Yatağan’ın şehir merkezine yakın bir noktada, ilçelerden toplanan arıtma çamurlarının yakılarak bertaraf edilmesi için MUSKİ tarafından Arıtma Çamuru Kurutma, Yakma ve Enerji Üretim Tesisi yapılması planlanıyor. Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz ise yapılması planlanan Katı Atık Yakma Bölgesi projesine karşı olduklarını, ne pahasına olursa olsun izin vermeyeceklerini belirtti.
Muğla'nın Yatağan İlçesine bağlı Akyol Mahallesinde 200 ada 1,10,11 Nolu parsellerde 2 bin 550,49 metrekarelik alanda Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından, Muğla'da yer alan ve yatırımı planlanan 26 adet evsel nitelikli atıksu arıtma tesisinden oluşan arıtma çamurlarının bertaraf edilmesi için Arıtma Çamuru Kurutma, Yakma (Bertaraf) ve Enerji Üretim Tesisi kurulması planlanıyor.
Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz konuya ilişkin yaptığı açıklamada yapılması planlanan projenin şehir merkezine yakınlığı ve atmosferde oluşturacağı hava kirliliği nedeniyle karşı olduklarını dile getirdi.
Başkan Toksöz, “Katı atık yakma tesisinin sivil toplum örgütleriyle görüşmesi yapıldı. Yatağan’da tüm atıkların toplanması ve yakılmasıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi ÇED raporu almak istiyor. Termik santralle hemen şehir arasında bu noktada açıklama yapacağız. Tüm siyasi partiler ve STK’larımızla ortak hareket etmeye çalışacağız” dedi.
İLÇELERDEN TOPLANAN ATIK ÇAMURLARI YATAĞAN’DA YAKILACAK
Atık çamurların fazla ve yaygın olmasının çevreye bir tehdit oluşturduğu için uygun yöntemlerle bertaraf edilmesinin ihtiyaç haline geldiği ifadelerinin yer verildiği ÇED raporunda, MUSKİ’ye ait 26 adet Atıksu Arıtma Tesisinde oluşan arıtma çamurları İdareye ait 9 adet sızdırmaz, üzeri brandalı kapaklı 32 m3 damperli dorseye yüklenerek 4 adet tır ile yakma tesisine taşınacağı bilgisine yer verildi.
Atıksu arıtma tesislerinden çıkan çamurları yakma tesislerine taşıması sırasında kullanılacak nakliye güzergâhlarının belirlenmesinde yerleşim alanları göz önünde bulundurulacağı ifadelerine yer verildi. “Nakliye aşamasında yerleşim alanları içerisinden nakliye araçları geçirilmeyecektir” denildi.
Arıtma Çamuru Kurutma, Yakma (Bertaraf) ve Enerji Üretim Tesisi’nin Yatağan’da yapılmasına karar verilmesinin nedeni ise şu şekilde ifade edildi:
“En önemli kriterlerden bir tanesi bölgenin zengin turizm ve korunan alan potansiyelidir. Alternatif nakliye senaryolarına bağlı olarak yapılan ekonomik değerlendirme ile bu bölgenin turizm ve korunan alan potansiyeli birleştirildiğinde proje alanı olarak mevcut atıksu arıtma tesisinin kullanılması en uygun alternatif olarak değerlendirilmiştir.”
“ATMOSFERE AZOT GAZI SALINMAKTADIR”
Tesisin Büyük Menderes Havzası sınırlarında yer aldığı bilgisinin verildiği raporda tesisten atmosfere azot gazı salınacağı ifadeleri kullanıldı.
ÇED raporunda şu ifadelere yer verildi:
“Kurulacak tesis Büyük Menderes Havzası sınırları içerisinde yer alıyor. Sınırları dahilinde Arıtma Çamuru Kurutma, Yakma ve Enerji Geri Kazanım Tesisinin kurulmasının planlandığı Atıksu Arıtma Tesisinde bulunan oksidayon hendeklerinde gerçekleşen Nitrifikasyon/Denitrifikasyon prosesi sonucunda atmosfere azot gazı salınmaktadır. Isınma amacıyla elektrik enerjisi kullanılmaktadır. Bunlara ait herhangi bir emisyon izlemesi mevcut değildir.”
“HAVA KALİTESİ GÖZLEM İSTASYONU BULUNMAMAKTADIR”
“Proje alanı çevresinde, Yatağan İlçe yerleşim alanları ve trafik yükü bulunan Muğla Bodrum Kara Yolu bulunmakta ve hava kalitesinin düşük olması muhtemeldir. Ancak proje alanının etki alanı içerisinde herhangi bir hava kalitesi gözlem istasyonu bulunmamaktadır. Planlanan tesise en yakın hava kalitesi gözlem istasyonu, Muğla Yatağan İstasyonu olup yalnızca PM10 ve SO2 ölçümleri yapılmaktadır. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Ulusal Hava Kalitesi Gözlem Ağı uygulamasında Şubat 2018 ‘den sonra herhangi bir veriye ulaşılamamaktadır. Değerlendirmenin daha fazla veri içermesi amacıyla proje alanına ikinci en yakın Muğla Müslihittin İstasyonu verileri kullanılmıştır.”
KAYNAK: MUĞLA GAZETESİ / BERİTAN YÜCEL