Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) tarafından, Amerikan Yavru Çürüklüğü hastalığına karşı yürütülen Muğla Ana Arı Islah Projesi tamamlanarak Damızlık Ana Arı satışları başladı. Hayata geçen bu projenin Muğla’daki arı yetiştiriciliği ve bal rekoltesini artırması bekleniyor.
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) tarafından 4 yıldır devam eden Muğla ana arı ırkı yetiştirme projesi tamamlandı.
Muğla arısının Amerikan Yavru Çürüklüğü hastalığına karşı direnci geliştirilirken, verimi bol ve kaliteli bal üretimi yapılacak. Fethiye İncirköy Mahallesi'ndeki merkezde damızlık ana arı üretimi devam ederken, damızlık ana arı satışları da başladı.
Damızlık Ana Arılar dağıtılıyor
2011 yılında başlayan damızlık Muğla ana ırkı geliştirme projesi kapsamında yaklaşık 800 bin TL harcama yapıldı. Namık Kemal Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yürütülen 'Muğla Bal Arısının Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığına Karşı Direnç Geliştirmesi' projesi kapsamında, yapay tohumlama tekniği kullanılarak üretilen damızlık ana arılardan organik bal elde edilecek.
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, hastalıklara karşı direnci yüksek ana arı yetiştirilmesinin Muğla balının kalitesini artıracağını söyledi. Şahin, 2011 yılında başlayan projenin tamamlandığını belirterek, “Projemiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM Genel Müdürlüğü tarafından da desteklendi. Islah projesini üç yıl uyguladık. Şu anda ıslah edilmiş materyaller elimizde. Biz burada ıslah edilmiş damızlık materyalleri arıcılarımızla buluşturuyoruz. Bir sonraki hedefimiz 400 ila 600 arasında laboratuvarımızda yapay tohumlanmış ana arı ırkını arıcılarımız ile buluşturmak istiyoruz. Bir hafta içerisinde damızlık ana arıları arıcılarımıza vereceğiz” dedi.
“Kurumsallaşmamız için destek şartı”
Yapılan çalışmaların yüksek maliyetler gerektirdiğini belirten MAYBİR Başkanı Şahin, “Islah projesinin ciddi bir maliyeti var. Muğla Valiliği ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığının burayı bir kurum yapmak amacıyla gelecekte burasının dimdik ayakta durması için desteklemelerini bekliyoruz. Çünkü birlikler, yönetimler bugün vardır, yarın yoktur. 4 yıldır bu merkez için önemli mali kaynaklar aktardık. 800 bin TL’lik bir proje yapıldı. Bu proje tamamlandı. Bu projenin sonuçlarının arıcılarımıza intikal ettirilebilmesi için de ciddi kurumlar tarafından, Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, üniversitemiz ve valiliğimiz tarafından da desteklenmesini bekliyoruz" açıklamasında bulundu.
Arıların hırçınlık duyguları törpülendi
MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, "Türkiye’de en fazla gezginci arıcılık alınan yer Muğla’dır. Bizim 1 buçuk milyon kovanımız var, bir o kadar da dışarıdan geliyor. Türkiye arı varlığının yüzde 75’i Ağustos-Aralık ayı arasında burada konaklıyor. Bu arılarda melezleşme gözükmektedir. Yüzyıllardır kovan başı bir teneke bal alıyorduk. Biz bu projede 30 arıcının arılarını ıslah ettik. Şu anda elimizdeki ıslah ettiğimiz materyal dedelerimizin 40 yıl önce çalıştığı materyaldir. Bu materyaller ODTÜ tarafından tanımlandı. Amerikan Yavru Çürüklüğüne dayanıklı arılar elde ettik. Arılarımızın hırçınlık duygularını törpüleyerek arıcılarımızın hizmetine sunduk. En kısa zaman içerisinde bütün Muğla arıcısına damızlıklarını temin etmeyi hedefliyoruz” dedi.