2021 YUNUS EMRE VE TÜRKÇE YILI ETKİNLİKLERİ DÜZENLENDİ

Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre'nin vefatının 700. yıl dönümü vesilesiyle UNESCO tarafından kabul edilen  "2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı" çerçevesinde birbirinden farklı etkinlikler düzenlendi.Muğla...

Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre'nin vefatının 700. yıl dönümü vesilesiyle UNESCO tarafından kabul edilen  "2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı" çerçevesinde birbirinden farklı etkinlikler düzenlendi.

Muğla Valiliği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğinde 7-9 Aralık tarihleri arasında düzenlenen anma programı ile Türkçe şiirin öncüsü, ünlü tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre farklı etkinliklerle anıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde, 3 gün boyunca devam eden Yunus Emre Anma Programı, Vali Orhan Tavlı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Hüseyin Çiçek, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl'ün yanı sıra protokol mensupları, akademisyenler, öğretmenler ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Programda paneller, Yunus Emre Sözleri ve Kıyafet Sergisi Bizim Yunus Tiyatro Gösterisi, Yunus'un Dilinden Nağmeler Müzik Dinletisi yer aldı.

7 ve 9 Aralık tarihlerinde düzenlenen tek oturumluk panellerin ilki “Yunus Emre: Sevgi, Hoşgörü ve Türkçenin Ebedi Sesi Paneli” Prof. Dr. Kadir Pektaş başkanlığında gerçekleştirildi. Panelde Prof. Dr. Ali Akar, Prof. Dr. Pervin Çapan, Doç. Dr. Nagehan Uçan Eke davetli konuşmacı olarak yer aldı. 9 Aralık’ta düzenlenen panelde ise "Anadolu'yu Aydınlatanlar; Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran Paneli” Prof. Dr. Ali Akar başkanlığında gerçekleştirildi. Panelde Prof. Dr. Bayram Akça, Doç. Dr. Ekrem Ayan ve Doç. Dr. Sibel Turhan Tuna yapmış oldukları konuşmalarıyla dinleyicileri aydınlattılar. Paneller, Vali Orhan Tavlı tarafından katılımcılara belge takdimiyle sona erdi.

7 Aralık MSKÜ fuaye alanında müzik dinletisi eşliğinde sergi düzenlendi. Sergide Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsünün tasarlayıp diktiği Yunus Emre'nin yaşadığı dönemi (13. Yüzyıl) yansıtan kıyafetler, Muğla Olgunlaşma Enstitüsü koordinesinde, Menteşe Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından sunuldu. Muğla Valiliği tarafından hazırlanan Yunus Emre'nin gönüllerde yer eden şiirleri ve sözlerinin yer aldığı sergi ise 3 gün boyunca fuaye alanında davetlilerin ziyaretine açık tutuldu.

Ankara Devlet Tiyatrosunun hazırladığı tek kişilik ve tek perdelik "Bizim Yunus" adlı tiyatro oyunu, AKM’nin 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Salonunda 7 Aralık akşamında sahne aldı. Sönmez Atasoy'un yazdığı, rejisörlüğünü Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt'un yaptığı ve Alpay Ulusoy tarafından oynanan oyun beğeniyle izlendi. Oyun sonunda Devlet Sanatçısı Alpay Ulusoy'a, Vali Orhan Tavlı tarafından plaket takdim edildi. Ayrıca Yunus Emre Anma Programı'nın düzenlenmesinde emeği geçen görevli personel sahneye davet edilerek Vali Tavlı'nın elinden başarı belgesi aldı.

"Yunus'un Dilinden Nağmeler" müzik dinletisi "Yunus'un Dilinden Sözler" adlı sunumla başladı. Menteşe Şehit Altuğ Pek Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Ayla Özcan ile Menteşe Şifa Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ahmetali Kara'nın görev aldığı sunumda sevgi, hoşgörü ve barış elçisi  Yunus Emre'nin ham Yunus'tan ermiş yani insan-ı kâmil Yunus'a geçişi, onu Bizim Yunus, yapan ruhi yükselişi, saf ve arı Türkçesiyle Anadolu'da 13. yüzyıldan günümüze dil köprüsü oluşu aktarıldı. Sunumun ardından Ankara Klasik Türk Müziği Topluluğunun değerli saz ve söz üstatları, Yunus Emre'nin ilahilerini icra etti. Dinletinin ardından Sanat Yönetmeni Prof. Dr. Zafer Kurtaslan'a, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Çiçek tarafından plaket takdim edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Marmaris Haberleri