Işık: “YATAĞAN BİTER”

Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. tarafından Yatağan Ovasının bir bölümünde açık kömür çıkaracağı iddiaları üzerine sivil toplum kuruluşları ve bölgede tarım arazileri bulunan vatandaşlar Yatağan Belediyesine akın...

Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. tarafından Yatağan Ovasının bir bölümünde açık kömür çıkaracağı iddiaları üzerine sivil toplum kuruluşları ve bölgede tarım arazileri bulunan vatandaşlar Yatağan Belediyesine akın ettiler. ovasında bin 670 dönüm ruhsatlı alanda açık ocak kömür işletme projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine uygun bulunması üzerine Yatağanlılar projeye tepki göstererek projenin durdurulmasını isterdiler.

Yatağan Belediye Başkanı H. Haşmet Işık ise; “Bunun hayata geçmesiyle Yatağan biter. Yatağan’ın giriş kapısı olan bir yerde bir tesisin işletmeye açılması demek Yatağan’ın ölmesi demektir. Yatağan’ın orta yerinde kömür çıkarttırmamak için elimizden geleni yapacağız. Bu yüzden biz Yatağanlılar olarak bunun durdurulmasını istiyoruz” dedi.

Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. tarafından Yatağan ovasında bin açık ocak işletmesi yapılacak duyumları üzerine, siyasi partilerin başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı, yörede iş yeri ve arazisi olanlar soluğu Belediyede aldı. Ancak Yatağan Termik Enerji Üretim AŞ Maden Direktörü İcra Kurulu Başkanı Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Akın, muhabirimize yaptığı açıklamada; “Bahsi geçen yerde kömür yok boşuna niye masraf edelim biz özelleştirme döneminde devletten bize geçen ruhsatların ölmemesi için yenileme yapıyoruz. Endişe edilecek bir şey yok .”dedi.

Yörede iş yeri ve arazisi olanlar ise; “Madem kömür yok niçin ruhsat alıyor.” Diye sorarak endişelerini dile getirdiler.

Yatağan Termik Enerji Üretim AŞ tarafından Yatağan ovasında bin 670 dönüm ruhsatlı alanda açık ocak kömür işletme projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine uygun bulunması üzerine Yatağanlılar projeye tepki gösterdiler. Çevre ve Şehircilik Muğla Müdürlüğü’nün internet sitesindeki duyurular kısmında konunun duyurulmasıyla birlikte olayı haber alanlar, soluğu Yatağan Belediyesi’nde aldı.

Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, projeyle ilgili olarak; “Bunun hayata geçmesiyle Yatağan biter. Yatağan’ın giriş kapısı olan bir yerde bir tesisin işletmeye açılması demek Yatağan’ın ölmesi demektir. Yatağan’ın orta yerinde kömür çıkarttırmamak için elimizden geleni yapacağız. Bu yüzden biz Yatağanlılar olarak bunun durdurulmasını istiyoruz” dedi.

Yatağan Belediye Meclisi toplantı salonunda Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık ile bir araya gelen siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar, yaşananlara tepki göstererek ilçe merkezinin kömür ocağı haline getirilmemesini istediler. Hazırladıkları ortak dilekçeyi ruhsatın iptali için imzalayan vatandaşlar, konunun takipçisi olacağını belirterek Yatağan Belediye Başkanına teslim ettiler.

Işık, konunun muhataplarından birinin Yatağan Belediyesi olduğunu ve buna rağmen kendilerine haber vermemelerinden dolayı duruma tepki göstererek; “Daha önce belediyemize bilgi verilmesi gerekiyordu. Muğla Valiliği’ne sunulan dosyanın Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin 17’nci maddesi doğrultusunda incelenip uygun bulunmuş. Projeye ilişkin ÇED sürecinin başlamasına rağmen bizim bilgimiz dışında gelişen olaylar var. 9 Eylül’e kadar bununla ilgili itirazlarımızı yapacağız. Yaklaşık bin 670 dönümlük alanda yapılması planlanan çalışmanın bir an önce durdurulması için siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ortak hareket edeceğiz. Hep birlikte yasal mücadelemizi yapacağız, Açık ocak kömür işletme projesiyle belirtilen bin 670 dönümlük alan içerisinde yerleşim yerleri, kamu kurumları, fabrikalar, sanayi tesisleri, ticari alanlar, tarım alanları, hayvancılık tesisleri ve arsalar olduğunu kaydeden Işık, ruhsatın iptalini istiyoruz.”diye konuştu.

Yüksel Akın’dan açıklama

Öte yandan; Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Akın bu tepkiler üzerine bir açıklama yaptı. Akın açıklamasında şunları söyledi:

“Ruhsat sahası Yatağan ilçesi merkezinin 1,00 km batısında, Yatağan-Milas karayolunun 3 cü km’sinde Taktaklar mevkiinde bulunmaktadır. Aynı zamanda Sicil 62689 no’lu ruhsatımıza mücavirdir.

2008 yılında Sicil 62689 no’lu ruhsat içinde, Termik Santralin güneyinde, TKİ-GELİ tarafından iki adet derin sondaj yapılmıştır. Bu sondajlarda 550-600 metre derinlikte kömür kesilmiştir. Bu nedenle 26.05.2009 tarihinde, S.200.902.506 no’lu Arama Ruhsatı alınmıştır. Bu ruhsat özelleştirme ile birlikte şirketimiz uhdesine geçmiştir.

Devir sonrası sahada yapılan 5 adet sondajdan 3 adedinde 56,00 – 114,00 metreleri arasında farklı seviyelerde (0,50-4,00 metre arası kalınlıkta) düşük kalorili kömür (500-1600 Kcal/kg) varlığı tespit edilmiştir.

Ruhsatın düşmemesi için, arama ruhsatının, süresi içinde işletme ruhsatına dönüştürülmesi gerektiğinden, ruhsat içinde yapılan 5 adet sondajın verilerine göre açık işletme projesi yapılarak İşletme ruhsatı için başvuru yapılmıştır.

27.06.2016 tarihi itibariyle İşletme ruhsatı alınmıştır. Maden Kanunu gereği, ruhsatın şirketimizde kalması ve cezalı duruma düşmemek için, 3 yıl içinde, İşletme izninin alınması zorunludur. Bu nedenle, İşletme izni ile ilgili prosedürler yürütülmeye başlanmıştır. Bu çerçevede ÇED izni için ilgili kurumlardan görüş istenilmiştir.

Adı geçen sahada, ekonomik bir kömür kaynağı olmadığından, ruhsat içerisinde kesinlikle açık işletme faaliyetinde bulunulmayacaktır. “

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri