4. TARHANA FESTİVALİ YAPILDI

Muğla İçin Gelecek Platformu tarafından geleneksel hale getirilen Tarhana Festivali’nin 4.sü yağmur nedeniyle Perşembe Pazarı’nda düzenlendi. Çeşitli stantların kurulduğu festivalde, Muğla’ya özgü kültürel değerlerin...

Muğla İçin Gelecek Platformu tarafından geleneksel hale getirilen Tarhana Festivali’nin 4.sü yağmur nedeniyle Perşembe Pazarı’nda düzenlendi. Çeşitli stantların kurulduğu festivalde, Muğla’ya özgü kültürel değerlerin başında gelen, içindeki börülce, yoğurt, kırmızı biber, kemikli et ve sarımsağıyla Muğlalılar için yağmurlu havaların iksiri olan Muğla Tarhanası için yüzlerce kişi adeta yarış yaptı.

Sinem Karakaya

Geçen sene pandemi dolayısıyla dijital ortamda yapılan, Muğla İçin Gelecek Platformu tarafından geleneksel hale getirilen, Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Menteşe Kaymakamlığı, Menteşe Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından desteklenen 4. Tarhana Festivali, yağmur nedeniyle Perşembe Pazarı’nda yapıldı.

Muğla’ya özgü kültürel değerlerin başında gelen, içindeki börülce, yoğurt, kırmızı biber, kemikli et ve sarımsağıyla Muğlalılar için yağmurlu havaların iksiri olan Muğla Tarhanası Festivalinde çeşitli stantlar kuruldu. Yüzlerce kişi tarhana almak için adeta yarış yaptı.

Programa CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, İlçe Başkanı Mustafa Aytaç Kavak, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, MUTSO Başkanı Mustafa Ercan, İYİ Parti Muğla İl Başkanı Davut Cumhur Akmeşe, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muğla İçin Gelecek Platformu Dönem Başkanı Mehmet Rıfat Kahyaoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“TARHANA YOKLUKTA DA VARLIKTA DA SOFRAMIZIN VAZGEÇİLMEZİ”

İlk konuşmayı yapan Muğla İçin Gelecek Platformu Dönem Başkanı Mehmet Rıfat Kahyaoğlu, platform hakkında bilgi vererek, “Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz Muğla Tarhana Festivaline, Muğla İçin Gelecek Platformu adına hoş geldiniz demek istiyorum. Platformumuz ilçemizin farklı mesleklerine sahip kişilerinden, tamamen bağımsız şekilde oluşturulmuş bir sivil toplum dayanışmasıdır. Platformumuzun amacı öz değerlerimizi ortaya çıkararak sosyal ve kültürel anlamda Muğla’ya katkı sağlayabilmek, toplumun yararında çalışmaları desteklemek farklı platformlar arasında arabuluculuk yapmak ve halkımız ile kurumlar arasında eşgüdüm içerisinde Muğla kentine vizyon katacak çalışmalar içinde yer almaktır.  Her sene daha önemli olduğunu anlamaya başladığımız yerel ürünlerimize referans olan Muğla Tarhanası Muğla’mızın simgesel değerini taşımaktadır. Yerel kültürümüzün önemli bir parçası Muğla tarhanası kurutularak saklanan göcesi, yoğurdu, börülcesi ve kırmızıbiberiyle bağışıklığı koruyan, hastalıktan koruyan, içimizi ıstan bir ana yemektir. Yoklukta da varlıkta da soframızın vazgeçilmezi olan Tarhana özellikle son 3 yıldır pandemi, iklim değişikliği ve orman yangınları gibi yaşadığımız küresel sorunlarla baş ederken yerel üretimin ve doğal gıdanın önemini bir kez daha anlatıyor bize. Yerli malı haftasının başladığı bugünde geçmişte toprakta yaşam bulmuş ve kalkınmış bir millet olarak geleceğimizin toprakta olacağının bilincinde ve bu nedenle yerel ve doğal ürünleri ve dolayısıyla üreticimizi desteklemekteyiz” diye konuştu.

