Kıyı Talanına operasyon hazırlığı

Muğla ilini de ilgilendiren ve Dünyada ilk olan “Gerçek Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretimi” projesi tamamlandı. Bu çalışmalarla 40 bin km2’lik alan havadan taranacak. Proje ile ilgili olarak bir açıklama yapan Çevre ve Şehircilik...

Muğla ilini de ilgilendiren ve Dünyada ilk olan “Gerçek Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretimi” projesi tamamlandı. Bu çalışmalarla 40 bin km2’lik alan havadan taranacak. Proje ile ilgili olarak bir açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kıyı talanına göz yuman belediye başkanlarının yargı yoluyla cezalandırılacağını belirtirken; “ Kıyı talanına karşı operasyon hazırlıkları yapılıyor.” Dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Bodrum’daki, Muğla’daki kıyı talanı gibi talanlar daha yapılmaya başlanırken kamu tarafından fark edilebilecek. Buna çanak tutan belediyelere, İçişleri Bakanlığımız tarafından 'sen nasıl belediye başkanısın' diye yargı ile birlikte soruşturmayı açacağız” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, “Gerçek (True) Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretimi” proje kapsamında Esenboğa Havaalanı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Uçak Hangarında gerçekleşen programa katıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, proje kapsamında açıklamada bulundu. Türkiye’nin 30 yıl öncesinde kendi projesini ve imkanlarının olmadığını ifade eden Güllüce, şunları söyledi:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesindeyken bir ara arşivlerde Fransız firmasına içme suyu projesi yaptırmışlar. İçme suyu projesi yapamayacak durumda bir Türkiye varmış. Teknik donanımı az, mühendisi yeterli değil bunu bütün alanlar için taşıyabilirsiniz. Şimdi hangi ilimizde kaç üniversite var diye soruyorsunuz bunu takibinde ben zorlanıyorum. Bunları üst üste koyduğumuz zaman Türkiye’nin gelecekte mükemmel yerlere ulaşacağına görüyorsunuz.”

Proje kapsamında artık her şeyin görülebileceğini belirten Güllüce, hartadan her şeyi görme ve tüm Türkiye’nin binalarını hatta binalardaki canlılaşmayı da göreceğiz” dedi

Muğla’daki, Bodrum’daki kıyı talanını karşı operasyon yapmak için hazırlıkların yapıldığını ve cezasız kalmayacağını ifade eden Güllüce, şunları aktardı: “Muğla’da, Bodrum civarında canı isteyen istediği oteli, binayı yapmış, istediği şekilde kıyı falan dinlememiş onlarlar ilgili yargı da ama eninde sonunda yıkacağız. Kıyı talanını onların yanına bırakmayacağız. Ama bu yapılırken fark edilebilseydi. Bu çalışmayla, Bodrum’daki, Muğla’daki kıyı talanı gibi talanlar daha yapılmaya başlanırken kamu tarafından fark edilebilecek. Buna çanak tutan belediyeler, İçişleri Bakanlığımız, devletin güçlü elini uzatacak 'sen nasıl belediye başkanısın' diye yargı ile birlikte soruşturmayı açacağız. 'Param yok ihale yapamıyorum' numaralarını da biz yemeyiz. Paran yoksa da orayı yıkabilirsin. Şuanda işgallere belediye tarafından göz yumuluyor. Bu proje yapıldıktan sonra o belediyeler isteseler de kaçak bina yaptıramayacaklar.”

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, daha sonra havadan görüntü alımı için özel donanımlara sahip uçakları inceledi.

Proje hakkında

“Gerçek (True) Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretimi” projesi DASK tarafından ihalesi yapıldı. “Gerçek (True) Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretimi” projesi; planlama, projelendirme, kentsel dönüşüm, şehirleşme, belediye hizmetleri, kaçak yapı takibi, karar destek, afet planlaması, acil durumlar gibi çalışmalara etkinlik ve hız kazandıracak. Coğrafi Bilgi Sistemler Müdürlüğü tarafından teknik koordinatörlüğü yürütülen Türkiye’ye genelinde özellikle şehirleşme alanlarında, kıyı bölgelerinde, sosyal, kültürel, sanayi ve turizm alanlarında, il, ilçe ve beldeleri kapsayacak şekilde yaklaşık 40 bin kilometrelik alanı kapsayacak.

Proje; yüksek çözünürlü, ortofoto görüntülerden oluşmasının yanında yol ve bina sayısallaştırmaları yapabilecek. Proje kapsamında İstanbul, Bursa ve Konya illeri bulunmamakta. Bu illerimizde geçen yıl itibariyle ihaleleri yapılmış olmasından ve benzer çalışmalar yapıldığından dolayı şuan da proje dışında. Kapsam, maliyet ve zaman bakımından dünyada, ülke çapında bu büyüklükte şuanda herhangi bir proje olmamasından dolayı ülke çapında ilk defa yapılıyor.

Temmuz ayında başlayacak proje, Eylül 2015 ayında sona erecek. Proje, 50 milyon lira bütçesiyle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Harita Genel Komutanlığı, TÜBİTAK, ULAKBİM, DASK, TÜİK, çeşitli üniversiteler ve sivil kuruluşlar destek veriyor. Çıkan sonuçlar kamu kurumları ve belediyeler ücretsiz servis imkanı sağlayacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri