Prof. Dr. Cengiz Işık, Dalyan’daki 2500 yıllık Kral Mezarları için hazırlanan projenin TÜBİTAK’taki değişiklik nedeniyle rafa kaldırıldığını ve kendisinden yeni proje istendiğini açıkladı.
Ortaca’ya bağlı Dalyan beldesinde bulunan 2500 yıllık kral mezarlarının kurtarılması için mücadele veren Prof. Dr. Cengiz Işık, mezarların kurtarılması için hazırlanan projenin TÜBİTAK’taki değişiklik nedeniyle rafa kaldırıldığını ve kendisinden yeni proje istendiğini belirtti.
Dünyaca ünlü kral mezarları günden güne erimeye yüz tuttu. Likya ve Karya dönemine ait mezarlardaki erime daha 2003 yılında, Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cengiz Işık tarafından tespit edilmiş, konu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirilmişti. Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay da, 3 yıl önce Dalyan Kral Mezarlarına gelerek mezarları yerinde incelemişti.
Başkent Üniversitesi, TÜBİTAK ve Akdeniz Üniversitesi’nden gelen uzman ekip, Kral Mezarları üzerinde inceleme yaparak Nano Teknolojisi ile yeniden onarım yapılmasını planlamıştı. Geçen süreye rağmen Kral Mezarlarında her hangi bir çalışma başlamamasının nedeninin TÜBİKAK görevlilerinin yer değiştirmesi sonucu projenin rafa kaldırılmış olduğu ortaya çıktı.
Yok olma tehlikesiKaunos Kazı Merkezi’nde çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Cengiz Işık, 10 yıldır kral mezarlarının kurtarılması için mücadele verdiğini söyledi. Güneş, rüzgar etkisi, asit yağmurları ve hava kirliliğinin yanı sıra insan tahribatının da mezarları olumsuz etkilediğine işaret eden Işık, “TÜBİTAK elindeki projeyi hemen uygulamaya koymalı. Aksi takdirde her şey için çok geç kalınmış olacak” dedi.
Kral mezarlarının kurtarılması için başlatılan çalışmalarda önemli bir mesafe alınmasına rağmen devamının getirilemediğinin altını çizen Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilindiği tahribatın basınında yer bulmasının ardından TÜBİTAK, Başkent Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi’nden gelen uzmanlar kral mezarlarında incelemelerde bulunmuştu. Mezarlardaki tahribatı yerinde gören bilim adamları, kral mezarlarının Nano Teknolojisi ile onarılmasını kararlaştırmış ve TÜBİTAK’ın da destekleriyle ile proje yapılmıştı. Bürokrasi ve proje için onay beklenirken, TÜBİTAK görevlilerinin yer değiştirilmesi nedeniyle proje uygulanamadı. Hatta rafa değil; buzdolabına kaldırıldı”
Yeni proje isteniyor
Kral mezarlarının onarılması için kendisinden yeni proje istendiğini açıklayan Işık, “Şimdi benden yeni bir proje yapmam istenmektedir. Bu projeyi tek başıma yapmam mümkün değildir. Bir an önce bu Kral Mezarlarının kurtarılması gerekiyor. Yoksa kayalarda bulunan bu mezarlar tahribat nedeniyle harap olup, bir mağaraya dönüşecektir” şeklinde konuştu.