MUSTAFA AKTAŞ
Yatağan’da eğitimin kalitesinin yükselmesi adına yapılan çalışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz yıl proje okulu onayı alınan ve bu sene ilk defa puanla (LGS) öğrenci almaya başlayan Yatağan Anadolu Lisesi Proje Okulu, OECD tarafından 15 yaş grubundaki öğrencilerin belirli alanlarda kazandıkları bilgi ve becerileri değerlendiren ve üçer yıllık döngülerle yapılan uluslararası bir araştırma olan PISA araştırmasında uluslararası alanda ülkemizi temsil etme hakkı kazandı.
MEB DAİRE BAŞKANI OKULU ZİYARET ETTİ
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Dr. İbrahim Taşdemir, PISA uygulaması öncesinde yapılacak iyileştirme çalışmaları ve planlamalar için İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Alemdar eşliğinde, Yatağan Gazi Anadolu Lisesini Proje Okulunu ziyaret etti.
TÜRKİYE’DE 96 OKULDAN BİRİSİ OLDU
Uluslararası PISA sınavında Türkiye genelinde ülkemizi temsil edecek 96 okuldan birisi olarak seçilen Yatağan Gazi Anadolu Lisesine yapılan ziyarette ortaöğretimden sorumlu İl Milli Eğitim Şube Müdürü Avni Aytekin, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Suat Ağı ve Okul Müdürü Gökbörü Aslan yer aldı.
Proje okulu olan Gazi Anadolu Lisesinde yapılan iyileştirme çalışmalarını ve okulda yapılması planlanan Bilişim Teknolojileri Laboratuvarını inceleyen Daire Başkanı Taşdemir, ilçe Müdürü Alemdar ile şubeleri ziyaret ederek öğrencilerle bir süre sohbet etti. Öğretmenler odasında branş öğretmenleri ile bir araya gelen Taşdemir, PISA uygulaması hakkındaki görüşlerini paylaştı.
TÜRKİYE’NİN PISA PERFORMANSI YÜKSELDİ
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Dr. İbrahim Taşdemir, PISA uygulamasının bir yarışma veya sınav olmadığını, bir durum belirleme çalışması olduğunu belirterek, “PISA bireysel olarak öğrencilerimizin veya okullarımızın değil, eğitim sistemimizin durumunu ortaya koymaktadır. Ülkemizin uluslararası düzeyde kaliteli insan gücü olarak konumunu belirler. Yeni politikalar ve eğitim-öğretim programlarımızın geliştirilmesi için bize bilgi sağlar.“ dedi. PISA araştırmasının son olarak 2018 yılında Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer’in yürütücülüğünde gerçekleştirildiğini ve 2018 PISA uygulamasında Türkiye’nin performansının her üç alanda da yükseldiğini ifade eden Taşdemir, “2015 PISA araştırmasında okuma becerilerinde 50. sırada yer alan Türkiye, PISA 2018 araştırmasında 40. sıraya yükselmiştir. Matematik okuryazarlığında 50. Sıradan 42. sıraya yükselirken, fen okuryazarlığında 54. Sıradan 39. sıraya yükselmiştir. Türkiye 2003 ile 2018 yılları arasında 15 yaş grubu öğrenci sayısını en fazla artıran ülkelerden birisi olmasına rağmen okuma becerileri, matematik ve fen alanlarının her üçünde de performansını artıran tek ülke olmuştur.” dedi.
BAŞARI DEĞİŞEN MÜFREDATLAR VE EĞİTİM SÜREÇLERİNİN BİR SONUCU
Her üç alandaki başarı artışı, son yıllarda eğitimin fiziksel ve beşeri altyapısına yapılan yatırımlar ile Bakanlığımız tarafından güncellenen müfredatlar ve eğitim süreçlerinin bir sonucu olduğunu ifade eden Taşdemir, “Öğrencilerin bilgiyi günlük hayatla ilişkilendirmeleri, analiz yapıp çıkarımda bulunabilmeleri, süreç ve olguların içeriğine daha fazla odaklanması amaçlandı. Özellikle Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınavı yeni yaklaşıma göre yapılandırıldı.” dedi.
ÖĞRENCİLERİMİZ MİLLİ BİR GÖREV ÜSTLENDİ
Ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getiren İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Alemdar, “İlçemize yapmış oldukları bu nazik ziyaretleri için ve destekleri için Sayın Bakanımızın nezdinde Sayın Daire Başkanıma şükranlarımı sunuyorum. Yatağanımızın ilk proje okulu olan Gazi Anadolu Lisesi öğrencilerimiz milli bir görev üstleniyorlar. Ben öğrencilerimizin PISA uygulamasında en iyi şekilde ülkemizi temsil edeceklerine inanıyorum. Yatağan’da eğitimin kalitesinde iyileşmenin elde edilmesi için büyük emek veren yöneticilerimize, öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.