İŞKUR Muğla İl Müdürlüğü ilçelerde düzenlediği bilgilendirme toplantılarına Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman ortak toplantısıyla devam etti. Muğla Çalışma ve İş Kurumu Müdürü İlyas Sarıyerli, yapığı açıklama ile projelerini ve hedeflerini anlattı. Önemsedikleri projelerden biri olan İşbaşı Eğitim Programı ile ilgili önemli bir yol kat ettiklerini ifade eden Sarıyerli, yaptıkları çalışmalar sonrasında program sayesinde birçok kişiyi iş sahibi yaptıklarını söyledi.
2011 yılı itibari ile 30 olan İşbaşı Eğitim Programı gerçekleştirme sayısını şuan itibari ile 684’e çıkardıklarını anlatan Muğla Çalışma ve İş Kurumu Müdürü İlyas Sarıyerli; “İşbaşı eğitim programı ile hem vatandaşlarımızı iş sahibi yapıyoruz hem de işverenlerimize destek oluyoruz. Bir işverenimiz geriye dönük 3 ay boyunca 2 kişi ile 10 kişi arasında eleman çalıştırıyorsa, bir işçinin parasını günlük 25 liradan biz veriyoruz. Her on kişide ritmik olarak artıyor bu. 50 kişi çalıştıran işyerinin 5 işçisinin parasını da biz ödüyoruz. Bu işçileri işverenimiz kendisi de bulabilir. Tek şartımız bu işçileri kurumumuzun veri hazinesine kaydediyoruz. Önümüzdeki yıl itibari ile hedefimiz 2200 kişiyi gerçekleştirmek” dedi.
Kapılarının tüm halka açık olduğunu ifade eden Sarıyerli, projeleri sayesinde Muğla’daki işsizlik oranını en aza indirebileceklerini belirtti. Hayata geçirdikleri projelerle iş bulamayanlara meslek sahibi yapmak istediklerini anlatan İlyas Sarıyerli açıklamalarını devam ederek;- “İşverenle işçimiz 6 ay boyunca birbirlerini tanısınlar, birbirlerinin yeti ve yeteneklerini öğrensinler. Çalışanların 6 ay boyunca sigortaları bizden. İşyeri kazası ve meslek hastalığı sigortasını da biz ödüyoruz. İşverenimiz herhangi bir şey ödemiyor. Baktığımız zaman işverenimize yaklaşık bin liralık bir destek vermiş oluyoruz. Aynı zamanda bunun ilimiz ekonomisine de katkısı vardır. Diyelim ki; şuan fiili olarak gerçekleşen 684 vatandaşımıza 6 ay boyunca ödediğimiz para yaklaşık 4 milyon lira civarındadır. Bu para bizim ilimizde dönecek demek. Buda Muğla ekonomisine önemli bir katkıdır. Vatandaşımız çocuğu harçlık verecek, bir kahvede, kafede oturup, bir şeyler içecek, evine yürüyerek gidiyorsa; otobüse binecek. Bunların hepsi ilimizde ekonomik canlılığın, faaliyetin, esnafımızın dolaylı yoldan yüzünün gülmesi demektir. Bu sayıyı 2 bin 200’e çıkardığımızda meblağın büyüklüğünü siz düşünün. Kapımız gönlümüz vatandaşlarımıza açık. Kurumumuza geldikleri zaman çekinmesinler. İşverenlerimiz gelip, çayımızı kahvemizi içsin” diye konuştu.
Öğrencilere iş imkanı
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi genelinde eğitim gören 8 bin 685 ikinci öğretim öğrencisinin bulunduğuna dikkati çeken Sarıyerli, “Bu işbaşı eğitim programları normalde herhangi bir örgün eğitim öğrencisine uymazken, ikinci öğretim öğrencilerine uyuyor. Bir öğrencimiz matbaacılık bölümünde okuyor olsun. Bu programdan faydalanırsa ücreti, sigortası bizden olacak. Aynı zamanda bursu da kesilmeyecek devam edecek. Ama en önemlisi akşam teorik eğitim görüyor, gündüz işte pratiğini alıyor. Okulu bitirdiği zaman bu öğrencimiz istihdama hazır bir eleman haline gelmiş olacak. Muğla’da yüzde 84.7 oranla en büyük sektörümüz otellerimiz. 500 kişi çalıştıran otellerimiz var. Her 10 kişiden birini biz verirsek 50 kişinin parasını biz ödüyoruz. Ayda 50 bin lira 6 ayda 300 bin lira o otelimize destek vermiş oluyoruz. Aracılığınızla ilgili vatandaşlarımıza bunu iletiyoruz” dedi.