Türkiye Beyazay Muğla Şube Başkanı Pınar Boyacı, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla açıklama yaparak, “Farkındalığın arttığı farklılıkların kabul gördüğü günlere hep birlikte” ifadelerini kullandı.
2 Nisan Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla, Türkiye Beyazay Muğla Şube Başkanı Pınar Boyacı basın açıklaması yaptı.
Boyacı, “2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla ‘2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’ olarak ilan edilmiştir. 2 Nisan’da başlayan ve Nisan ayı boyunca devam eden ‘Otizm Farkındalık Ayı’ çerçevesinde dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken tanı ve erken eğitimin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir” dedi.
“ACIMA DUYGUSU YERİNE KURUMSAL HİZMETLERİN GELİŞTİRİLMESİ ESAS ALINMALI””
Pınar Boyacı, “Otizm belirtileri yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan nörogelişimsel bir farklılıktır..Her coğrafyada ve her sosyoekonomik düzeyde görülebilmektedir. Erkeklerde kızlardan 3-4 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Otizmin sebebi halen bilinmemekle birlikte tıbbi araştırmalar genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin de rolü olabileceğini göstermektedir. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, özel gereksinimli bireylerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu anlamda ,özel gereksinimli bireylere acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle özel gereksinimli bireylere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesine önem verilmelidir” şeklinde konuştu.
“ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLERİN İHTİYAÇLARINA SAHİP ÇIKMAK, EN TEMEL AMACIMIZ”
Boyacı, son olarak, “Özellikle son yıllarda eğitimden istihdama, sosyal yardımlardan bakım hizmetlerine kadar neredeyse her alanda reform niteliğinde yasal düzenlemelerle, özel gereksinimli bireylerin önünde bulunan engel ve eşitsizlikleri ortadan kaldırma konusunda devlet olarak başarı sağladık. Özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçlarına sahip çıkmak, toplumsal kabulünü sağlamak, ayrımcılığa maruz kalmayan, fırsat eşitliğinden yararlanan, haklarını kullanabilen bireyler olmalarına imkan vermek, yaşananlara doğru ve kalıcı çözümler üretmek, Beyazay olarak en temel amacımızdır. Netice itibariyle özel gereksinimli bireylerin hayatında var olan engelleri kaldırma çabamız toplumsal bilinçlenme öncelikli olmak üzere her alanda devam edecektir. Farkındalığın arttığı farklılıkların kabul gördüğü günlere hep birlikte” ifadelerine yer verdi.