Türk mutfağının vazgeçilmezi olan sarımsağın, sağlığa olan faydaları da bitmek tükenmek bilmiyor. Sağlık konusunda çokça yararı olan sarımsak aynı zamanda yemeklere de tat katıyor. Çağdaş ve genetik araştırmalara göre ana vatanı orta Asya olan sarımsağın, dünyada 700’e yakın, Türkiye’de ise, 170 türü bulunuyor. Bu türlerden bir tanesi ise, Muğla’nın Ula ilçesinde yetişen yerli Ula Sarımsağı.
Piyasada ve pazarlardaki sahte sarımsağa karşı tüketiciyi uyaran Sarımsak üreticisi Ferit Ökten, “Kolay solmayan ürün tercih edilmeli” dedi.
Mustafa Yıldırım
Türk mutfağı için vazgeçilmez olan sarımsak tadının yanı sıra, sağlığa olan faydalarıyla da tüketicinin gözdesi. Sağlık konusunda çokça yararı olan sarımsak aynı zamanda yemeklere de tat katıyor. Çağdaş ve genetik araştırmalara göre ana vatanı orta Asya olan sarımsağın dünyada 700’e yakın Türkiye’de ise, 170 türü bulunmakta. Bu türlerden bir tanesi ise, Muğla’nın Ula ilçesinde yetişen Ula sarımsağı. Haziran ayı başlarında hasat edilen sarımsak, kuru sarımsak tüketimine hazır hale getiriliyor.
Muğla’nın Ula ilçesinde 55 yıldır sarımsak yetiştiriciliği yapan Ferit Öktem (82), geçmişten bugüne gelen Ula sarımsağı tohumunun üretimini günümüzde de sürdürüyor. Öktem, Ula ilçesinde düzenlenen Sarımsak Festivallerinde 2 kez birincilik ödülü alırken, sarımsakla ilgili olarak bazı bilgiler paylaştı.
Öktem, “Sofralarımızın vazgeçilmesi olan sarımsak bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı vücudumuzu daha dirençli hale getiriyor. Aynı zamanda tansiyon hastaları için tansiyonu düzenlemede etkili, doğal antibiyotik deposu olan sarımsak, kanserle savaşır. Her bakımdan sağlığımız için faydalı” dedi.
“ÖNEMLİ OLAN SARIMSAĞIN BÜYÜKLÜ DEĞİL, AROMASIDIR”
Sağlık ve lezzet açısından önemli olan özelliğin sarımsağın büyüklük değil aroması olduğunu söyleyerek, sarımsak yetiştiriciliği hakkında bazı bilgiler veren Ferit Öktem, “Ula sarımsağının büyük olması sebebi ile değil aromasın iyi olması sayesinde piyasada özellikle Muğla yöresinde çok tercih edilir. Ekimi yapılacak olan sarımsağın öncelikle toprağının yumuşak olmasına dikkat edilmeli, sonra ekim yapmalı kış aylarında suya ihtiyaç olmaz. Yaz aylarında ise toprağın durumuna göre su ihtiyacı karşılanır, yabani otlardan arındırmak ve su ile sıkışan toprağı yumuşatmak amacı ile en az 3 kez farkı aralıklarla çapa yapılır. Bu şekilde yapılırsa ekilen üründen iyi verim alınır” dedi.
PİYASADAKİ SAHTE SARIMSAKLARA DİKKAT!
Piyasada ve pazarlarda bazı sahte, görünüş bakımından büyük görünen fakat ilaçlama ve genetiği ile oynanmış sarımsakların olduğunu, bunların iyi vitamin ve aroma olarak faydasız olduğunu söyleyen Öktem, sarımsak alırken dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde ifade etti:
“Öncelikle pazardan sarımsak alırken içinin boş olmamasına sertliğine dikkat edilmeli. Çünkü alınan ürün sert değilse evinizde solmaya başlar. Kolay solmayan ürün tercih edilmeli, Ula sarımsağı hasat yapıldıktan sonra üzerinden 8 ay geçse dahi solmaz.”
Genç nesile tavsiyede bulunan Öktem, hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını, gençlerin bu tür yetiştiricilikle uğraşmadığını belirterek, genç nesli tarıma ve üretime davet etti.