MSKÜ ATAMALARINA TEPKİ DEVAM EDİYOR

Türk Eğitim-Sen Muğla İl Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda da Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Recep Birgül, son dönemlerde MSKÜ sıkça gündeme gelen haksız atamalara...

Türk Eğitim-Sen Muğla İl Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda da Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Recep Birgül, son dönemlerde MSKÜ sıkça gündeme gelen haksız atamalara tepki göstererek, “Eğer YÖK olaya acilen müdahale etmez ise, profesörlük kadrolarının verilmesinde yeni bir skandala daha imza atmanın arifesinde olduğu duyumları mevcuttur.” dedi.

Sinem Karakaya

27 Eylül 2021 tarihinde üniversitede görevli bölüm başkanlarından MSKÜ Atama ve Yükseltme Kriterleri Yönetmeliği rutin değerlendirme toplantısında görüşülmek üzere, varsa bölüm başkanlığı görüşlerinin resmi yollarla iletilmesi istendi.

Bu talebe istinaden Türk Eğitim-Sen Muğla İl Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda da İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Recep Birgül, 29 Eylül 2021 tarihinde resmi yazı ile bölüm başkanlığı görüşünü rektörlüğe iletilmek üzere, dekanlığa iletti.

Birgül, yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) tarafından tüm üniversitelere gönderilen 23.09.2020 tarih ve 8912 sayılı yazı işaret edilerek, o yazıda dile getirilen “Yağmacı/Şaibeli dergilerde yapılan yayınların doçentlik başvurularında kabul edilmemesi” kararının profesörlük başvurularında da aynen geçerli olması gerekmektedir. Zira Yağmacı/Şaibeli dergilerde ancak ciddi miktarlarda para ödeyerek yapılan yayınlar, üniversitelerde akademik unvana sahip bütün öğretim elemanlarının her yılbaşında hazırlamış olduğu akademik teşvik başvurularında dahi kullanılamamaktadır. Görüldüğü gibi bu uygulamaya profesör unvanına sahip öğretim üyeleri de dâhildir. İlk etapta, doçentlikte kabul edilemeyen Yağmacı/Şaibeli dergilerde para ödenerek yaptırılan yayınlar zaten profesörlük başvurularında da kullanılamaz diye düşünülecektir. Ancak maalesef bu gibi konular idari yargıya intikal ettiğinde idare mahkemeleri mantıksal çıkarımlara göre değil yazılı metinler üzerinde var olan ifadelere göre karar vermek durumunda kalmaktadırlar.”

Bu yasal boşluğu fark eden Prof. Dr. Recep Birgül, MSKÜ Atama ve Yükseltme Kriterleri Yönetmeliği güncellenirken bu konunun da yazıya dökülmesini ve bir ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti” durumu yaşanmaması için görüşlerini resmi yazı ile üst makama iletti.

Aradan geçen yaklaşık bir aylık süreye ve bu süre zarfında değişik zamanlarda iki kez üniversite senatosu toplantısı yapılmasına rağmen MSKÜ Atama ve Yükseltme Kriterleri Yönetmeliği üniversite senatosu gündemine alınmadı.

Prof. Dr. Birgül, YÖK’ün olaya acilen müdahale etmediği durumda Rektör Çiçek’in profesörlük kadrolarının verilmesinde yeni bir skandala daha imza atmanın arifesinde olduğuna dikkat çekti.

Üniversite içi resmi yazışmalara göre 21 Ekim 2021 tarihi itibariyle, rektör Çiçek’in yeni bir kadro ilanı çalışması başlattığı anlaşıldığına dikkat çeken Birgül şöyle devam etti: “Bu noktada akla gelen ilk soru neden bu kadro ilanının MSKÜ Atama ve Yükseltme Kriterleri Yönetmeliği güncellenmeden önce yapılmak istendiği sorusudur. Şurası açık ki, rektör Çiçek’in kriterler konusunda görüş bildiren az sayıdaki öğretim üyesinin önerdiği görüşlerden haberdar olmaması düşünülemez, aksi durumda zaten asli görevini yapmıyor demektir. Hal böyleyeyken, başarılı bilimsel projeler yürüten, bunların sonuçlarını saygın (ve yayınlanması için para da ödenmeyen) dergilerde yayımlayan yüzlerce akademisyenin hak ettikleri kadroları aylardır, hatta bazılarını yıllardır vermeyerek haklarını belki de bir anlamda gasp eden rektör Çiçek ne oldu da birden bire atama yükseltme kriterleri güncellenmeden önce alelacele kadro dağıtmaya niyetlendi?”

“NEDEN GÖZ ARDI EDİLMEKTE?”

“Bütün maharetleri sadece rektörlere şirin görünmek olan, sözüm ona “bilimsel” çalışmalarını ancak yüklü miktarlarda para ödeyerek Yağmacı/Şaibeli dergilerde yapabilen biri(ler)i var da, onları mı kurtarmak istemektedir?” diyen Birgül, “Bu kadar acilen atanmaları ve kurtarılmaları gereken birileri mi var?  Eğer bir çekinceleri ve korkuları yoksa neden ÜAK doçentlik başvuru kriterlerinin profesörlük atamasında da uygulanmasını talep eden görüşün Atama ve Yükseltme Kriterleri Yönetmeliği’nde açıkça yer almasını bekleyemiyorlar? Atanmayı gerçekten hak eden kadroları aylardır ve hatta yıllardır bekletirken ne oldu da atanmayı hiçbir şeklide hak etmeyen bazılarının kadroları için bu şaibeli durum sayın rektör tarafından göze alınmaktadır? Bu durumun üniversite içinde özlük hakları bir anlamda gasp edilmekte olan yüzlerce akademisyeni infiale sürükleyeceği neden göz ardı edilmektedir?” dedi.

“REKTÖR DAHİ OLSA KİMSENİN HAKKI YOKTUR”

YÖK’ü göreve davet eden Birgül, “Bu el bombasını üniversiteye bırakmaya rektör dahi olsa kimsenin hakkı yoktur. Doçentlik başvurularında zaten yasaklı olan Yağmacı/Şaibeli dergilerde yapılan yayınlarla atanmanın aynı şekilde hem doktor öğretim üyesi hem de profesör kadrolarına atanmada da uygulanarak, Yağmacı/Şaibeli dergilerde yayın yapan kifayetsiz muhterislerin, akademik kaliteyi aşağıya çekmesinin önüne geçilmesini talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Marmaris Haberleri