YATAĞAN’DA, TAŞIMALI ÖĞRENCİLERE GÜVENLİ GIDA VE İSRAFIN ÖNLENMESİ SEMİNERİ

MUSTAFA AKTAŞYatağan İlçe Tarım Müdürlüğü öncülüğünde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Yatağan İlçesinde taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencilere Gıda Güvenirliği ve İsrafın Önlenmesi seminerleri ...

MUSTAFA AKTAŞ

Yatağan İlçe Tarım Müdürlüğü öncülüğünde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Yatağan İlçesinde taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencilere Gıda Güvenirliği ve İsrafın Önlenmesi seminerleri  verildi. İlki Yatağan Fatih Ortaokulunda düzenlenen seminere Yatağan İlçe Tarım Müdürü Ayşe Didem Biber ve Yatağan İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Alemdar’da katıldı. Seminerde öğrencilere Gıda Güvenirliği uygulamalarında farkındalık oluşması ve israfın önlenmesi konularında sunum yapıldı.

Veteriner hekim Cem Kara ve Ziraat Mühendisi Tülin Aktan tarafından verilen eğitimlerde “Satın alınan ve tüketilen gıdaların her tür fiziksel, kimyasal, biyolojik risklerden arındırılmasıyla güvenilir gıdaya ulaşılabileceği” ifade edildi. Fiziksel Risklerin gıdaların içerisinde olmaması gereken çevreden bulaşan gözle görülebilen her tür yabancı madde, kimyasal risklerin, mutfakta kullanılan kimyasal temizlik malzemelerinden bulaşabilecek deterjan kalıntıları ve ya tarımda kullanılan zirai ilaçların meyve sebzeler üzerinde bıraktığı kalıntılar; biyolojik risklerin ise  gıdaların üzerinde mikroorganizmaların artışıyla meydana gelen bozulmalar (ekmeğin küflenmesi vb.) olduğu” belirtildi. Gıda güvenliğini sağlamak ve belirtilen risk faktörlerini bertaraf etmek için hijyen kurallarına mutlaka uyulması gerektiği vurgulanan seminerde,  Hijyenik koşulların sağlanmadığı durumlarda gıda zehirlenmesi ihtimali olduğu vurgulandı.

Her yıl yaklaşık 1.3 milyar ton gıda kaybının/israfının yaşandığı bu sayının dünyada üretilen gıdaların 1/3 üne denk geldiği buna karşın dünyada 821 milyon insanın da açlıkla karşı karşıya olduğu vurgulandı. Gıda kayıplarının gıdanın hasat edilmesinden tüketiciye ulaşana kadar; gıda israfının ise tüketicilere ulaşan gıdaların bozulması ya da yenmemesi sonucu atılmasıyla ortaya çıkan fireler olduğu anlatıldı. Gıda kaybı/israfının en çok sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşandığı ifade edildi. Ülkemizde en çok israf edilen gıda grubunun meyve sebzeler ve ekmek olduğu belirtildi.

İlçe Tarım Müdürü Ayşe Didem Biber ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Alemdar eğitim sonunda güvenli gıda, hijyen ve israfın önlenmesi konusunda öğrencilerle bir süre sohbet ettiler. Öğrencilerle gıda israfını önlemek için yapılması gerekenlerle ilgili sorular sorarak düşüncelerini dinlediler.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Alemdar, “Pandemi döneminde verdiğimiz eğitimlerle öğrencilerimizin hijyen kuralları konusunda bilinçlenmesi ve salgından korunması için farkındalıklarının artmasını sağladık. Bugün İlçe Tarım Müdürlüğümüz işbirliğinde düzenlediğimiz seminerle öğrencilerimizin gıda güvenliği ve israf konularında bilgilendirdik. Özellikle tüketim aşamasında gıda israfının azaltılması yediden yetmişe hepimizin sorumluluğunda olan bir konu. Bu eğitimi özellikle taşımalı eğitim kapsamında olan okulumuzda düzenledik. Öğrencilerimiz bu okullarımızda öğlen yemeklerini okul yemekhanesinde yiyorlar. Onların güvenli gıda ve hijyen konusunda bilinçlenmesi, kaynakların doğru kullanımı ve israf konusunda farkındalık kazanması açısından son derece faydalı olduğuna inandığım seminerin hazırlanmasında katkıları için İlçe Tarım Müdürümüze teşekkür ediyorum.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Marmaris Haberleri