Muğla Özel Yönelt Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencilerinden Utku KARA ve İsmail ÇİNE’nin hazırladığı Araştırma Projesi “Akdeniz Meyve Sineği ile Biyolojik Mücade” isimli proje MEF Lise Öğrencileri arası Uluslararası 28. Araştırma Projeleri yarışmasında Biyoloji dalında Türkiye finalisti seçilerek büyük bir başarıya imza attılar. Türkiye’nin en prestijli yarışmasında Türkiye ilk 20 proje içinde yer alarak, ilimizi temsil etmeye hak kazandı. Projenin danışmanlığını Muğla Özel Yönelt Koleji Proje Koordinatörü Mehmet Ali ONARAN yaptı. Projeyi hazırlayan başarılı öğrenciler, proje hazırlama derslerimizde proje nasıl hazırlanacağı konusunda donanımlı bir bilgi birikimine sahip olduklarını bilimsel çalışmanın içinde yer aldıklarını belirttiler,
Bu çalışmanın amacı Muğla(Merkez Muğla-Fethiye-Yatağan) bahçelerinden izole edilen entomopatojen nematodların laboratuar koşullarında Akdeniz Meyve Sineği larva ve pupalarına karşı etkinliklerinin saptanmasını içermektedir.Biyolojik mücadele tarımda zararlı böceklerin ve hastalıkların mücadelesinde doğal düşmanların kullanılmasıdır. Biyolojik savaş çalışmalarının tarihi oldukça eskidir. Biyolojik savaş terimi ilk kez 1919 yılında ABD’de H.S. Smith tarafından kullanılmıştır. Tüm dünyada toplam narinciye üretimi 100 milyon olup bunun 2.700.000 tonu ülkemizde üretilmektedir. Ülkemizde yaş meyve ve sebze ihracatında en fazla payı %37 ile narinciye gurubu almaktadır. Ülkemizde yaklaşık 31.501.000 ağaç vardır. Ülkemizin narenciye ihracatından elde ettiği gelir 405.285.062 dolardı.Bu zararlı ile mücadele yapılmadığı taktirde verim kaybı %20’dir. Akdeniz Meyve Sineği, Ceratitis capitata (Wied.) (Diptera: Tephritidae) Türkiye’nin de dahil olduğu dünyanın pek çok ülkesinde 260 dan fazla meyve ve sebzede ekonomik düzeyde zarar yapan önemli bir türdür. Muğla ili bu zararlının konukçusu olan bir çok meyve türünün yetiştirildiği yüksek üretim potansiyeline sahip bir ilimizdir.
Ülkemizde özellikle turunçgil üretiminin yoğun olduğu Akdeniz ve Ege Bölgelerinde Akdeniz Meyve İneği(C. capitata)’nın zararı ve savaşımına yönelik birçok çalışma yapılmıştır.
Ancak, zararlının biyolojik mücadelesine yönelik yapılan çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Biz kimyasal mücadele yerine biyolojik mücadele yaparak Akdeniz meyve sineğini % 80 oranında yok etmeği başardık. ÇalışmamızıLaboratuvar ortamında uyguladık. Bahçelerde de uygulamaya hazırlanıyoruz diye sözlerine eklediler. Başararılı yönelt koleji öğrencileri hedeflerinin Türkiye derecesi almak olduğunu belirterek iddalı bir proje hazırladıklarını beklentilerinin yüksek olduğuna inandıklarını söylediler.
Muğla Özel Yönelt Koleji kurucu müdürü Ferudun ÖZTÜRK ise proje çalışmaları ile ilgili şunları söyledi:
“ Öğrencimizin başarılı çalışmasını yürekten destekliyorum. Öğrencimizin MEF üniversitesinin düzenlediği bu yıl 28. yapılacak olan Türkiye Liseler Uluslararası Araştırma Projeleri yarışmasında İlimizi biyoloji alanında temsil etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu yıl TÜBİTAK başta olmak üzere proje yarışmalarında çok iyi dereceler aldık. Orta okul ve lise TÜBİTAK Araştırma Projelerinde yarışmalarında Bölge de iki tane ikincilik ödülleri kazandık. Bilim yarışmalarında da derecelerimiz heyecan ve mutluluk verici bu yılda başarılı projelerde ilimizin adını duyurarak proje başarımızla işimize altın çağını yaşattık. Bu projelerde Yönelt kolejine bilimsel projelerde danışmanlık yapan, proje Koordinatörümüz Mehmet Ali ONARAN’a teşekkür derim. Öğrencilerimize bilimsel proje hazırlamada bilimsel yöntem ve basamaklarını öğretip onlara bilimsel çalışmanın içinde yer vermesi kurumuzu mutlu ediyor. Projelere desteğimiz tamdır. Proje yapan ve başarılı olan öğrencilerimiz bizim için ayrıcalıklıdır. Üniversite sınavlarında ek puan almalarını hatırlatırım. Bazı özel üniversitelerde proje başarılarımıza önem veriyor geçtiğimiz yıllarda çok sayıda öğrencimiz burs almaya hak kazandı. MEF Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışmasında Türkiye finalisti seçilen Utku Kara ve İsmail Çine’ i yürekten kutlar tebrik ederim.