Muğla’nın Menteşe ilçesinde kendi kliniğinde hizmet vermeye başlayan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ilgaz Kayılıoğlu, hastaların en çok merak ettiği konuları gazetemize anlattı. Halk arasında Basur olarak bilinen Hemoroid hastalığından bahseden Dr. Kayılıoğlu doğru bilinen yanlışları açıkladı.
Dr. Ilgaz Kayılıoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportaj ise şu şekilde:
-SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?
Ben Ilgaz Kayılıoğlu. Aslen Çankırılıyım. Babam asker olduğu için görev yeri nedeniyle çok gezdik ama en son Ankara’da yaşadık. Yaklaşık 20 yıl Ankara’daydım. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezunum. Daha sonra 5 yıl Genel Cerrahi bölümünde asistanlık görevimi tamamladım. 5 yılın sonunda da Genel Cerrahi Uzmanı oldum. Akabinde Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalıştım. Akademik kariyere geçiş yapmak için, Muğla’yı sevdiğimiz için de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne başvurdum. Kabul edildim ve 2018’den 6 Kasım 2023 tarihine kadar öğretim üyesi olarak ve Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde genel cerrahi uzmanı olarak da görevimi yaptım. Daha sonra kendi kliniğimi hizmete geçirdim. Eşim Hülya KayılıoğluÇocuk Nörolojisi Uzmanı.O da yoğun bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Muğla’ya hizmet etmekten mutluyuz.
- HEMOROİD NEDİR? TEDAVİSİNDE AMELİYAT GEREKLİ Mİ?
Hemoroid dediğimiz şey aslında hastalığın adı değil. Hemoroid, doğduğumuz gün hepimizde var. Hepimizin bir organımız gibi bir parçamız. Ama yaşla beraber ya da bazı çevre şartları nedeniyle hastalığa dönüşebiliyor. Makatın içinde küçük yastıkçıklar onlar. Onların bizim için çok faydalı özellikleri var. Bu yastıkçıklar maalesef bazen çok genişleyebiliyor. Kişiyi rahatsız edici sonuçlar doğurabiliyor. En çok da kanama ve ağrı yapabilir. Ne kadar genişlediği, ne kadar sorun yaptığı ve bu sorunların ne kadar sık olduğuna bakarak evresini belirliyoruz. Tedavi yöntemi ona göre değişiyor. Erken teşhis edersek ameliyat önermiyoruz. Bunu kabızlık arttırabilir, kişinin kendine ait özellikleri arttırabilir. Yaşam şekliyle ilgili olabilir. İleri bir evredeyse, kanama çok şiddetliyse ve hastanın normal hayatını bozuyorsa, o memeler dışarıda sarkıp içeri gitmiyorsa bunların bazen tek tedavisi küçük bir ameliyat oluyor.
-REKTUM KANAMALARI TEHLİKELİ Mİ? NEDENLERİ NELERDİR?
Hemoroid hastalığının en sık belirtisi kanamadır. Kanamaların en sık sebebi de hemoroid hastalığı gibi iyi huylu hastalıklar. Ancak bazı kanamalar da Rektum dediğimiz, kalın bağırsağın son kısmının ya da kalın bağırsağın kanserlerine bağlı olabiliyor. Makatta kanama şikayetiyle gelen bir hastada özellikle ileri yaşlarda mutlaka kalın bağırsak ve Rektum kanserini olup olmadığını araştırmamız gerekiyor.
-KOLONOSKOPİ KESİN TANI İÇİN Mİ KULLANILIYOR?
Kolonoskopi dediğimiz şey aslında çok büyük bir avantaj bizim için. Çünkü doğrudan kalın bağırsağın iç duvarlarını gözle görmemizi sağlıyor. Ben gözle baktığımda, normalde orda olmaması gereken örneğin et beni ya da yara gibi bir şey gördüğüm zaman hemen yabancı bir şey olduğunu anlayıp küçük örnekler alabiliyorum. Buna Biyopsi diyoruz Patolog arkadaşlarımız mikroskopla baktığında iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu söyleyebiliyor. Ayrıca bazen gördüğümüz yabancı şeyi çıkarıp başka bir tedaviye gerek kalmadan hastayı kurtarabiliyoruz.
Röportaj: SİNEM KARAKAYA