Günümüzde değişen iş koşulları ve bununla birlikte gelişen hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve stres gibi faktörler; kabızlık gibi yaygın bir sindirim problemiyle karşılaşma olasılığını artırıyor. Kabızlık, birçok kişinin sessiz çilesi haline gelmiş durumda. Ancak bu sorun, genellikle utanılacak bir durum olarak algılanıp göz ardı edilen oldukça yaygın bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. İnsanların sağlık sorunları hakkında konuşmaktan çekinmemeleri ve zamanında yardım almaları tedavi sürecini hızlandırıyor. Aksi halde kabızlık, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkiliyor ve uzun vadede sağlık sorunlarına zemin hazırlayabiliyor.
Kabızlık Nedir?
Kabızlığı tanımlamak gerekirse, dışkının düzensiz ve zor bir şekilde atılması durumudur. Genellikle haftada üç kez veya daha az dışkılama, sert dışkı ve dışkılamada zorlanma gibi belirtilerle kendini gösterir.
Kabızlık, genellikle tedavi edilebilir bir durumdur ve yaşam tarzı değişiklikleriyle kontrol altına alınabilir. Öncelikle bireysel durumunuza göre kabızlığın altında yatan sebebi bulup ona göre ilerlemek her zaman en doğru yol olacaktır.
Kabızlığa Ne İyi Gelir?
İlk olarak yeterli su tüketimi en önemli faktörlerden biridir. Yeterli su tüketip tüketmediğinizi anlamak için idrar renginizi kontrol etmek size genellikle doğru cevabı verecektir. İdrarınızın renginin açık sarı olması yeterli su tüketiminizin göstergesi olacaktır.
Öğünlerinizde lif kaynaklarını artırarak bağırsaklarınızın sağlığını destekleyebilirsiniz. Lif, bitkisel kaynaklarda bulunan sindirilemeyen karbonhidratlardır. Sindirilemeyen lif, bağırsaklardaki suyu emerek dışkının yumuşak olmasını sağlar, kabızlığı önler ve sindirim sistemi sağlığını destekler. Lif kaynakları genellikle meyve, sebze, kepekli tahıllar, kurubaklagiller ve yulaf gibi bitkisel besinlerdir. Ayrıca, lifli besinler genellikle tokluk hissini artırır ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Her öğününüze bir kase salata eklemek hem kolay hem de sağlıklı bir lif kaynağı olarak sindirim sisteminizi destekler.
Yeterli magnezyum aldığınızdan emin olun. Kakao, avokado, kabak çekirdeği, keten tohumu, chia tohumu ve koyu yeşil yapraklı sebzeler magnezyum içeriğine sahip besinlerden bazılarıdır. Yetersizliği besinlerle karşılanamayacak durumlarda uzman kontrolünde magnezyum takviyesi kullanmak iyi bir alternatif olacaktır.
Kuru meyveler bağırsak hareketliliğini artırmaya yardımcı olan, kabızlık durumunda kurtarıcı olabilecek besinlerdendir. Ancak fazla kalori almamak adına porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketmek önemlidir.
Özellikle kefir başta olmak üzere probiyotik içeren besinlerin tüketimini artırmak, kabızlık kontrolünde faydalı olabilecek bir seçenektir. Ancak bazı durumlarda uzman tavsiyesiyle probiyotikleri takviye olarak almak daha kolay sonuca ulaşmanıza yardımcı olabilir.
Ve bunların yanında hayatınıza ekleyeceğiniz düzenli bir aktivite hem stresinizi azaltmak hem de kabızlık sorununu ortadan kaldırmak adına yapabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sağlık sorunlarınızı ancak paylaşarak ve işin uzmanından alacağınız tavsiyelerle çözebilirsiniz. Hiçbir sağlık sorunu utanılacak ya da ertelenecek bir durum değildir. Her zaman en erken tedavi, en etkili tedavidir.
Sağlıklı günler dilerim.
DİYETİSYEN TUĞÇE GÜNDÜZ