SOL PARTİ’DEN YÖNETMELİK AÇIKLAMASI: “MUĞLA’DA MADEN ARAMA RUHSAT ORANI DAHA DA YÜKSELECEK”

Sol Parti Muğla İl Örgütü, zeytinliklerde madencilik faaliyeti yürütülmesine ilişkin yönetmeliğin kamu yararı bulundurmadığını belirtti, “1 Mart öncesi Muğla'nın yüzde 65'i için maden arama ruhsatı söz konusu iken, şimdi...

Sol Parti Muğla İl Örgütü, zeytinliklerde madencilik faaliyeti yürütülmesine ilişkin yönetmeliğin kamu yararı bulundurmadığını belirtti, “1 Mart öncesi Muğla'nın yüzde 65'i için maden arama ruhsatı söz konusu iken, şimdi bu oran daha da yükselecektir” açıklamasında bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sol Parti Muğla İl Örgütü, “Zeytinlik alanlarımızı talan etmek istiyorlar” başlıklı basın açıklaması gerçekleştirerek yönetmeliğe tepki gösterdi.

Sol Parti İl Sekreteri Zekeriya Kargın tarafından okunan basın açıklamasında, “Doymadılar! Rusya-Ukrayna savaşını fırsat bilip, zeytinlik alanlarımızı yağmalamak ve talan etmek için yeniden düğmeye bastılar, 1 Mart günü çıkardıkları bir yönetmelik ile zeytinlik alanları maden aramalarına açmaya çalışıyorlar” denildi.

Yönetmelik nedeniyle zeytinlik alanlarının yağmalanmasının önünün açılacağını kaydeden Kargın, enerji krizinin önünü almak için yapılması gereken kamulaştırmanın gerçekleştirilmemesinin sonucu olduğunu ifade etti.

“ŞİRKETLERDEN BAŞKA KİMSEYE FAYDASI OLMAYACAK”

“Kamu yararı, bu iktidar için şirket yararı anlamına gelmektedir” diyen Kargın, “Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ün dediği gibi ‘Muğla, ülkemizin en büyük zeytin üreticisi şehirlerin başında geliyor. Türkiye'deki zeytin alanlarının yüzde 11,25'i, Ege Bölgesindeki zeytin alanlarının ise yüzde 21,35'i Muğla'da yer alıyor. Ayrıca Türkiye'deki 8 milyon 891 bin 677 dekar olarak belirlenen zeytin alanlarının 1 milyon 12 bin dekar gibi önemli bir kısmı Muğla'da bulunuyor.

Muğla'da tarım alanı olarak kullanılan 2 milyon 70 bin dekarlık alanın 1 milyon 12 bin dekarı zeytinlik olarak kullanılırken, tarım arazilerinin yüzde 48,29'unda zeytin ağacı bulunuyor. 2021 yılında belirlenen verilere göre ise 16 milyon 833 bin 148 adet zeytin ağacı bulunuyor.

1 Mart öncesi Muğla'nın yüzde 65'i için maden arama ruhsatı söz konusu iken, şimdi bu oran daha da yükselecektir. Şirketlerden başka kimseye faydası olmayacak böylesi bir kararın, zeytinle geçimini sağlayanların ve kırdan geçinenlerin yaşamları üzerindeki tasarruf haklarını gasp etmeye yarayacağı açıktır. Zeytin, sadece bir meyve ağacı değildir. Zeytin, tarihi ve kültürel özelliklerinin yanı sıra halkımızın en temel geçim kaynaklarından birisidir; bu nedenlerle, vazgeçilmezlerimizdendir” dedi.

İl Sekreteri Kargın son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Zeytin alanlarının talana ve yağmaya açılması, zeytinden geçinen halkımıza "Siz, taş yiyin" demektir. Zeytinliklerin, tarım alanlarının talanına ve işlev dışı kullanımına izin veren, verimli toprakları maden, enerji ve turizm yatırımlarına açan her türlü yönetmelik iptal edilmelidir. Tarım arazilerine planlanan maden, enerji, turizm gibi amaç dışı kullanıma yönelik her türlü yatırım derhal sonlandırılmalıdır.

Zeytinliklerimizi, doğayı, yaşamı korumanın tek yolu doğa-yaşam katili bu iktidarı birleşik mücadelemizle alaşağı etmekten geçiyor.

Sol Parti olarak, Muğlalıları zeytinliklerine sahip çıkmaya çağırıyoruz!”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muğla Haberleri