“İşyerlerimizi özel sektöre teslim etmeyeceğiz”

Karaman’ın Ermenek ilçesindeki madende mahsur kalan ve hala ulaşılamayan işçi arkadaşları için basın açıklaması yapan Yatağanlı işçiler bu faciaların en büyük sebebinin özelleştirme olduğunu söyleyerek, “ İşyerlerimizi...

Karaman’ın Ermenek ilçesindeki madende mahsur kalan ve hala ulaşılamayan işçi arkadaşları için basın açıklaması yapan Yatağanlı işçiler bu faciaların en büyük sebebinin özelleştirme olduğunu söyleyerek, “ İşyerlerimizi özel sektöre teslim etmeyeceğiz” dediler.

Karaman’ın Ermenek ilçesinde özel bir şirkete ait kömür madeninde mahsur kalan 18 işçi için Muğla-Yatağan’da Maden-İş ve Tes-İş sendikaları iş yerleri önünde birer basın açıklaması yaptılar.

İlk açıklama GELİ önünde Maden-İş sendikası Yatağan Şubesi başkan vekili Enver Asar tarafından yapıldı.   Asar ; “ Karaman’ın Ermenek ilçesinde özel bir şirkete ait kömür madeninde boş galeride biriken yaklaşık 15 bin ton su duvarı patlatıp ocağı doldurdu. Kazanın üzerinden 48 saat geçmesine rağmen mahsur kalan madenci arkadaşlarımızın sağ olarak çıkartılması ümidi gittikçe azalıyor.

Maden facialarına en çok kurban veren ülkeler arasında yer alan Türkiye’de iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili ihmaller sonucunda maalesef insan hayatı ‘’ SU’’ dan ucuz hale gelmiştir.

Ermenek’te yaşanan felaketin Soma’da ve Torunlar inşaatındaki asansör faciasından farklı değildir.Özelleştirme, taşeronlaştırma, kuralsız ve güvencesiz çalışma madenleri ve inşaatları işçi cehennemine dönüştürüyor.

İnşaat, enerji ve madencilik sektörleri en karlı ve bi o kadar da en kanlı sektörler haline gelmiştir..

Çalışma hayatında kaza yoktur. İşveren işin bütün risklerini öngörmek, ona uygun önlemler almak ve uygun araç, gereç ve malzeme kullanmak zorundadır. Bu önlemler alınmıyorsa orada üretim yapılmamalıdır.

Hiç bir maden ocağı insanların yaşamından daha değerli değildir. Madenin sahibi devlet, madenin kiralanması ve denetlenmesinden birinci derece sorumlu olan kuruluş Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır.

Bakanlık ve şirket yetkilileri ve tüm sorumlular hesap vermelidir. Kömür ocaklarının özelleştirilmesi, ocaklarda uygulanan hizmet alımı ve rödevans yöntemi ile kamusal denetimlerin gevşetilmiş olması ocakları işçi cehennemine çevirmektedir.

Kömür ocakları kamulaştırılmalı, kömür üretiminde kiralama, taşeron, hizmet alımına son verilmeli ve çalışma hayatında felakete yol açan esnek ve kuralsız çalışma uygulamalarından vazgeçilmelidir” dedi.

Daha sonra Termik Santral önünde  konuşan  Ermenek  faciasından hükümeti sorumlu tutan TES-İş Sendikası Yatağan Şubesi Teşkilat Sekreteri Kemal Özcan da; “İş yerimiz satılmış olabilir, ancak Hükümetin hala iş yerlerimizi teslim etmeme hakkı vardır.  Onlar teslim etse de biz iş yerlerimizi teslim etmeyeceğiz, buradan uyarıyoruz. 410 gündür direniş çadırında nöbet tutuyoruz.  Her sabah servislerden inip iş yerlerine yaya gidiyoruz. Hükümeti uyarıyoruz bu özelleştirmeden vazgeçsinler” diye konuştu.

Basın açıklamalarına Maden-İş  Şube Başkanı Süleyman Girgin,  TES-İş  Şube Başkanı Fatih Erçelik ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri