MUTSO’DA İHRACAT GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’na (MUTSO) üye olan işletmelerin uluslararasılaşmasına yönelik dünyanın en büyük ağı olan Avrupa İşletmeler Ağı projesi kapsamında, ihracat için girişimde bulunmak isteyen firmalara yönelik...

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’na (MUTSO) üye olan işletmelerin uluslararasılaşmasına yönelik dünyanın en büyük ağı olan Avrupa İşletmeler Ağı projesi kapsamında, ihracat için girişimde bulunmak isteyen firmalara yönelik 42 ülkeden 576 firmanın katılımı ile bire bir online görüşmeler yapılmaya başlandı.  Yönetim Kurulu üyesi Yusuf Kayacık, “Muğla ekonomisine ihracatın katacağı güç bizi çok heyecanlandırıyor” dedi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2015 yılında dahil olduğu Avrupa İşletmeler Ağı projesi kapsamında ihracat için girişimde bulunmak isteyen firmalara destek amaçlı 42 ülkeden 576 firmanın katılımı ile bire bir görüşmeler yapılmaya başladı. Muğla’daki firmalar 22-24 Şubat tarihleri arasında MUTSO binasında Katar başta olmak üzere yurt dışından firmalar ile görüşerek ihracat yapabilmek için fırsat yakalayacak. MUTSO Başkanı Mustafa Ercan, “Gıda, inşaat, plastik ve kimyasal, kağıt, hızlı tüketim malları, ilaç, sağlık ve medikal ekipman ve bilişim sektöründeki firmalarımızı tüm dünyadaki partnerleriyle buluşturduk” dedi.

 “ÜYELERİMİZE YABANCI DİL DESTEĞİ SAĞLIYORUZ”

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Mustafa Ercan, “Odamız bu konuda uzun yıllardır çalışmakta. Türkiye’de 11 tane konsorsiyum oluşturulmuş olup Antalya KOSGEB Hizmet Müdürlüğü koordinatörlüğünde çalışmaktayız. Oda olarak onlara bağlıyız. Amacımız KOBİ’lerin uluslararasılaştırılmasına yönelik dünyanın en büyük ağı içinde üyelerimize hizmet vermek. İhracat yapma potansiyeli olan, meyli olan, eğilimi olan firmaların hem eğitimleri hem de ihracat yapma kapasitelerinin arttırılmasına yönelik çalışmalarımız var. 3 gün sürecek ilki 2020’de gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğin dördüncüsü çalışılmakta. Gıda, inşaat, plastik ve kimyasal, kağıt, hızlı tüketim malları, ilaç, sağlık ve medikal ekipman ve bilişim sektöründeki firmalarımızı tüm dünyadaki partnerleriyle buluşturduk. Görüşme sağlayan üyelerimize yabancı dil desteği sağlıyoruz. Hayırlı ve faydalı olacağını düşünüyorum. Yaklaşık 15 firmanın birlikte görüşme talebi vardı. Tabi karşıdaki firmaların da talep etmesi lazım. Bu firmalar görüşmelerine başlamış bulunmaktalar. İnşallah mutlaka bir ihracat çıkacaktır. Şu anda takip ediyoruz. Gayet olumlu gidiyor. Pandemi dönemiyle başlayan çalışma alışkanlıkları aslında bu tip firmalar için bir avantaj oldu. Normalde bu tip etkinlikler, programlar bir ülkede oluyordu. Bu buluşmalar pandemiyle beraber internet üzerinden daha hızlı olmaya başladı. Daha faydalı olacağını düşünüyorum. Daha hızlı iletişim kurulduğunu, daha olumlu olduğunu görüyoruz ve sonuç alan firmalarımızı görmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

“İHRACATIN KATACAĞI GÜÇ BİZİ ÇOK HEYECANLANDIRIYOR”

İnternet üzerinden üyelerinin yabancı firmalarla görüşmelere başladığını söyleyen Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Kayacık, “Muğla Ticaret Odası olarak bizi heyecanlandıran bir etkinliğe imza atıyoruz. Avrupa İşletmeler Cosme Projemiz kapsamında yaklaşık 44 ülkenin katılımıyla 576 firmanın iştirakiyle bir çevrimiçi görüşmeler etkinliğine imza atıyoruz. Katar Kalkınma Bankası aracılığıyla 44 ülkede şuanda. Odamızda MUTSO üyesi 15 firmamız çevrimiçi görüşmeler yapıyor. Kiminle yapıyor noktasında ise Katarla görüşme halindeyiz. Çin’le, Tunus’la, Kanada, Ukrayna, Litvanya, İtalya ve Romanya'da şirketlerle şuanda Muğlalı firmalarımız internet üzerinden canlı görüşmeler yapıyor. Muğla ekonomisine ihracatın katacağı güç bizi çok heyecanlandırıyor. Bu yüzden çok mutluyuz. Etkinlik tahminimden çok daha fazla etkileşim aldı. Türk firmaları 44 ülkede 21 bin 955 etkileşim aldı. Türkiye 130 firmayla etkinliğe katıldı. Bu firmalardan da 15 tanesi Muğla firması. Çok ciddi bir rakama ulaştık diyebiliriz. Odamızın ev sahipliğinde yaptığımız ilk görüşmeler. Biz proje dış  ticaret raporlama birimi olarak bundan 2,5 ay önce yaptığımız eğitimde üyelere 'bir yıl içerisinde size ihracat yaptıracağız' demiştim. Bugün bunun ikinci adımını attık. Şuanda 15 firmamız ihracata çok yakın. Biz inatçıyız, çalışmayı seviyoruz. Ben ve ekip arkadaşlarım tespit ettiğimiz 135 Muğla  firmasını davet ettik. Bunlardan 20 firma etkinliğe katılmak için profil oluşturdu. 15 firmamız randevu aldı. Randevu taleplerinin hepsi biraz önce saydığım ülkelerin firmalarından geldi. Onlar Muğla firmalarıyla görüşme talep ettiler. Muğla markasının artık tüm dünyada ne kadar büyüdüğünü görmek bizi ayrıca mutlu etti” şeklinde konuştu.

“MUĞLA'NIN İHRACAT RAKAMI YAKLAŞIK 750 MİLYON DOLAR”

MUTSO Meclis Başkanı Hüseyin Koray Özcan, "Avrupa İşletmeler Ağı projesi, 42 ülkede uygulanmakta olan bir proje. Odamız da bunun önemli ayaklarından birisi. Uzun yıllara dayanan bir çalışma aslında ama özellikle pandemi bittikten sonraki süreçte yönetim kurulumuz bütün çalışmalara hız verdi. Bu çalışmaların takipçiliğini de yönetim kurulu üyemiz Yusuf Kayacık yapmakta ve takip etmekte. Ekibimiz bu anlamda çok özverili ve fedakar bir çalışma yürütüyor. Tamamen sahadalar, tek tek firmaları tarıyorlar. Şuana kadar ilimizde 8 sektör belirlendi bu çalışmalar kapsamında. Yaklaşık 150 firma ile görüşmeler sağlandı. Bunlar tamamen bizim sahaya inip, üyelerimizi bulup onlara durumu anlatmamız ve bu durumdan onları faydalandırabilmek için yapılan bir çalışma. Deyim yerindeyse üyemiz tutup bu çalışmanın içerisine itiyoruz. Muğla'nın ihracat rakamı yaklaşık 750 milyon dolar civarında. Amacımız bunu kademeli olarak artırmak, büyütmek ve ileriye taşıyabilmek. Özellikle perakende sektörünün ağır olduğu Muğla ekonomisini daha çok ihracat yapar ve daha çok ihracatta söz sahibi olur hale getirmek. Şuan da çalışmalarımız meyvelerini vermiş durumda. Yaklaşık 15 firmamız birebir bağlantıları gerçekleştirdi. Bu sayı sürekli artıyor. Belki haftaya bu görüşmeyi yapsaydık 30-35'leri bulduğunu söyleyebilirdik. Üyelerimizin bu projeye katılmalarını, odamızla temasa geçmelerini ve bilgi sahibi olmak için bizimle iletişimde olmalarını rica ediyorum” dedi.

“AYAĞIMIZA ÇOK BÜYÜK FIRSAT GELDİ”

Yurt dışındaki firmalarla görüşmeler içerisinde olduğunu belirten Ata Ağaç ARGE Firma sahibi Hatice Aktürk, “Sabahtan iki Katar firması ile görüştük. Oldukça ünlü bir web sitesi satış firması. Onlarda online mağazalarla satıyorlar ama bu değerde ki bir zeytinyağı satışları yokmuş. Bağlantılarımızı kurduk. Firma tanıtım bilgilerimizi ilettik. Daha sonra yine bağlantıya geçeceğiz. Sonrasında Çin'den bir medikal firması ile görüştük. Merkezi Belçika'da olan, hastanelere yara iyileştirme, yara tedavisi yapma hizmetleri olan bir firmaydı. Bizim özellikle kantaron jelimiz ve zeytin yaprağı ekstraktı jelimiz yara iyileştirici özellikleri olduğu için bu firmayla da oldukça nokta atışı bir görüşme oldu. Önümüzdeki günlerde ürünlerimizi, numunelerimizi gönderip inşallah ihracata başlayacağız. Pandemiden dolayı yurtdışı satışlarımız inanılmaz derece de azaldı ama Ticaret Odası sayesinde hem pandemiden dolayı hem de küçük firma olduğumuz için maddi olarak fuarlara gidemeyeceğimiz için fuarları bizim ayağımıza getirdi Ticaret Odası. İnanılmaz derece de bir fırsat. Muğla'nın ürünlerini yurtdışına yani ben kendi adıma Çin'de ki bir firma ile ya da Katar'da ki bir firma ile görüşebiliyorum. Kanada'dan bir firma ile de görüşeceğim. Ayağımıza çok büyük bir fırsat getirdiler, Ticaret Odası'na teşekkür ediyorum” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Marmaris Haberleri