Mermercilerden anlamlı takvim

Türkiye’nin en önemli mermer üretim merkezlerinin başında gelen Muğla’da, Mermerciler Derneği 2015 yılı için hazırladığı takvimde Antik çağlara damga vuran Mausoleion’a yer verdi.Türkiye mermer üretiminin yüzde 20’sinin...

Mermercilerden anlamlı takvim

Türkiye’nin en önemli mermer üretim merkezlerinin başında gelen Muğla’da, Mermerciler Derneği 2015 yılı için hazırladığı takvimde Antik çağlara damga vuran Mausoleion’a yer verdi.

Türkiye mermer üretiminin yüzde 20’sinin gerçekleştiği, yaklaşık 40 ülkeye 290 milyon dolar ihracat yapan ve 30’dan fazla türü ile önemli bir mermer kenti olan Muğla, ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor.

Dolaylı olarak yaklaşık 10 bin kişinin geçimini sağladığı mermercilik sektörünün temsilcisi Muğla Mermerciler Derneği, 2015 yılı takviminde ahde vefa örneği göstererek üretim yaptıkları Karia bölgesine geçmişte damga vuran Mousoleion’a yer verdi. Dünyanın 7 harikasından birisi olarak kabul edilen ve İngiltere’nin başkenti Londra’daki British Museum’da sergilenen Mousoleion’un yapımını başlayan Kral Mausolos, Mousoleion doğu frizi, batı frizi, kuzey frizi ve güney frizinin yer aldığı takvimde Mousoleion ve kral Mausolos hakkında da bilgiler içeriyor.

Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Abdullah Koçar, dünyanın en büyük antik mermer kentinin Yatağan Stratonikeia’nın Muğla’da, dünyanın 7 harikasından birisi olan Karia döneminin önemli eserlerinden olan Mousoleion’un da Muğla’da yapıldığını belirterek, “Bu değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması gerekiyor. Geçimimizi sağladığımız mermerin geçmişini bilmemiz gerekiyor. Amacımız para kazanmak olduğu kadar tarihimizin bir parçası olan mermer eserlerimizi de tanıtmak istedik. Mousoleion,’un büyük bir bölümü maalesef İngiltere’de sergileniyor. Bu eserlerimizin tekrar ülkemize getirilerek doğdukları topraklarda sergilenmesini istiyoruz” dedi.

Mousolein

Mousoleion’un yapımına Kral Mausolos zamanında başlanmıştır. Mausolos’un ölümünden sonra hem kızkardeşi hem de karısı olan 2. Artemisia tarafından yapımına devam edilen mozole dünyanın 7 harikasındn biri olmuştur. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiştir.

Bu yapıtın 1500 yıl kadar ayakta kaldığı düşünülmektedir. 1402’de Saint Jean şövalyeleri şehre geldiklerinde anıtı yıkılmış bir şekilde görmüşlerdir. Şövalyeler burayı taş ocağı olarak kullanmışlardır. 1522’de şövalyeler kalelerini güçlendirmek istemişlerdir ve mozolenin taşlarını kalenin yapımında kullanmışlardır.

1846 yılında Türkiye’de bulunan İngiltere Büyükelçisi Lord Stratford Canning padişah Abdülmecit’ten aldığı izinle Bodrum kalesinin duvarlarında görülen Mausoleion kabartmalarını Londra’ya götürmüştür. 1856 -1857 yıllarında İngiliz araştırmacı Newton burada kazı yapmıştır ve yaptığı kazı sırasında bulduğu kabartmaları, Mausolos ve Artemisia’nın heykellerini, dört atlı arabanın parçalarını British Museum’a götürmüştür. Bu yüzden bu anıta ait eserlerin çoğu British Museum’da, ancak çok az bir kısmı Bodrum’da sergilenmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri