Yüce Yaratan İki ayrı gönlün bir ömrü paylaşması ve neslin devam etmesi için onları nikah bağıyla birbirine bağlamıştır. Muhabbetle , merhametle , sevgiyle , adaletle , sabırla kurulan yuva ikisini cennette buluşturan bir birlikteliktir. Çıkılan bu uzun hayat yolculuğunda ailede huzurun kaybolduğu , sorunların halledilemediği durumlarda da evlilik bağının kopma noktasına da gelebilmektedir.
Dinimiz ’de ailenin kurulmasındaki birinci hedef , eşlerin zorluk ve güçlüklere birlikte göğüs gererek sevinç ve kederlerini paylaşarak ve salih evlatlar yetiştirerek mutlu bir aile yuvasını ömür boyu devam etmeleridir. Ancak Allah’ın rahmeti ve mağfireti olan evlilik rahmetten daha çok zahmete dönüştüğü yerde , hiçbir çıkış yolunun kalmadığı durumlar da boşanma Rabbimizin en hoşlanmadığı ama izin verdiği helaldir.
Dolayısıyla boşanma aceleye getirilmeden üzerinde uzunca bir süre düşünülmesi gereken ve çaresiz kalınan durumlarda başvurulabilecek bir çözümdür. Eşler boşanmadan önce kendi üzerine düşen sorumlulukları hatırlamalı ve gereğini inanarak yerine getirmelidirler.
İslam’a göre evlilik Allah’ın rahmeti , mağfireti ve hidayeti ile desteklenen , sevgi , saygı ve hoşgörüyle desteklenen , güzelleşen bir huzurlu birlikteliktir. Eşler arasında huzursuzluğa yol açacak ve aynı zamanda evliliklerine zarar verecek her türlü ne olursa olsun söz ve fiillerden kaçınarak evliliklerinin ömür boyu sürmesi için emek ve çaba sarf etmelidir.
Sorunlar biriktirilmeden ve geciktirilmeden çözüme kavuşturmalıdır. Aksi takdirde küçük tartışmalar yada üzeri örtülen problemler bir gün gelir yuvalarının yıkılmasına sebep olabilir. Evlilik sorumluluk gerektiren ciddi bir müessesedir , sorumluluk gerektirir. Evlilikle ilgili hususların ve özellikle boşanma konusunun hafife alınmaması gerekir. Haklı, geçerli bir gerekçe olmadan boşanma Dinen uygun görülmediği gibi boşamayı ifade eden “ Boş ol “ , “Boşadım” veyahut ta “ Boşsun” gibi kelimeleri , tartışma ve çekişme anında yada şaka niyetiyle veya tehdit aracı olarak da olsa asla söylenmemeli , zikredilmemeli.
Çünkü bunun sonucu olarak eşler söylediği sözlerden çok pişman oluyorlar ne yapmalıyım diye gelip dert yanan kardeşlerimiz de bulunmaktadır. Daha sonra ayrılmaktan vazgeçip pişmanlık duymaktadırlar. Ayrıca boşanma kelimesinin , sözlerinin sorumsuz ve bilinçsizce sarf edilmesi karı koca arasındaki sevgi , saygı ve muhabbeti yok ettiği gibi , aynı zamanda zihin dünyalarında boşanmanın kolayca verilen bir karar olduğu düşüncesi verebilir.
Boşanma başta eşler olmak üzere en çok çocukları derinden etkileyen , kimi zaman tamir edilmesi ve onarılması güç yaralar açan ağır bir yüktür. Dolayısıyla eşler , boşanmanın dinimizde hoş karşılanmadığı bilinciyle yuvalarını korumak ve aile bütünlüklerine zarar vermemek için ellerinden gelen çabayı göstermelidirler.
Son olarak eşler , evliliğin büyük bir sorumluluk olduğu bilinciyle hareket ederek , sonuçları ağır olacak kelimeleri şakada olsa birbirine söylemekten çekinmeli , aile birliğini devam ettirme gayretinde olmalı.