***Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı çatısı altında 2006 - 2020 yılları 1. ve 13. etaplar arasında konularına göre; Muğla’da toplam 82 milyon 579 bin 66 TL tutarındaki 165 projeye 36 milyon 441 bin 495 TL hibe sağlandı.
***Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak: “Bu yatırımların en güzel tarafı bölgede yarattığı istihdam. 13 etap boyunca Muğla’da 165 projeye 36 milyon destek sağlanırken, bin 785 kişiye de istihdam kapısı oldu.”
Tarım ve Orman Bakanlığı, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı (KKYDP) desteğini . Muğla başta olmak üzere, tüm illerde uyguluyor. IPARD kapsamı (Katılım Öncesi Yardım Aracı'nın - Instrument for Pre-Accession Assistance - IPA Kırsal Kalkınma bileşeni) dışında kalan illerde faaliyet gösteren çiftçilerimize yüzde 50 hibe desteğiyle katkı sağlayan bu program önemli bir yatırım kapısı açıyor.
İlgili desteğe başvuran çiftçilerin tüm bankacılık süreçlerinde hızlı ve etkin destek politikasıyla yanında olarak, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyete yönelik, öz sermayeye dayalı projeli yatırımlarını teşvik etmek amacıyla hibe desteği verilmesini sağlayan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından fonlanan bir kırsal kalkınma programı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından fonlanan kırsal kalkınma programında; Makine Ekipman Destekleri, Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi ve Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi olarak 3 ana kapıdan öz sermayeye dayalı, proje yatırımlarına belli bir oranda hibe desteği vererek, üreticinin yanında oluyor.
BAŞVURU SÜRELERİ UZATILDI
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Muğla’da başlatılan Kırsal Kalkınma Destekleri başvuru süreleri uzatıldı.
Alt Yapı Yatırımlarının Desteklenmesi programı 21 Ocak 2022, Makine Ekipman Destekleri programı 21 Ocak 2022 ve Tarım Dayalı Ekonomik Yatırımlarının Desteklenmesi programı ise 31 Ocak 2022 tarihine kadar uzatıldı.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre; Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı çatısı altında 2006 - 2020 yılları 1. ve 13. etaplar arasında konularına göre, Muğla’da toplam 82 milyon 579 bin 66 TL tutarındaki 165 projeye 36 milyon 441 bin 495 TL hibe sağlandı.
2006 - 2020 yılları 1. ve 13. etaplar arasında ilçelere göre; Menteşe’de 16, Bodrum’da 3, Dalaman’da 6, Datça’da 5, Fethiye’de 37, Kavaklıdere’de 1, Köyceğiz’de 3,Marmaris’te 1, Milas’ta 61, Ortaca’da 15, Seydikemer’de 2, Ula’da 7 ve Yatağan’da 8 olmak üzere toplam 165 proje tamamlandı.
- ETAP ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
2021 yılı 14. Etap Ekonomik Yatırımlar; Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, Tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması, Yenilenebilir enerji kaynakları kullanımına yönelik yatırımlar, Aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri yatırımları ve Bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları projeleri devam ediyor.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı kapsamında 3 ana başlık olan Makine Ekipman Destekleri, Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi ve Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi programları ile ilgili verilen bilgilendirme ise şöyle:
Makine Ekipman Destekleri programı kapsamında 300.000 TL’ye kadar bütçe içermektedir. Hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe desteği verileceği kaydedildi.
Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi programı kapsamında ise; proje bütçesi 20 bin ila 600 bin TL’ye kadar bütçe içeren başvuru olduğu belirtilerek, hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe desteği verileceği belirtildi.
Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi programında projenin alt limit tutarının 250 bin TL olduğu kaydedildi.
Başvurular ve detaylı bilgiye https://mugla.tarimorman.gov.tr/ resmi sayfadan ulaşılabileceği belirtildi.
İL MÜDÜRÜ SAYLAK’TAN KKYDP BAŞVURULARI İÇİN ÇAĞRI
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak üretici ve yatırımcıları KKYDP başvurmaları için çağrıda bulunarak, “Muğla olarak tarımın kalkınmasına destek olacak 15. Etap başvuruları için her ilçede duyuru ve eğitimlerimizi tamamladık. Konuyla ilgili bilgilendirme çalışmalarımızı yazılı ve görsel yaptık. Bu arada sizlerin aracılığıyla okuyucularınıza ulaşarak başvuruya davet ediyoruz. Süre uzatımından faydalanmalarını isteriz. Her üretici ve yatırımcıya yönelik destek modellerimiz mevcut. Büyük, küçük ve orta ölçekte desteklerimiz var. Makine Ekipman Destekleri programı kapsamında 74 kaleme destek var. Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi programı ve Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi programında projenin yüzde 50 hibe veriyoruz.” dedi.
“BİN 785 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANDI”
Zeytinyağı üreticilerine de müjdeyi veren İl Müdürü Saylak, “Muğla olarak zeytin ve zeytinyağına verdiğimiz önemi biliyorsunuz. Çabalarımız sonucu makine - ekipman desteğine zeytinyağı tankını eklettik. Burada zeytinyağı üreticimize duyurmak isterim. Üretici ve yatırımcıyı makine - ekipman olarak desteklemek, var olan işletmeleri rehabilite edebilmeleri için desteklemek ve yeni yatırımcılara sıfırdan girecekleri yatırımlara destek veriyoruz. Bu yatırımların en güzel tarafı bölgede yarattığı istihdam. 13 etap boyunca Muğla’da 165 projeye 36 milyon destek sağlanırken, bin 785 kişiye de istihdam kapısı oldu. Bu işin ayrıca mutlu eden kısmı. Tekrar sizlerin aracılıyla çağrımızı yenilemek isterim. Alt Yapı Yatırımlarının Desteklenmesi programı 21 Ocak 2022, Makine Ekipman Destekleri programı 21 Ocak 2022 ve Tarım Dayalı Ekonomik Yatırımlarının Desteklenmesi programı ise 31 Ocak 2022 tarihine kadar uzatıldı. Üretici ve yatırımcılarımızı davet ediyor, 15. Etabın Muğla için hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.