Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM tarafından desteklenen ve Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa yürütülen “Amerikan Yavru Çürüklüğüne Karşı Islah Edilmiş Muğla Arısı” projesi ara değerlendirme toplantısı yapıldı.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak yaptığı açılış konuşmasında Muğla için arıcılığın önemine değinerek, 80 üreticimize toplam 400 ana arı ve ailesi dağıtımını yaptıklarını dile getirdi.
“ARICILIĞIN GELİŞMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”
Saylak, konuşmasında şunları söyledi:
“Her geçen gün iklim değişikliği kendini daha çok hissettirmekte ve bu arıcılık faaliyetlerini de etkilemektedir. İklim değişikliğine karşı bölgeye adapte olmuş yerli ekotiplerle çalışmalarımızı yürütmemiz çok önemlidir. Çünkü bölgeye adapte olmuş ekotip mevsimsel etkilere daha dirençli olup verim açısından da üstündür. Bu amaçla ilimiz genelinde Bakanlığımız TAGEM’in desteği ve paydaşımız Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa ‘Amerikan Yavru Çürüklüğüne Karşı Islah Edilmiş Muğla Arısı’ projesini yürütmekteyiz. Proje kapsamında şimdiye kadar 80 üreticimize toplam 400 ana arı ve ailesi dağıtımını gerçekleştirdik. Burada da 2020 ve 2021 yıllarında 40 üreticimize dağıttığımız 120 doğal ve 80 suni döllenmiş ana arıların, işletmede belirlenen kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak yumurtlama, yavru gözü temizlik davranışları (pin testi) ve koloni gelişimi gibi kriterleri yönünden takibi sağlanan üreticilerimizle değerlendirme toplantısını yapıyoruz. Bu toplantı vesilesiyle, küresel ısınmanın Basra üzerine ve ilimizde Ağustos ayında yaşanan yangın afetinin arıcılık faaliyetleri üzerine etkilerini görüşeceğiz. Bal üretimi yanında diğer arı ürünlerinin üretiminin geliştirilmesi ve artırılması konularında da üreticilerle istişarede bulunacağız. Muğla’da arıcılığın gelişmesi için elimizden geleni hep birlikte yapacağız.”
Toplantı sonunda proje kapsamında arıcılara maske, körük ve el demirinden oluşan Mondirin takımı dağıtımı gerçekleştirildi.