Muğlalı’ nın kış aylarında sofrasından eksik etmediği ve en önemli yiyeceği olan Muğla Tarhanası’ nın hazırlıklarına başlandı. Sonbahar aylarında yapımına başlanan Muğla Tarhanası’ nın yanı sıra salça, turşu ve biber de kurutan Muğlalılar, tarhana yapımı için bazı püf noktalarına dikkat edilmesini önerdi.
Her yıl sonbahar aylarında yapımına başlanan Muğla Tarhanası’ nın grip olma riskini de azalttığını söyleyen akrabalar Fatma ve Züheyla Kadem, “Tarhana ister tatlı, isterse ekşi olarak yapılsın, yapım aşamasında içerisine mutlaka topladığımız tarhana otunu da ilave ediyoruz. Muğlamız’ ın Tarhanası’nı farklı kılan da işte bu tarhana otudur.” bilgisini paylaştı.
Mustafa Yıldırım
Muğla’nın yöresel has tarhanasının yapımına başlayan Düzenli Fatma Kadem ve Züheyla Kadem, tarhananın hazırlanması ve yeme kültürü hakkında bilgiler aldık.
Her yıl sonbahar aylarında yapımına başlanan Muğla Tarhanası’ nın grip olma riskini de azalttığını söyleyen Fatma ve Züheyla Kadem, “Soğuk aylarda, geleneksel hale getirdiğimiz ve sofralarımızdan eksik etmediğimiz tarhanamızın yapılışında en önem verdiğimiz konu, yoğurdun iyi olmasıdır. Her yıl, eylül sonu ve ekim ayları başında yaşadığımız bu yapım süreci, tarhananın kurutulmasıyla sona erer.” şeklinde bir açıklamada bulundu.
TARHANA OTU
Çok eskilerden beri, atalarımız ve büyüklerimize ait olan bu tarhana kültürünü devam ettirmekten dolayı mutlu olduklarını söyleyen akraba Kademler, “Muğla’ nın Yöresel Tarhanası, ekşi tarhana ve tatlı tarhana olmak üzere ikiye ayrılır. Ekşi tarhana için kullanılacak yoğurdun, en az üç gün bekletilip, ekşitilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan tarhana eksi tarhanadır. Tarhana içine konulan malzemelerden yoğurt, ekşitilmeden yapıldığında da tarhana tatlı tarhana olur. Tarhana ister tatlı, isterse ekşi olarak yapılsın, yapım aşamasında içerisine mutlaka topladığımız tarhana otunu da ilave ediyoruz. Muğlamız’ ın Tarhanası’nı farklı kılan da işte bu tarhana otudur.” bilgisini paylaştı.