Sınırlı toprak alanlarının ülke nüfusunu beslemedeki en önemli besin gıdası olan buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi üretimler için tehlikeli çanların çaldığı bir dönemi yaşamakta olan Muğla ve Yöresi, bir türlü yağmayan yağmurlar nedeni ile kıvama gelmeyen toprakların ekilememesine yol açtı.
Bitkisel verimlilik oranlarının yüksek olduğu Muğla Bölgesi, yaşadığı kuraklığın etkisi ile toprakla geçimini sağlayan kişilerin, normalde ekim aylarında gerçekleşmesi gereken ekim dikim işlerini yapamamasına neden oldu.
Mustafa YILDIRIM
Ülke ve bölge nüfusunun beslenme sorunlarının çözümüne büyük katkısı olan Muğla Toprakları’ nın verimi bu yıl, iklim değişimiyle yaşanan sapmalar sonucu, istenilen üretimi sağlayamayacak ön görüsünü oluşturdu.
Henüz Muğla Toprakları’ nın besin gıdalarının hammaddesi olan buğday tohumu ile buluşmadığı göz önüne alınırsa buğday ve saman sıkıntısının çekileceğini söyleyen çiftçiler, endişeli olduklarını belirtti.
TOPRAK, İKLİM, BİTKİ
Çiftçiler, tav almayan toprakta buğday tohumunun çimlenmesinin zor olduğunu anlatırken, Menteşe Ovası’ ndaki arazilerine her yıl buğday eken İrfan Arslan, “Ekim Ayı içerisinde hava şartları ekim yapmak için hiç uygun olmadı. Toprak kuru ve işlenemez haldeydi. Buğday, yıllık tek ekim bitkisidir ve her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebildiği için çok sayıda türe sahip olan, dünyanın hemen hemen her bölgesinde yetişebilen bir bitkidir. Dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünü olması nedeniyle buğday, büyük önem taşır. Tek şart, gerekli yağmurun yağıp, ekiminin yapılması ve çimlenebilmesi için de yeniden yağmurun yağmasına ihtiyaç duyar. Çimlendikten sonra ise Menteşe ve civar köylerdeki gibi yoğun yağış alan bölgelerde, sulanması gerekmeyen bir bitkidir. Kurak bölgelerde ise mutlaka sulama ister.” şeklinde anlatımlar yaptı.
FİYATLAR ARTAR MI?
İklim değişiklikleri nedeniyle bu yıl önemli ölçüde, ekim dikim sıkıntıları olduğunu ve bunun da bir maddi boyut taşıyacağını belirten Üretici Yaşar Akmaz, “Bu yıl kuraklık nedeniyle geç ekilen tohumlar yeşerse bile verimleri düşük olacak. Buğday için birçok hastalık ve böcek bakımları yapılması lazım! Hava şartlarının da uygun gitmeme riski hala var. Gübre daha atılamadı. İlaçlar da yeterli kullanılamazsa bu girdi maliyetleriyle bu sene fiyatlar çok artacak! Bu yılki ekim sıkıntısı, gelecek yılın yem buğday ve un sıkıntısı olacak demektir. Önlem ve destekler artırılmalı! Aksi halde un fiyatları ve ardından ekmeğe yapılan zamlar çok konuşulacak! Üreticiler teşvik edilmeli ve çözüm yolları aranmalı! Buğday, hemen her bölgede yetiştirilen ama gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, çevre koşullarının ve buğdayın çeşidine göre yaklaşık %70-90 ürün kayıpları olabilen bir bitki çeşididir. Hastalığa yakalanan ürünler, çevre şartları vb durumlarla karşılaşıldığında, buğday kıtlığı yaşanması çok büyük bir olasılık gibi görünüyor!” şeklinde detaylı bir anlatımla, karşı karşıya olunan doğal sorunlara dikkat çekti.