MUSTAFA AKTAŞ
Yatağan İlçe Sağlık Müdürü Fırat Yazıcı, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolaysıyla bir açıklama yaptı. İlçe Müdürü Yazıcı, vatandaşları bilgilendirirken, bulaşma ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
HIV NEDİR?
HIV İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü olarak adlandırılan bir hastalık etkenidir. Virüs insan bağışıklık hücrelerine nüfuz ederek bağışıklık sistemini zayıflatır ve fırsatçı enfeksiyonların görülmesine neden olur.
AIDS NE DEMEKTİR?
AIDS, HIV tarafından oluşturulan, Türkçe'de "Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu" olarak adlandırılan bir hastalıklar tablosudur. Bağışıklık hücrelerinin yüksek düzeyde tahribatı sonucu fırsatçı enfeksiyonların ilerleyerek ciddi hastalık tabloları oluşturması durumudur. Erken tanı ve gelişen tedavi koşulları ile HIV pozitif kişiler AIDS dönemine geçmeden uzun yıllar yaşayabilmektedir.
BULAŞMA YOLLARI NELERDİR?
İnsan immün yetmezlik virüsü, HIV,HIV pozitif kişi ile korunmasız (kondom kullanılmadan) yapılan her türlü (oral, vajinal, anal) cinsel ilişki ile, Ortak kullanılan ve HIV enfekte enjektör veya steril edilmemiş cerrahi malzemelerle, Enfekte kan ve kan ürünleriyle (Ülkemizde 1987 yılından itibaren, her kan ve kan ürününe gerekli testler yapıldıktan sonra hastaya verilmektedir.),HIV pozitif anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında ya da doğum sonrasında emzirme ile bulaşabilmektedir.
RİSKLİ GRUPLAR KİMLERDEN OLUŞUR?
Bulaş yolları değerlendirildiğinde: HIV pozitif kişinin partneri olanlar,Korumasız cinsel ilişkiye girenler, Riskli temas öyküsü bulunan kişiler,Damar içi madde bağımlılığı ve ortak enjektör kullanımı olanlar,HIV pozitif gebelerin bebekleri risk altındaki grupları oluşturmaktadır.
HIV’İN BULAŞMADIĞI DURUMLAR NELERDİR?
Dokunmak, tokalaşmak ve sarılmakla, gözyaşı, ter ve tükürükle, aynı yerde oturmak ve aynı havayı solumakla, aynı havuzu, tuvaleti saunayı ve duşu paylaşmakla, giysilerin ortak kullanılması ile tabak, çatal, kaşık bıçak ve bardak paylaşmakla, telefon kulaklığı ve kapı tokmağı ile sivrisinek, böcek sokması ve hayvan ısırması ile HIV bulaşmamaktadır.
HIV’İN TEDAVİSİ NASILDIR?
HIV enfeksiyonunda virüsü ortadan kaldıran bir tedavi henüz yoktur ancak virüsün çoğalmasını kontrol eden ilaçlar vardır. Bu ilaçlar, hastalığın kesin tedavisini sağlamamakla birlikte virüsün vücutta çoğalmasını kontrol altına alarak bağışıklık sisteminin zayıflamasını önlemekte ve AIDS tablosunun ortaya çıkışını engellemektedir.