Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, Muğla TV’de Cüneyt Erdan’ın hazırlayıp sunduğu Gündem Muğla programına katıldı. Göreve geldiğinden bu yana gerçekleştirdiği projeler hakkında bilgi veren Başkan Toksöz, Yatağan’da kırsal olarak kabul edilmeyen 6 mahalle hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Toksöz, 6 mahalle sakinlerinin mağdur edildiğini, kararla ilgili hukuki sürecin tamamlandığını ve itiraz edeceklerini söyledi.
Sinem Karakaya
Başkan Toksöz, Büyükşehir tarafından Yatağan’da şehir merkezine yakın bir alanda yapılması planlanan Katı Atık Yakma Bölgesi projesine karşı olduklarını, ne pahasına olursa olsun izin vermeyeceklerini dile getirdi.
Muğla Matbaacılık Gazetecilik Şirketi bünyesindeki Muğla TV’de Cüneyt Erdan’ın hazırlayıp sunduğu Gündem Muğla programının bu haftaki konuğu Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz oldu. Başkan Toksöz, canlı yayında vatandaşların sorularını yanıtladı ve bazı açıklamalarda bulundu.
Büyükşehir Belediye Meclisinde kırsal olarak kabul edilmeyen 6 mahalle hakkında açıklama yapan Toksöz, mahalle sakinlerinin mağdur edildiğini, kararla ilgili hukuki sürecin tamamlandığını ve itiraz edeceklerini söyledi.
“YATAĞAN’DA YAŞAMAYAN KOMİSYON ÜYESİ BURASI KIRSAL MAHALLE DEĞİL DİYOR”
Yatağan Meclisinde oy birliğiyle alınan kararı kabul eden diğer parti mensuplarının Büyükşehir Meclisinde reddedilmesinin ardından açıklama yapmalarına tepki gösteren Başkan Toksöz, “Yatağan halkı bizim üslubumuzu biliyor. Sert mizaçlı kavga eden insanlar değiliz. Kırsal mahalle merkez mahalle hususunda şu var. Bizim 5 beldeden dönen mahallemiz birde Madenler mahallemiz var. Madenler ovası Yatağan’ın her yerini besleyen bir alanımız. Buraya Bozüyük ve Bozarmut ovalarıda dahil. Ben o günde belediye meclisinde anlattım. Nezaket unsuru içinde her şeyi söyledik. Yatağan Meclisimizde bu kararı alırken siyaseti bulaştırmadık. Siyaset olarak görmedik. Biz bu kararı hem AK Parti, hem MHP hem de CHP, İYİ Parti grubumuzla beraber ortak aldık. Aldığımız kararı Yatağan’da yaşamayan komisyon üyesi burası kırsal mahalle değil diyor. Neye göre bakıldığını sorduğumuzda ise ‘Tarım ve orman Bakanlığının çiftçilik yapan insanların ucuz su ve emlak vergisinden muaf olup hayvancılık ve tarımda sıkıntı yaşamamaları’. Madenler’de çiftçilerimize verilen hibe destekleri bugün itibariyle verilmiyor. Biz bu mahallelerin hayvan sayısını, traktör sayısını, ÇKS belgelerini çıkardık. Bizim mahallelerimiz maalesef bir Akyaka gibi turizm geliriyle geçinen yerler değil. Bunlar tarımla geçinen insanlar. Bu insanların bu kanundan faydalanması lazım. Hayvancılık yapıyor adam hibe desteğinden faydalanamıyor. Biz bunu özellikle belirtmemize rağmen Başkan ‘sen bunu biliyorsun, siyaseten yapıyorsun’ diyorlar. Siyaseten yapmıyoruz” dedi.
“OCAK AYINDAN İTİBAREN SUYU 8 LİRAYA KULLANMAYA BAŞLAYACAKLAR”
6 mahalle kırsal kabul edilmediği için su fiyatında yaşanacak artış nedeniyle mağdur olacağını dile getiren Başkan Toksöz, “Madenler’de suyu 0,75 liraya kullanan vatandaşımız, ocak ayından itibaren 8 liraya kullanmaya başlayacak. Bu para çıktıktan sonrada insanlar şöyle düşünüyor, ‘hükümet bu kanunun çıkardı, bizde uyguluyoruz’ deniliyor. Böyle bir şey yok. Bizim aldığımız karar yanlış kararsa bunu hukuka götürebilirdiniz. Diğer siyasetteki arkadaşlarımızda evet demiş bu karara. Büyükşehir hayır dedikten sonrada diğer evet diyen arkadaşlar açıklama yapıyor. Meclis kararları ortada” şeklinde konuştu.
“MAHKEME DOSYASINA KOYACAĞIZ”
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nce katı atık bedeli alınmasını eleştiren Başkan Toksöz, “Başkan hükümetin çıkardığı kanuna karşı’ diyorlar. Şunu belirtmek istiyorum. İlçe belediyelerinin aldığı sular da ki katı atık bedelleri var. Bu yaklaşık 2012 yılında alınmış 2019 yılına geldiğimizde bizler belediye olarak bunu almayalım dediğimizde meclis kararı var almak zorundasınız dediler. Ama aynı olayı Denizli Büyükşehir Belediye Başkanıyla görüştüğümüzde ‘çöpü toplamak benim asli görevim’ dedi. Bu kanunda Türkiye Cumhuriyeti’nde çıktı. Bunu uygulamayan bir büyükşehir var. Dönüp bakıyorsunuz birde Muğla Büyükşehir var. Maalesef adil bir karar değil. Bu kararla ilgili hukuki sürecimizi tamamladık. Büyükşehir Belediye Meclisimizin kararına itiraz edeceğiz. Bununla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığından görüş alarak mahkeme dosyasına koyacağız” dedi.
Başkan Toksöz, Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Gürün’le kırsal mahalle konusunu görüşmediklerini, Başkan Gürün’ün Yatağan ziyaretlerinden de haberleri olmadığı söyledi.
“NE PAHASINA OLURSA OLSUN İZİN VERMEYECEĞİZ”
Başkan Toksöz, Büyükşehir tarafından Yatağan’da şehir merkezine yakın bir alanda yapılması planlanan Katı Atık Yakma Bölgesi projesine karşı olduklarını, ne pahasına olursa olsun izin vermeyeceklerini dile getirdi. Başkan Toksöz, “Katı atıkla ilgili bir problemiz var. Yatağan’a kanalizasyon katı atık tesisi kurmaya çalışıyorlar. Niye özellikle Yatağan diye düşünüyoruz. Yatağan’la ilgili alınacak kararlarda bizimde söz hakkına sahip olmamamız gerekiyor. 2’nci ayda bizden görüş istediler. O zaman aşağıdan arkadaşlar tam olarak bize bilgi vermiyorlar. Büyükşehir yatırım yapmak istiyor diyorlar. Ama katı atık tesisiyle ilgili olduğunu söylemiyorlar. Yatağan’a yapılacak yatırıma tabi ki karşı çıkmıyoruz. Sonrada ÇED’le ilgili bizden görüşümüzü soruyorlar. Görüşte şu ‘buradaki çöp toplama tesisindeki çamurları toplayıp getirip Yatağan’la santral arasında bir yere Katı Atık Yakma Bölgesi oluşturacağını ÇED izni istiyorlar. Kesinlikle olmaz. Santralle ilgili Çevre Şehircilikle sürekli görüşüyoruz hava kalitesi konusunda. Birde onun yanına Katı atık yakma bölgesi olmaz. Kokusunda durulmaz. Bununla ilgili Çevre ve Şehirciliğe görüşlerimizi yazdık. 13 belediye başkanına sorsanız hiçbiri kanalizasyonların katı atık yakma tesisini kabul etmez. Özellikle şehir merkezine yakın bir noktada kurulması planlanıyor. Bu tesisin Yatağan’a yapılmasını ne pahasına olursa olsun izin vermeyeceğiz” dedi.