***Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER)'nin, Farkındalık Artırımı ve Deneyim Paylaşımı Yoluyla Güvenli Mermer Ocak İşletmeciliği projesinin tanıtım etkinliği Demircioğlu Park Otel’de gerçekleştirildi.
***Etkinlikte konuşma yapan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Muğla ilimizin 2022 yılı ocak-mayıs ayı ihracatı yüzde 19’luk artışla 289 milyon dolarla 344 milyon dolara çıkmıştır. Aynı dönemde madencilik sektörümüzün ihracatı ise yüzde 44’lük artışla 37 milyon dolarla- 53 milyon dolara yükseldi. Muğla’nın 2022 yılı sonunda ihracatının 1 milyar dolara çıkacağına inanıyoruz” dedi.
Muğla’nın Menteşe ilçesi Demircioğlu Park Otel’de Muğla ve Sinop’un pilot il olarak seçildiği “Farkındalık Artırımı ve Deneyim Paylaşımı Yoluyla Güvenli Mermer Ocak İşletmeciliği” projesinin tanıtım etkinliği gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen tanıtım etkinliğine Muğla Valisi Orhan Tavlı, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Ercan, Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, TÜMMER Başkanı Hanefi Şimşek, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Doğaltaş Daire Başkanı Mustafa Yıldız ve birçok sektöre temsilcisi katıldı.
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen TÜMMER Projesi kapsamında, Sivas ve Muğla’da faaliyet gösteren 50 mermer üretim işletmesinde 360 çalışan, 50 çalışan yakını 50 işveren/yöneticiden oluşan bireylere eğitimler ve seminerler yoluyla iş güvenliği, farkındalık ve bilincin artırılmasına yönelik etkinlikler düzenlenecek.
“MUĞLA MERMERLERİNİ GURURLA PAZARLIYORUZ”
Açılış konuşmasını yapan Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Dünyada çok prestijli projelerle Muğla mermerlerini gururla pazarlıyoruz. Kaynaklarımızı korumak ve çocuklarımıza sürdürülebilir bir dünya bırakmak için sorumlu ve sürdürülebilir madencilikle mermer madenciliği yapmamızgerekiyor ki bizlerde bu yolda bilinçli bir şekilde alışıyoruz. Eskiler bilir mermer ocaklarında dinamitle, patlayıcılarla üretimler yapılırdı. Bu uygulamalar artık tarihe karıştı. Bizlerde şu anda ileri teknolojilerle mermeri tabiri yerindeyse bir peynir kalıbı gibi doğadan çıkarttık. Mümkün mertebe az zayiat vererek üretim yapmaktayız. Çünkü bu ülkemizin doğal kaynağı bizden sonraki nesillerinde hakları var. Bu yüzden bu kıymetli ürünleri bu şekilde işlemeye özen gösteriyoruz.
Muğla özeline baktığımız zaman ise Muğla’mızda bu alanda çok şanslı 36 çeşit renk ve desende mermer üretimi gerçekleştiriliyor. Ürünlerimizi kısa yoldan yurt dışı pazarlarına sunabiliyoruz. Kırsala istihdam sağlanması açısından da önemli bir sektör.
Biz mermer üreticileri olarak diğer madencilik sektörleri gibi binlerce hektarlık alanları işgal ederek üretim yapmamaktayız. Bizim ruhsatlarımız en fazla 100 hektardır. Ancak biz 100 hektarın bile ancak 10 hektarını kullanabiliyoruz. Çok büyük alanda değil dar alanlarda üretim yapıyoruz.”
“200 ÇALIŞANIMIZA EĞİTİM VERECEĞİZ”
Mermer ocaklarında iş güvenliği, kültürün arttırılmasının amaçladığı projede 2 pilot il belirlediklerini söyleyen TÜMMER Başkanı Hanefi Şimşek, “Mermercilik, madencilik, tarım ve orman çevre hepsine iç içe yapmak zorundayız. Nereye gidersek gidelim bunu yanyana yapmamız gerekiyor. Bir tarafta ekmek yiyeceğiz. Bir tarafta madeni çıkaracağız, hayvancılığı da yapacağız. Çünkü dışarıdan üzerimize o kadar büyük bir baskı var ki. Mermer ocaklarında iş güvenliği, kültürün arttırılmasını amaçladığımız projemizde 2 pilot il belirledik ilk ilimiz Muğla. Bölgede faaliyet gösteren maden ocaklarından 200 çalışanımıza yarından itibaren 16’şar gruplar halinde sanal gerçeklik uygulamaları ile eğitim vereceğiz. Daha sonra çalışan ailelerine işverenler için seminer vereceğiz. Maalesef iş güvenliği kültürü belki de hepimizde bir miktar eksik olduğundan kazaların önüne geçemiyoruz” dedi.
“ÜLKEMİZDE 15 BİN 266 ADET MADEN RUHSATI BULUNMAKTADIR”
Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Doğaltaş Daire Başkanı Mustafa Yıldız,“Hepimizin bildiği üzere ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için madencilik en kritik sektörlerin başında gelmektedir. Madencilik sektörünün önünü açmak, beklentilere karşılık vermek için MAPEG olarak Bakanlığımızın öncülüğünde bir süredir yeni maden mevzuatı üzerinde çalıştığımız sizlerin de malumunuzdur. Ülkemizde mevcut durum itibariyle 5 bin 314 adet arama ve 9 bin 952 adet işletme ruhsatı olmak üzere toplam 15 bin 266 adet maden ruhsatı bulunmaktadır. İşletme ruhsatlarının 7 bin 570 adedi işletme izinlidir. Ülkemiz yüzölçümü göz önüne alındığında işletme ruhsatlarına düzenlenmiş olan işletme izinleri yaklaşık 2.7 milyon hektarlık alanı kapsamaktadır. Bu da ülkemiz yüzölçümünün yaklaşık yüzde 3.5’lik kısmına takabül etmektedir. Maden üretim faaliyetleri ülkemizin çok az bir kısmında gerçekleştirilmektedir.
Yapılan yatırımlar ile bugünü dünden daha iyi olan sektörün geleceği de bugünden daha iyi olacaktır” dedi.
“MUĞLA’NIN 2022 YILI SONUNDA İHRACATININ 1 MİLYAR DOLARA ÇIKACAĞINA İNANIYORUZ”
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Muğla ilimiz 2020 yılında 585 milyon olan ihracatını 2021 yılında yüzde 32’lik artışla 774 milyon dolara çıkarmıştır. Madencilik sektörümüz Muğla’da su ürünleri sektörünün ardından en fazla ihracat yapan 2’nci sektör konumundadır. Muğlalı madencilerimizin 2021 yılında Muğla’nın ihracatına 106 milyon dolarlık katkı sağlamıştır. 2021 yılında Muğla’da en fazla ihracat yapan 5 firmamızın 2’si maden sektörümüzden. Muğla ilimizin 2022 yılı ocak-mayıs ayı ihracatı yüzde 19’luk artışla 289 milyon dolarla 344 milyon dolara çıkmıştır. Aynı dönemde madencilik sektörümüzün ihracatı ise yüzde 44’lük artışla 37 milyon dolarla- 53 milyon dolara yükseldi. Muğla’nın 2022 yılı sonunda ihracatının 1 milyar dolara çıkacağına inanıyoruz” dedi.
“MUĞLALILAR KIRSALDAN TOPRAĞINDAN KOPMAMIŞTIR”
Muğla Valisi Orhan Tavlı, “Doğal taş dediğimizde, mermercilik sektörü dediğimizde aslında tarihsel gelişime baktığımızda medeniyetler taşların mermerlerin üzerinde yükseliyor. Sürdürülebilir kalkınmanın en güzel örneklerini Muğla’mız da verilmekte. Çünkü tarım, ticaret, turizm, madencilik sektörü hepsi birbiri içerisinde, birbirini desteklemede. Hem iş güvenliği konusunda hem farkındalığı artırmaya çalışmaktalar hem de sektör temsilcileri dahil tüm kamuoyuna iş sağlığının önemli olduğunu ve sektörün bu konuda hassas olduğunu kamuoyuna duyurmaktadır.
Muğla’mız turizm faaliyetlerinin yapıldığı önemli şehirlerden bir tanesi. Tarımsal potansiyeli yüksel bir ilimiz. Madencilik mermercilik sektöründen bahsederken sektörümüzün Muğla’mıza en büyük katkısı kırsalda yapılan madencilik mermercilik sektörünün maliyetiyle vatandaşımız Muğlalılar kırsaldan toprağından kopmamıştır. Burada istihdama yapılan katkıyla tarımsal faaliyetlere çiftçimiz her zaman iç içe olmuştur.
Dünya rezervlerinde önemli bir paya sahip olan sektörümüz, işverenlerde çalışanlar ve ailelerinde yaratacakları farkındalık ile daha sürdürülebilir ve yaşama önem veren insan odaklı yönü ile de dünyada hak ettiği yeri alacak. Bu sektörümüz Muğla’da özellikle iş güvenliği, sağlığı ve çevre duyarlılığı konusunda hassas davranmakta sektörün içerisinde bu hassasiyete kırılganlık gösterenlere de mermerciler derneğimiz gerekli uyarıları yapmaktadır” dedi.
PROJE TANITILDI
Konuşmaların ardından son olarak proje koordinatörü Yüksel Cankurtaran tarafından proje tanıtıldı.