Türk Büro Sen Genel Başkanı Türkeş Güney, sendikasının toplantısına katılmak için Muğla’ya geldi.
Bir dizi program çerçevesinde Muğla Medya Grubunu da ziyaret eden Genel Başkanı Türkeş Güney, memur ve memur emeklisine yapılması gereken zamla ilgili açıklamalarda bulundu.
Güney, açıklamasında şunları söyledi:
“Memur ve memur emeklilerinin önündeki 2 yıla ait özlük hakları, üyesi en fazla olan sendikanın kamu işvereni dediğimiz hükümette her yıl Ağustos ayında toplu sözleşme sürecinde belirleniyor. 1 Ağustos’ta 7.dönem toplu sözleşme yapıldı. 22 Ağustos’ta hizmet kollarında anlaşmayla, genel talepler yönünden anlaşmazlıkla hakeme götürüldü. 7. dönem toplu sözleşmenin Türk Büro Sen’e göre bir farkı var. Daha önce yapılan 6 dönem toplu sözleşmede, hükümet hedeflenen enflasyon oranında bir zamla gelmiş masaya. İlk defa 7. dönem toplu sözleşmede hedeflenen enflasyonun altında bir zam oranıyla hükümet masaya geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bundan sonraki zamların hedeflenen enflasyon oranında olacağını söyledi. Biz, 7. dönem toplu sözleşmede hedeflenen enflasyonun altında memur ve memur emeklilere zam öngörülmesini kabul edilebilir görmüyoruz.”
“EĞER GERÇEK BİR ZAMDAN BAHSEDİLECEKSE HÜKÜMETİN REFAH PAYI VERMESİ GEREKİR”
Memurun enflasyon farkı altında ezilmemesi için hükümetin refah payı vermesi gerektiğini ifade eden Genel Başkan Güney, “1 Ağustos’ta başlayan toplu sözleşme süreciyle birlikte kamuoyunda memura yüzde 50 zam gelecek diye rakamlar ifade ediliyor. Bu gerçeği yansıtmıyor. Bunun doğrusu şudur, 7. dönem toplu sözleşmede memura ve memur emeklisine yüzde 15 zam yapılacak. Bunun üstü enflasyon farkıdır. Bize göre de, enflasyon farkı 0 zam demektir. Eğer gerçek bir zamdan bahsedilecekse hükümetin refah payı vermesi gerekir. Türk Büro Sen olarak da yüzde 10 refah payı ilave edilmesini istiyoruz. Memur Kasım, Aralık’ta harcayacak, alacaklı hale gelecek. Bu enflasyon ortamında da alacağı erişmiş vaziyete Ocak ayında ödenecek. Bunu zam diye nitelendirmek doğru değil. Biz Türkiye Kamu Sen olarak, Ocak ayında memur ve memur emeklilerine yüzde 15 enflasyon farkı ve refah payı istiyoruz. Hükümet yetkilileri sürekli memuru enflasyon farkına ezdirmeyeceklerini ifade ediyorlar. Sadece yüzde 15 farkla memuru ezdirmiş oluruz. Gerçekten ezdirmeyeceksen mutlaka refah payı eklenmelidir” diye konuştu.
“EMEKLİLİK DİLEKÇESİ VEREN BÜTÜN MEMURLARIMIZ DİLEKÇELERİNİ GERİ ÇEKTİ”
“Cumhuriyet kurulduğundan bu yana memurlara yapılan zam, ilk defa Temmuz ayında yapılan zamlar memur emeklisine yansıtılmadı. Bu sistemi bozuyor. Bağkur ve SSK emeklisine ayrı zam yapabilirsiniz ancak memur emeklisine, emekli sandığı kanunu gereğince memur emeklisine ayrıca zam yapılmaz. Memura yapılan zam belli bir oranda memur emeklisine yansıtılır. Temmuz ayında ilave ek ödemenin memur emeklisinden esirgenmesinden dolayı emeklilik dilekçesi veren bütün memurlarımız dilekçelerini geri çekti. Çünkü fiilen aldıkları maaşın emekli olduklarında yarısını alacaklar. Halihazırda maaşlarıyla geçinmekte zorluk çeken memurlarımız bu nedenle emekli olmayı hayal edemiyorlar. Bu aynı zamanda neyi getirir, kamuda yaşlı bir memur kitlemiz olur. Dışarıda da iş bekleyen gençlerimiz istihdam edilemez.”
“ARTIK MASADA BİR DEĞİŞİKLİK YAPILMASINI İSTİYORUZ”
Genel Başkan Güney, son olarak şunları söyledi:
“Memur emeklilerine, 6.34 bir ilave ek ödeme unsuru var. Bunun mutlaka 15 bin 950 gösterge rakamı olarak düzenlenmesini istiyoruz. O zaman memur emeklilerimizin mağduriyetlerini gidermiş oluruz. Türkiye Kamu Sen olarak bunların takipçisiyiz. Cumhuriyetin 2.yüzyılında ilk toplu sözleşmesinde mutlaka masaya Türkiye Kamu Sen’i yetkili sendika olarak göndermesini artık masada bir değişiklik yapılmasını istiyoruz. Bizi masaya gönderin, biz de yapamazsak bizi de gönderin diyoruz.”
HABER: SİNEM KARAKAYA