Kıyılarda Anemon tehlikesi

Muğla’nın turistlik ilçesi Marmaris kıyılarında zehirli anemon canlılarına rastlandığı bildirildi.Deniz canlısının tehlikeli olmadığı, ancak tedbir alınmazsa bu yaz mevsiminde bir çok yerli ve yabancı turistin kaşıntı...

Muğla’nın turistlik ilçesi Marmaris kıyılarında zehirli anemon canlılarına rastlandığı bildirildi.

Deniz canlısının tehlikeli olmadığı, ancak tedbir alınmazsa bu yaz mevsiminde bir çok yerli ve yabancı turistin kaşıntı ve yanma şikayetiyle rahatsızlanmasına neden olabileceği belirtildi. Körfezde bilimsel çalışmaları ile bilinen Su Ürünleri Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr Ahmet Nuri Tarkan yaptığı açıklamada, anemon deniz canlısının şu an için tehlike arz etmediğini fakat konuyla ilgili çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Marmaris Körfezi’nde bilimsel çalışmaları ile dikkat çeken Marmaris Çevrecileri Deneği (MÇD) Başkanı Ahmet Kutengin, Marmaris kıyılarında 2014 yaz sezonunda zehirli anemon canlısına rastlandığını açıkladı. Denize giren çok sayıda vatandaşın kaşıntı ve yanma rahatsızlığı ile ihbarda bulunduğuna dikkat çeken Kutengin, MÇD dalgıçları ile kıyılarda bu canlıları temizlemek için çalışma gerçekleştirdiklerini ifade etti. Deniz canlısından örnekler alıp Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne gönderdiklerine değinen Kutengin, yerel yönetimleri de konuyla ilgili bilgilendirdiklerini söyledi.

“Sezon öncesi çalışma yapılmalı”

MÇD Başkanı Kutengin, Su Ürünleri Fakültesi'yle birlikte bir süre önce, Marmaris Körfezi ile ilgili 308 sayfadan oluşan bir rapor hazırladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Körfezde daha önce de istilacı deniz canlılarına rastlanmaya başlandığını biliyoruz. Bu da bize artık Marmaris Körfezi'nin doğal yapısının bozulmaya başladığını ve oksijen oranın giderek düştüğünü gösteriyor. Anemon canlısı da bu istilacı türlerden birisi. MÇD olarak geçen sezon kıyılarda bu canlıyla ilgili temizleme çalışması yaptık, ancak bu yıl da yapılması gerekiyor. Çünkü denize giren insanlar bu canlıya değdiği zaman kaşıntı ve yanma meydana geliyor. Halk arasında zehirli yosun olarak bilinen bu canlının 6 bin türü var. Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar, umursanmayan raporlar bugünlerin habercisiydi. İnşallah önümüzdeki dönemlerde yetkililer uyarıları dikkate alarak, kıyı çalışmalarımızda destek verip yardımcı olurlar. Önümüzdeki günlerde bakanlığın istediği çalıştay raporlarını sunacağız. Bu bilgilerin hepsi raporun içinde yer alıyor”

Prof. Dr. Tarkan: Araştırma yapılmalı

Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan ise “Anemon’un bir çok türü var. Zehirli olan türleri genelde tropik bölgelerde yaşayanlardır. Ancak bu canlıların zehirleri ölümcül değildir. Kıyılarımızda bugüne kadar ciddi bir vakaya rastlandığı bilinmemektedir. Bu canlılar kıyılarda sert kayalara tutunarak yaşarlar. Şu anda Marmaris kıyılarında tehlikenin söz konusu olmadığını düşünüyorum. Ancak bundan önceki çalışmalarımızda Cennet adasının bulunduğu bölgede yoğun bir şekilde rastlamıştık. Bizim bilmediğimiz başka türleri de olabilir. Bunun için kapsamlı bir dip çalışması yapılması uygun olur” şeklinde konuştu.

Öte yandan, anemon adlı deniz canlısının bitki mi hayvan mı olduğu sorusu kafaları karıştırıyor. Datça bölgesinde halk arasında 'kuyruklu' ismiyle bilinen bir tür anemon canlısının, bolca yıkandıktan sonra kızartılarak yendiği ve etinin çok lezzetli olduğu biliniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri