İMO’DAN YAPI DENETİM FİRMALARININ EK ÜCRET TALEPLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA “DEVLET DENETİM MEKANİZMASI KURAMADI”

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi tarafından Muğla’da yapı denetim firmalarının ek ücret taleplerine ilişkin basın açıklaması yapıldı.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi tarafından Muğla’da yapı denetim firmalarının ek ücret taleplerine ilişkin basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, Muğla’da bir kişiye ait birden fazla yapı denetim firmasının olduğu, yapı denetim süreçlerinde yapı müteahhitlerinden ek ücret talep edildiği ve devletin bu kuruluşlar üzerinde etkin bir denetim mekanizması kuramadığı ifade edildi.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu, Muğla’da yapı denetim firmalarının ek ücret taleplerine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Yapılan açıklamada, Muğla’da bir kişiye ait birden fazla yapı denetim firmasının olduğu, yapı denetim süreçlerinde yapı müteahhitlerinden ek ücret talep edildiği ve devletin bu kuruluşlar üzerinde etkin bir denetim mekanizması kuramadığı ifade edildi.

İnşaat Mühendislerince yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Ülkemizin cennet köşesi Muğla’mız doğal ve kültürel güzellikleriyle cazibe merkezi olması nedeniyle her yıl yüzlerce yeni yapı yapılmaktadır. Amacımız, riskli yapı stokuna her yıl yeni risklerin eklenmesini önlemek ve riskli yapıların dönüştürülmesi veya güçlendirilmesi süreçlerinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesinin altyapısını oluşturulmasıdır. 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunu ile kurgulanan sistemde, denetim hizmetinin ‘kamusal’ niteliği yok sayılmış ve denetim hizmeti ticarileştirilmiştir. Muğla’da bir kişiye ait birden fazla yapı denetim firmasının olduğu bilinmektedir. Oysa yapı denetim hizmeti piyasa dengelerine ve serbest piyasanın rekabetçi koşullarına terk edilemez”

GEREKLİ KONTROLLER YAPILMIYOR!

Muğla’da yapı denetim süreçlerinde yapı müteahhitlerinden ek ücret talep edildiğinin öne sürüldüğü açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Mevcut sistemin asli unsurları olan yapı denetim kuruluşları doğası gereği kâr amaçlıdır. Muğla’da yapı denetim süreçlerinde yapı müteahhitlerinden ek ücret talep edildiği üyelerimiz tarafından bizlere zaman zaman bildirilmektedir. Devlet bu kuruluşlar üzerinde etkin bir denetim mekanizması da kuramamıştır. Dolayısıyla yasa kapsamında inşa edilen yeni yapıların, istenilen düzeyde, güvenli, sağlıklı ve kaliteli olması sağlanamamıştır. Muğla’da yapı laboratuar görevlileri bazı şantiyelerde beton dökümü sırasında yaş numune alımına gelmemekte, yapı denetçileri gerekli kontrolleri yapmamaktadır.

“SİSTEMİN BÖYLE YÜRÜDÜĞÜ BİR ORTAMDA SAĞLIKLI BİR İNŞA SÜRECİ YÜRÜMEZ”

“İşveren vekili sıfatı nedeniyle iş kazaları da dâhil olmak üzere yapı işyerlerinde oluşabilecek her türlü sorunun doğrudan muhatabı olan şantiye şefleri ise, tam zamanlı olarak çalışmaları gerekirken sistemde aynı zamanda birden fazla işyerinde şantiye şefliği yapmalarına olanak tanınması nedeniyle, üstlendikleri tüm bu sorumlulukların gereklerini yerine getirmekten uzaktır. Şantiye Şefliği hizmetleri de büyük oranda kağıt üzerinde kalan formaliteye dönüşmüş durumdadır. Sistemin böyle yürüdüğü bir ortamda sağlıklı bir inşa sürecinin oluşması elbette ki mümkün olamamakta, toplumun can ve mal güvenliği tehlikeye atılmaktadır. Denetim hizmetlerinin serbest piyasa koşullarına terk edilmesi topluma büyük bedeller ödetmektedir.”

“YENİ BİR DENETİM SÜRECİ MODELİ HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Denetimin olması gerektiğini vurgulanan açıklamada son olarak, “Mevcut Yapı Denetim Yasasının öngördüğü, ticari yanı ağır basan yapı denetim şirketi modeli yerine; uzmanlık ve yapılan işin önemini ve sorumluluğunu bilen yapı denetçilerinin etkinliğine dayalı, meslek odalarının sürece etkin katılımını sağlayacak yeni bir denetim süreci modeli hayata geçirilmelidir” denildi.

HABER:SİNEM KARAKAYA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muğla Haberleri