaya mahsus, bu güne kadar olan Kredi - Kefalet Kooperatifi’nden aldığı kredi ve vergi borçlarını kaldırmasını istiyorum. Alınan krediyi ve vergi borcunu takside bölmek değil! Devletimiz, büyük bir devlet! Bunu yapmakla devletimiz batmaz. Güçlü bir devletimiz ve güçlü bir ekonomimiz var, batmaz! Yunanistan gibi değil! Bunu özellikle devletimizden istiyoruz. Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız, bizi idare eden kim varsa esnafım, sanatkârım ve şoför esnafım adına bunu istiyorum. Devletimiz parayı bulur, bir şekilde bulur! Bir defa da benim esnaf ve sanatkârımın, şoför esnafımın önünün açılması lazım! Kredi – Kefalet Kooperatifi’ nden alınan kredilerin ödemesi, üç ay daha ertelendi. Daha önce de üç ay ertelenmişti, Günü gelince ödeyemedik. Üç ay sonra da yine ödeyemeyeceğiz! Bu nedenle bir defaya mahsus, tüm borçların silinmesi lazım! Sicil affı da getirilmeli! Esnaf, sanatkâr ve şoför esnaflarımın, daha önce çek, senet, kredi kartları döndüğü için yüzde yetmişi yeni bir kredi alamıyor.” diye konuştu.

Tefeciler Üreyecek

Devletin, kooperatif aracılığı ile 200 bin liraya kadar verdiği kredi için minnettarlık duyup, teşekkürlerini sunduğunu söyleyen Odalar Birliği Başkanı Ayyıldız, “Aksi durumda, pandemi döneminde hem devletimiz zor durumda kalacak, hem de esnaflarımız, olmayan parası ile vergisini nasıl ödesin? Vergilerin 2. taksitleri geldi. Birçok iş yeri hala kapalı, para kazanamadı! Taksitlerin iki ay ötelenmesiyle bir ödeme sağlanamayacak! Bu sefer, icralar ve iflaslar başlayacak! Tefeciler üreyecek! Zaten var, sayısı daha da artacak! İnsanlarımıza günah! Önlem almak lazım!” şeklinde düşüncelerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı’nın etrafında olanların, tabana inmesi ve kendi seslerini duyması gerektiğine vurgu yapan Başkan Şükrü Ayyıldız, “Oda başkanları aracılığı ile halkın içine girerler ve hakikati görürülerse ve de halka zengin gözü ile değil, geçinme gözü ile bakarlarsa devletimize daha fazla sahip çıkılır. Devlet, bu zor zamanlar için vardır. Nasıl ki anne-baba, kendi evladı zor durumda iken ona yardımcı oluyorsa devletimiz de bizim babamız! Biz de devletin evlatlarıyız! Devletimizin evlatlarına kol kanat açması gerekir. Şu an yapılan yardımlar, yetersiz! Borç ötelemeyle borç borcun üstünde birikiyor!” dedi.

Cinayetler ve Ahlaksızlıklar

Muğla’ da yerel yönetimlerden beklentilerine de değinen Başkan Ayyıldız, “Suyun tonu çok pahalı! Olmayan para ile iki ay su parası nasıl ödenir? Pandemi döneminde belediyeler para kazanmasın! Seçim öncesi başkan adaylarından Behçet Saatçi de suyun çok pahalı olduğunu dile getirmişti ve haklıydı. Gölet ve barajlar, çok önce yapıldığı için maliyetleri yok! Bu nedenle sadece suyun maliyeti alınıp, bizlere katkıda bulunulsun! Muğla’ nın esnafı, sanatkârı ve şoför esnafı olarak, belediyelerden yardım bekliyoruz. Aynı şekilde bu dönemde, çöp toplama işinde de sadece maliyet ücreti alınsın! Bu dönem işgaliyeler alınmasa belediyeler batacak değil! Normale dönünceye kadar, hiç değilse bu sezon sonu, Kasım Ayı bitimine kadar ücret alınmasın! Esnaf iş yapabilirse kışın kendi geçimini sağlayabilsin!” diye önerilerde bulundu.

Muğla’ da esnaflar arasında, gayrimenkul ve araçlarını satmak dışında, eşinin altın bileziğini ya da alyanslarını satan kişilerin olduğunu açıklayan Ayyıldız, “ Kooperatiften kredi alan, ödeyemediği için evi satılığa çıkan ve ailesi sarsılan bir kadın esnafımız, yanıma geldi ve ağlayarak, kendisine yardımcı olmamızı istedi. Bu şekilde yardım istemeye gelen çok sayıda esnafımız var. Ne kadar üzülsem de elimden bir şey gelmiyor. Diğer taraftan araç satmak isteyen esnaf da aracını satamıyor, çünkü alacak kişi yok! İnsanlarımız mağdur!

Böyle giderse cinayet ve ahlaksızlıklar çoğalır. Çünkü geçim sağlanacak para yok! Kötü şeylerin millet olarak başımıza gelmemesi için bunların önüne geçilmesi lazım!” dedi.

Seyrine Bakılıyor

Muğla Geneli’ nde birçok güzergâhta ‘S’ plakalı korsan servisçilerin, piyasada istediği gibi çalıştığına dikkat çeken Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve Marmaris Oda Başkanı Şükrü Ayyıldız, “Belediye ve emniyet yetkilileri korsan araçların seyrine bakıyor. Muğla’da ‘S’ plakalarla ya da özel araçlarla ‘Korsan Taşımacılık’ yapılıyor! Yapılan denetlemelerde niçin bunlara bakılmıyor?” açıklamasını yaptı.

Sahil kenarları güzergahında, Yatağan’dan Bodrum’a, Muğla’ dan Fethiye’ ye ve Muğla’ dan Datça’ ya kadar özel araçlarla korsan yolcu taşındığına vurgu yapan Başkan Ayyıldız, “Bu araçlar vergi vermiyor, sigorta ödemiyor, şoför çalıştırmıyor. Hani kaçağı önleyecek, vergiyi tabana indirecektik? Kaçağa göz yumup, özel araçlarla servisçilik yaptıracaksanız, benim esnafımdan da vergi almayın!” diye konuştu.

Şimdilerde asla önlerini göremediklerine ve yaralarının çok fazla olduğuna değinen Şükrü Ayyıldız, “Pandemi sürecinde araçlara üç ya da dört kişi bindi. Bir de 65 yaş ve üzeri kişiler var. Şoför esnafımız, on beş kişilik aracının yarısında 65 yaş yolcusu taşıdı. Diğer yarısına zaten yolcu alamadı, boş tuttu. Devletin 65 yaş için verdiği ücret yetersiz kalıyor, kalan yolculardan alınan üç – beş lirayla amortisör ücreti bile karşılanamıyor. Samimi söylüyorum, bunlar yaşanan gerçekler… Yollarda denetlenen araçlarda, kimlik, borç bilgisi, GBT sorgulaması yapılıyor ama ‘S’ plakalı minibüslerin, o güzergâhta çalışma yetkisi var mı, yok mu diye bakılmıyor! Oysa biz, bunun da denetlenmesini istiyoruz!” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haber Haberleri