Köylüler tarihine sahip çıktı

Muğla'nın Yatağan İlçesine bağlı 4 bin 500 yıllık tarihi geçmişi bulunan Yeşilbağcılar beldesinin, kömür yatağı üzerinde bulunmasından dolayı şehir boşaltılarak başka bir bölgeye taşıması üzerine, bu alanda korunması...

Muğla'nın Yatağan İlçesine bağlı 4 bin 500 yıllık tarihi geçmişi bulunan Yeşilbağcılar beldesinin, kömür yatağı üzerinde bulunmasından dolayı şehir boşaltılarak başka bir bölgeye taşıması üzerine, bu alanda korunması kararı alınan cami, türbe ve mezarların yeni yerleşim yerine taşınması kararı  Müze Müdürlüğü ve Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı.

Belde de yaşamın sona erdiğini, bütün Yeşilbağcılar halkının yeni yerleşim yerine taşındığını belirterek beldenin 4 bin 500 yıllık bir tarihi olduğunu hatırlatan Belediye Başkanı Ertaf Cicili, "Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) kömür çıkarma işlemlerinin başlama talebi üzerine belde sakinleri başka bir bölgeye taşındı. Beldede yaşam tamamıyla sona erdi. Yeşilbağcılar beldesi 4 bin 500 yıllık tarihi geçmişe sahip  bir yer. Buranın taşınması ile birlikte çok sayıda tarihi yapıda gün yüzüne çıktı. Halkımız bu tarihi yapıların taşınmasını yeni yerleşim yerine getirilmesini talep etti" dedi.

Cami, Türbe ve mezarlar taşınacak

Belde için önemli olan tarihi değerlerin yeni yaşam alanında yaşatılmasını istediklerini söyleyen Cicili, "Bunun için yetkili kurumlara müracaatlarımızı yaptık. Müracaatımız sonucu Müze Müdürlüğü, Anıtlar Kurulu ve kazı ekibinin yaptığı çalışmalarda 109 yıllık tarihi cami, türbe ve cami etrafında bulunan mezarların yerinde korunması kararı çıkmıştı. Biz tekrar müracat ederek bu alanların yerinde korunmasının mümkün olmadığını ve yeni yerleşim yerlerine taşınması istedik. Yetkililir bölgeye gelerek inceleme yaptı. Daha önce yıkım kararı durdurulan cami, türbe ve mezarların taşınması için Anıtlar Kurulu'nda karar alındı. Bu alanlar en kısa süre içerisinde yeni yerleşim yerlerine taşınarak aynı isimlerle yaşatılacak" şeklinde konuştu.

Vatandaş camisiz

Belde halkının ramazan ayında camisiz kaldığını belirten Cicili, "Yeşilbağcılarda artık yaşam sonlandı. Biz, en kısa sürede caminin yeni yerleşim yerine taşınmasını istiyoruz. Çünkü belde halkının yeni yerleşim yerinde ibadetini yapabileceği bir camisi yok. Ayrıca bu alanda sürekli kömür çıkarımı için çalışma yapıldığı ve dinamit patlatıldığı için heyelan oluyor. Caminin bu nedenele zarar görmemesi için en kısa süre içerisinde taşınması gerek. Bunun içinde görüşme ve yazışmalarımızı daha da hızlandırdık. En kısa süre içerinide hem tarihi camimimizin hemde yanında bulunan türbe ve mezarların yeni yerleşim alanına taşınmasını sağlayacağız" diye konuştu.

Define avcılara talan ediyor

Beldenin boşaltılması ile birlikte yıkım çalışmalarının başladığını belirten Cicili, "eski yerleşim alanında yaşam olmadığı için define avcıları ve hırsızlar tarafından caminin muslukları, çatı kaplaması ve demir kapısı talan ediliyor.  Gün geçtikçe tarihten bir parça alıyorlar. Tarihi değerler daha fazla define avcıları ve hırsızlar tarafından çalınmadan taşınması gerekiyor. Cami ve türbe yeni yerleşim yerinde taşındığında yine aynı ismi taşıyacak" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri