RUHSAT ALANINDA KEŞİF YAPILDI

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında birçok uzman tarafından insan ve çevre sağlığına zarar verdiğine kanaat getirilen Çimento Fabrikasının kurulmasına ilişkin...

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında birçok uzman tarafından insan ve çevre sağlığına zarar verdiğine kanaat getirilen Çimento Fabrikasının kurulmasına ilişkin STK’lar ve yöre halkı bir araya gelerek ruhsat alanında keşif ve piknik etkinliği gerçekleştirdi.

SİNEM KARAKAYA

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikası gündemdeki yerini koruyor.

Muğla Çevre Platformu, Menteşe Kent Konseyi, Deştin Çevre Platformu ve bölge halkı çimento fabrikasının kurulacağı alanda keşif ve piknik etkinliği gerçekleştirdi. MUÇEP Menteşe eş sözcüleri ve gönüllüler keşif sahasında bilgilendirme yaptı.

“BU İŞİN PARTİSİ YOK”

Deştin Çevre Platformu üyesi İsmail Şener, “Bu işin sağı solu partisi yok. Burası açık ve net yaşam. Doğal yaşam. Bunun için hiç kimse bizim sınırlarımızı alt üst edemeyecek” dedi.

“NEFES ALAMIYORUM, ZOR YÜRÜYORUM”

12 sene çimento fabrikasında çalıştığını söyleyen Şahin isimli vatandaş, “İzmir’de çimento fabrikasında 12 sene çalıştım. Bu çimento fabrikası buraya kurulursa 5 kilometre etrafında bulunan bütün meyve ağaçları toz olur. Çimento fabrikasını kuran şahıslar elektrik çok pahalı olduğu için gündüz çalıştırırlar gece çalıştırmazlar. Fabrikanın zararı çok. Ben her gün 10 tane ilaç içiyorum. Çevre halkının yanı sıra çalışanlar da zehirleniyor. Her gün oksijen makinasından hava alıyorum. Sağ ciğerim bitmiş durumda. Nefes alamıyorum, zor yürüyorum. Bu fabrikalar sağlığa zararlı” diye konuştu.

“HAVAYA KARIŞAN TOZLAR CİDDİ HASTALIKLARA SEBEP OLUYOR”     

Hava kirliliğine neden olan fabrikaların insan sağlığına zarar verdiğini belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sebahat Genç, “Çimento fabrikasının sağlık üzerinde ki etkilerini söylemek istiyorum. Zaten termik santrallerden biliyoruz. Kömür yakmanın hava kirliliğine neden olduğunu. Muğla’da özellikle Yatağan’da hava kirliliğinin üst düzeylerde olduğunu ve bununda sağlığa etkilerini biliyoruz. Havaya karışan kirli tozlar solunum yollarıyla alınıyor. Özellikle akciğer hastalıklarına, astıma, bronşite, solunum yolu enfeksiyonlarına, çocuklarda otizme yol açabiliyor. Kalp damar hastalıklarına yüksek oranda felç ve kalp krizi geçirme riskini arttırıyor. En önemlisi de kansere yol açıyor. Akciğer kanserine özellikle” şeklinde konuştu.

“TEK DERDİMİZ SAĞLIĞIMIZ VE ORMANIMIZ”

Çimento fabrikasına karşı verilen mücadelenin sembolü olarak gösterilen Fatma Ana, “Ormanımızı korumak için buradayız. Başka amacımız yok. Önemli olan bizim sağlığımız, ormanlarımız, yeşilliğimiz. Biz bunun için buradayız” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Marmaris Haberleri