“MUĞLA TARHANASI ÇORBA DEĞİL, YEMEKTİR”

Muğla’nın korunması gereken çok değerleri olduğunu söyleyerek, konuşma yapan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise, “Bugün hava tam tarhana havası. Bu kentin korunması gereken çok değerleri var, yemekleri var. Muğla Tarhanasının coğrafi işaret alması çok önemli. Bunlar bu kente değer katıyor. Bu değerleri tanıtmak gerekiyor bu da festivallerle oluyor. Tarhana Festivali de bunlardan bir tanesi. Muğla tarhanası çorba değil, yemektir. Kültürümüz Karabağlar Yaylasına dayanıyor. Bizde Menteşe Belediyesi olarak destek vermeye çalışıyoruz. Muğla İçin Gelecek Platformunu tebrik ediyorum, çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Muğla artık kültür kenti oldu. Büyükşehir olduktan sonra çok daha güzel oldu. Yerel yönetimler olarak Menteşe için elimizden geleni yapıyoruz. Bizim amacımız bu kültürü yaşatıp, kentimizi yaşatmak için çalışmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

“TARHANA BAHANE, MUĞLA ŞAHANE”

Muğla’nın turizm, kültür ve tarım kenti olarak geleceğe emin adımlarla ilerlediğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Anadolu’nun her tarafında özellikle kışın tüketilen tarhana çeşitleri var ama bizim tarhana farklı. Yapılışıyla, şekliyle, pişirilmesiyle ve içindeki katkılarıyla farklılık gösteriyor. Bundan dolayı da özgün olduğu için Ticaret Odamızın gerekli gayretleriyle coğrafi işaretlemeyi aldık. Muğla’nın birçok değeri var ve bunu tescillememiz gerekiyor. Sadece turizm kenti Muğla değiliz, aynı zamanda kültür kenti Muğla’yız. Bundan sonraki dönemde Muğla’yı turizm kenti, tarım kenti ve kültür kenti olarak geleceğe emin adımlarla taşıyacağız. Muğla İçin Gelecek Platformu Muğla için çok değerli bir kurum. Tarhana bahane, Muğla şahane. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

“SABURHANE’DEKİ RUMLARIN KİLİSESİ RESTORE EDİLECEK”

Gürün, “Muğla Menteşe 4 bine yakın korunmakta olan eviyle, Arasta ve saburhane ile birlikte çok özel bir değere sahip. Gün geçtikçe Muğla’nın ekonomisine katlı sağlayacak. Çeşitli restorasyonlar yaptık. Saburhane kaldı. Saburhane ile ilgili çalışmaları yaptık ve yılbaşında oranın projesi için ihaleye çıkacağız. 6 ay sonra da kurumlardan gerekli izinleri aldıktan sonra Saburhane’nin yenilenmesini yapacağız. Menteşe için çok önemli.  Saburhane’de eski hemşerilerimiz olan Rumların kilise restore ediyoruz. O restorasyon da bittikten sonra o bölge çok önemli bir noktaya gelecek. Muğla, geçişten bu yana korunan değerleriyle geleceğe emin adımlarla gidiyor” şeklinde konuştu.

“KURAKLIK HATSAFAYA ULAŞMIŞ DURUMDA”

Konuşmasına Muğla’da geçtiğimiz Temmuz ve Ağustos ayında yaşanan orman yangınlarından bahsederek başlayan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Ercan:

“Her tüketim maalesef iklimin bir nebze değişmesine neden oluyor. Tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz lazım. Kuraklık hatsafaya ulaşmış durumda. Muğla için gelecek platformunun emekleriyle geleneksel hale gelen Tarhana Festivalimizin dördüncüsünde sizlerle birlikteyiz. Bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Sürdürülebilir olması için bütün çabalarını göstermektedirler. Geçen yıl pandemi nedeniyle bir araya gelemedik bu yıl gerçekleştirmek için bir aradayız. En büyük teşekkürü tarhanasına, festivaline sahip çıkan, 4 yıldır bu festivali yalnız bırakmayan Muğlalılara sunmak istiyorum. Bu ürünlerin sürdürülebilirliğini sağlamak için standart üretim ve dağıtım faaliyetlerine ihtiyacımız bulunmakta. Türkiye’nin her yerinde tarhana çorbadır içilir, Muğla’ya gelince ise aştır yenilir” dedi.

Konuşmaların ardından tarhana dağıtıldı, vatandaşlar uzun kuyruklarda tarhana için adeta izdiham oluşturdu. Bazı vatandaşlar ise tarhana almak için adeta yarış yaptı. Daha sonra Timur Kocabıçak tarafından Muğla Tarhanasının tarihçesi ve faydaları anlatıldı. Murat Tuştaş’ın müzik dinletisiyle devam eden etkinlikte Slow Food çocuk eğitimi etkinliği yapıldı. Mustafa Külahlı’nın zurna gösterisi ile program son buldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Marmaris Haberleri