MHP’li 20 milletvekili Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan öncülüğünde Muğla’daki 3 termik santrali ve kömür havzalarının özelleştirilmesinin sakıncalarını gerekçeleri ile ortaya koyarak bu doğrultuda TBMM Başkanlığına Araştırma Önergesi verdi.
MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan ve 20 MHP’li Milletvekili Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile bu termik santralleri besleyen kömür havzalarında çalışan vatandaşların bu kurumların özelleştirilmesi ile birlikte içine düşeceği sıkıntıları gündeme getirmek amacıyla TBMM Başkanlığına bir Meclis Araştırma Önergesi sundu.
Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 26.08.2013 tarihinde 2013/146 numaralı karar alınmış ve Resmi Gazetede yayınlanmıştı. Bu karara göre; Muğla ili sınırları içerisinde yer alan; Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile bu termik santralleri besleyen kömür sahalarının özelleştirilmesi için ihaleye çıkarılması hususunda son aşamaya geçilmişti.
MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalara atıfta bulunarak; meselenin sadece özelleştirme olmadığını, alınan özelleştirme kararı ile bu kurumlarda çalışan binlerce kişinin, bu kişilerin ailelerinin ve yöre halkının içine düşeceği olumsuz durumun görmezden gelindiğini ifade etti. Konunun her zaman takipçisini olacağını da söyleyen Erdoğan'ın hazırlayıp 20 milletvekili arkadaşıyla TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde şu ifadeler yer aldı:
“Muğla ili sınırları içerisinde yer alan; Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile bu termik santralleri besleyen kömür sahalarının özelleştirilmesi için ihaleye çıkarılması hususunda Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 26.08.2013 tarihinde 2013/146 numaralı karar alınmış ve Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
Muğla ilimizde bulunan termik santraller ülkemizdeki elektriğin %4’ünü karşılamaktadır.
“Santraller vatandaşlarımız için de bir gelir kapısıdır”
Bölgedeki Termik Santraller Yatağan ve Milas ilçelerimiz başta olmak üzere Muğla ilimizde bir çok vatandaşımız için gelir kapısı olarak faaliyet göstermektedir. Termik santrallerdeki bazı hizmet alanlarının özelleştirilmeye çalışılması ile başlayan süreç bu termik santrallerin kömür sahaları ile birlikte özelleştirilmesine kadar gitmiş ve bu süreçte maalesef sona yaklaşılmıştır. Son 10 yıldan bu yana yapılan özelleştirmelerden sonra yaşanan mağduriyetler dikkate alındığında, gerçekleştirilmesi planlanan özelleştirmelerden sonra aynı mahiyette; hatta daha büyük mağduriyetlerin yaşanacağı aşikardır.
“Santraller bölge halkı tarafından sahiplenilmiştir”
Ekonomik açıdan ve sosyal hayat açısından önemli ölçüde termik santrallere ve kömür üretimine bağımlılık gösteren bölge halkında da huzursuzluk doğmasına sebep olan özelleştirme kararıyla birlikte, başta bu tesislerde çalışan vatandaşlarımız olmak üzere bölge halkında da huzursuzluklar ve karamsarlık baş göstermiştir. Bölgenin kendine has ekonomik ve sosyal yapısı göz önünde bulundurulmadan alınan bu karar ile doğacak mağduriyetlerin önüne geçilmesi için bazı önlemlerin alınması zaruri bir hale gelmiştir.
Bölge halkı tarafından; kurulduğu günden bu yana “devlet-millet malı” olması sebebiyle sahiplenilen bu termik santrallerin sağlık açısından olumsuz etkileri olmasına rağmen benimsenmesi de göz ardı edilmemelidir. Termik santraller ve kömür işletmelerinin çalışmaları sebebiyle tarımdan uzaklaşan hatta ölümcül hastalıklara yakalanan bölge halkının özelleştirmeye karşı çıkması da manidardır. Çünkü bölge halkı ve bu tesislerde çalışan vatandaşlarımız başta olmak üzere, bölgedeki siyasal oluşumlar, sivil toplum örgütleri; özelleştirmeden sonra, istihdamın, bölge ekonomisine sağlanan katkının, bayındırlık hizmetlerinin, sosyal ve kültürel hayata katkının asla eskisi gibi olmayacağını bilmekte daha önceki özelleştirmeler ile sabit olan bu kanıyı şiddetle taşımaktadır.
“Ekonomilerinin Can Damarı kesilecektir”
Muğla ili sınırları içerisinde yer alan; kurumsal hizmetleri ile de herkese faydası dokunmuş, Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile bu termik santralleri besleyen kömür sahalarının özelleştirilmesi ile birlikte, Yatağan ve Milas ekonomilerinin adeta can damarının kesilecektir.
Öte yandan halihazırda 3 termik santralin olduğu Muğla ilimize; aynı bölgede 5 kilometre arayla bir termik santralin daha yapılacağı; bu yöndeki çalışmalarda sona yaklaşıldığı bilinmektedir. Ülke turizminin gözbebeği olan; bölge turizminin de şahdamarı olan bir bölgede bir termik santral daha yapılmasının bölge halkının sağlığını ve turizm sektörünü ne derece etkileyeceği de araştırılmalı, daha büyük mağduriyetlerin yaşanmaması için gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerekmektedir.
Bu bağlamda;
Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinde ve bu santralleri besleyen kömür sahalarında çalışan vatandaşlarımızın, söz konusu termik santrallerin ve kömür sahalarının özelleştirilecek olması sebebiyle doğacak olan ve bu vatandaşlarımızın mevcut sorunlarının tespit edilmesi, bu sorunların giderilmesi ve yapılacak yasal düzenlemelerde dâhil olmak üzere alınması gereken önlemlerin araştırılması için yüce Meclisimize çok büyük görevler düşmektedir.
Yüce Meclisimizin bu görevi yerine getirmesi için, Anayasa’nın 98. Ve TBMM içtüzüğünün 104. Ve 105. Maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını saygılarımızla arz talep ederiz.”
Bilindiği gibi Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 26.08.2013 tarihinde 2013/146 numaralı karar alınmış ve Resmi Gazetede yayınlanmıştı. Bu karara göre; Muğla ili sınırları içerisinde yer alan; Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile bu termik santralleri besleyen kömür sahalarının özelleştirilmesi için ihaleye çıkarılması kararlaştırılmıştı.
Meclis Araştırma Önergesinde imzası bulunan diğer milletvekillerinin isimleri şu şekilde:
Ali Halaman (Adana Milletvekili)-Mustafa Erdem(Ankara Milletvekili)-Muharrem Varlı(Adana Milletvekili)-H. Hüseyin Türkoğlu (Osmaniye Milletvekili)-Faruk Bal (Konya Milletvekili)-Dr. Reşat Doğru(Tokat Milletvekili)-Nevzat Korkmaz (Isparta Milletvekili)-Necati Özensöy (Bursa Milletvekili)-Lütfi Türkkan(Kocaeli Milletvekili)-Ali Uzunırmak (Aydın Milletvekili)-Erkan Akçay (Manisa Milletvekili)-Cemalettin Şimşek (Samsun Milletvekili)-Kemalettin Yılmaz(Afyonkarahisar Milletvekili)-Sümer Oral (Manisa Milletvekili)-Sinan Oğan (Iğdır Milletvekili)-Enver Erdem (Elazığ Milletvekili)-Alim Işık (Kütahya Milletvekili)-Mehmet Günal(Antalya Milletvekili)-Bahattin Şeker (Bilecik Milletvekil)-Yusuf Halaçoğlu (Kayseri Milletvekili)