Muğla’nın Menteşe ilçesi Bayır Mahallesinde bir araya gelen STK’lar ve yöre halkı bir kez daha Çimento Fabrikasına karşı oldukları dile getirerek fabrika alanında basın açıklaması gerçekleştirdi. İsmail Şener, proje durdurulana kadar mücadelelerine devam edeceklerini kaydetti.
Sinem Karakaya
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında birçok uzman tarafından insan ve çevre sağlığına zarar verdiğine kanaat getirilen Çimento Fabrikasının kurulmasına ilişkin STK’lar ve yöre halkı tarafından fabrikanın kurulacağı bölgede basın açıklaması gerçekleştirildi.
Bayır’da bir araya gelen Deştin Çevre Platformu, MUÇEP Menteşe Meclisi, Menteşe Kent Konseyi, Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) ve Bayır Çevre Komitesi fabrika alanında bir araya gelerek bir kez daha yapılması planlanan Çimento Fabrikasına karşı olduklarını ifade ederek basın açıklaması gerçekleştirdiler.
Deştin Çevre Platformu adına basın açıklamasını okuyan İsmail Şener, proje durdurulana kadar mücadelelerine devam edeceklerini kaydetti.
“YAŞAM MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”
İsmail Şener tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“3 kez yargı kararlarıyla durdurulan Muğla’da çimento fabrikası kurma girişimleri ısrarla inatla sürdürülmüş 2010 yılında davaları kazanarak durdurduğumuz proje şirket ismi değiştirilerek bilimsel, ekolojik yaşamsal ve sosyal gerçekliklerden uzak yeni bir usulsüz ÇED raporu hazırlatarak yeniden malum çimento lobisinin de katkılarıyla aynı alana bulunduğumuz Deştin ve Bayır topraklarına utanmadan fabrika kurma çabasına devam etmiştir. Çok uluslu Çimento Karteli TİTAN yerli ortakları ve işbirlikçilerininde destekleri ile halen tüm tarım orman zeytincilik hayvancılık ve halk sağlığı ile ilgili kanunları yok sayarak fabrika kurma ısrarını sürdürmektedir. Tüm bu kanunları yok sayarak suç işlemektedir. Bu proje yasal değildir. Alınan tüm raporlar ve izinler yasalarımıza aykırı olarak düzenlenmiştir. Bunlarla ilgili tüm hukuki girişimleri avukat arkadaşlarımızın katkılarıyla açmış bulunmaktayız. Yargının çeşitli üniversitelerden Muğla (MSKÜ) Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitelerinden öğretim üyesi akademisyen dostlarımızın hazırladıkları bilimsel raporlardan, yasalardan yana olacağına ve bu projeyi durduracağına inancımız tamdır. Basın açıklamamızda da ifade ettiğimiz gibi Didim’den Kaş’a kadar yeryüzü cenneti Muğla’mızın hiçbir yerine çimento fabrikası gibi aşırı fosil yakıt tüketen kirletici zehir fabrikaları kurulamaz, kurulmamalıdır, kurdurmayacağız. Bu proje durdurulana kadar hukuki fiili meşru toprak onur yaşam mücadelemizi sürdüreceğiz. Yaşamın ve yeşilin bütün tonlarını koruyacağımıza söz veriyoruz.”